Testování na koronavirus může v budoucnu urychlit nově vyvinutá odběrová sada, díky které si stěr z nosohltanu zvládne sám odebrat i naprostý laik. Tato metoda odběru navíc snižuje riziko kontaminace vzorku i zdravotnického personálu. Zároveň může i pomoci s řešením problémů s kvalitou odběrů vzorků.

Stěrový set vyvinula česká společnost Riocath [ReversallyInside-OutCATHetrisation] Global ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie [ÚOCHB] AV ČR.

„Zkusili jsme plošná omezení a restrikce. Cesta je ale smart karanténa, která je založena na testování,“ řekl při představení nové stěrové sady na diagnostiku covid-19 i jiných respiračních infekcí ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

Podle jeho slov by nový set na odběr vzorku pro test covid-19 mohl mimo jiné lidem odběr biologického materiálu ze sliznice zadní stěny nosohltanu i snížit jeho nepříjemnost při odběru. Cena odběrového setu by se dle předběžných odhadů mohla pohybovat v rozmezí 70 až 120 korun.

Stěrový set na odběr vzorku má několik výhod

Nově vyvinutá odběrová sada je dle předsedy představenstva Riocath Global, a.s. Miroslava Svobody výjimečná hned z několika důvodů. Vzorek ze zadní stěny nosohltanu zdravotník jednoduše a rychle odebere od testovaného sedícího v automobilu, ale s pomocí tohoto setu vzorek zvládne odebrat i naprostý laik u sebe doma.

„To podstatně snižuje riziko kontaminace vzorku a minimalizuje následnou manipulaci s ním při dalším zpracování,“ říká.

Dodává, že tím významně snižuje i riziko nákazy zdravotnického personálu a pracovníků laboratoří. Další výhodou dle něj je i finanční úspora na celoplošném testování.

„Polovina komponent, ze kterých se odběrová sada skládá, jsou typizované věci,“ vysvětluje Miroslav Svoboda.

Jak už bylo řečeno, stěr z nosohltanu si budou schopni provést i nezdravotníci. To znamená například sociální pracovníci v domovech seniorů, ale i jiné skupiny lidí s podezřením na nákazu bez nutné odborné asistence.

Odběrová sada snů? Těžko říci

Základem sady je dvouplášťová eversibilní trubička. Tu si testovaná osoba vloží do nosohltanu až do chvíle, než narazí na zadní přepážku nosohltanu. Následně s trubičkou několikrát pohne, čímž odebere biologický vzorek. Poté se vrátí tím samým pohybem zpět a odběr je ukončen.

„Odběr není bolestivý, slzy do očí při něm nevyhrknou,“ ujišťuje Miroslav Svoboda.

Nový set nyní čekají klinické zkoušky pro použití in vitro a proces certifikace. Miroslav Svoboda přitom uvedl, že již jednal s Ministerstvem zdravotnictví ČR, které přislíbilo podporu ve formě udělení ministerské výjimky.

„Souběžně se ale musí také rozběhnout certifikace prostředku in vitro,“ dodal.

Náklonost k novému typu testovací sady vyjádřil i prorektor pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny na ÚOCHB AV ČR Jan Konvalinka.

„Můžeme testovat z kapilární krve, PCR testem. Zatím nenahraditelná metoda ale je, když zdravotník dá do nosu štětičku, která se musí dotknout zadní stěny nosohltanu, z čehož se vyizoluje genetická RNA,“ říká.

PODCAST: Vyšší nárůst covid pacientů se dal čekat

Kritická u testů je kvalita odběrů

Podle Jana Konvalinky se vlastní testování dokáže docela dobře vyřešit [robotika atd,], ale úzkým místem testování je právě odběr vzorků od lidí. V praxi totiž dochází k tomu, že až 30 procent odebraných vzorků je nepoužitelných.

„Odběr je naprosto kritická věc,“ říká s tím, že právě proto má samoodběr do budoucna velký potenciál.

Další výhodu vidí i v možnosti rychlého přenosu vzorku v roztoku do laboratoře. Navíc se dle jeho názoru nemůžeme spoléhat pouze na dodávky nástrojů, materiálu a dalších pomůcek ze zahraničí.

„Nemůžeme se vyřazovat z globalizace, to by byla chyba. Ale v určité míře bychom měli být soběstační,“ říká.

Dodejme, že sada na odběr vzorku pro covid test není jediným projektem, na kterém skupina Riocath a ÚOCHB spolupracují. K dalším patří například dvouplášťovný ochranný štít z tenké vakuově tvořené fólie určený k jednorázovému použití pro ochranu před přímým zasažením obličeje virem infikovanými kapénkami. Anebo respirátor zkombinovaný z dvou spolupracujících vrstev z netkané textilie, vrstvy filtrační tvořené nanovlákny a protektivní předfiltrační vrstvy z mikrovláken aktivního uhlíku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here