Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Oslavy na Velehradě budou poděkováním všem, kdo pomáhali při epidemii

Datum publikace30. 6. 2020, 9.45
TiskTisk

Letošní oslavy na Velehradě ve dnech 4. a 5. července budou ve znamení poděkování všem, kdo pomáhali zvládnout epidemii covid-19 v první linii. Také připomenou 75. výročí osvobození od nacismu.

„Kvůli nařízeným opatřením se letošní pouti nebudou moci přímo zúčastnit všichni, kdo by chtěli, a vstup bude povolen jen s předcházející rezervací. Ta je vyhrazena především těm, kdo nejvíc pomáhali v době koronavirové epidemie – zdravotníkům, hasičům, policistům, charitním pracovníkům nebo dobrovolníkům. Se všemi lidmi dobré vůle ale budeme spojeni na dálku: mimo jiné prostřednictvím přímého přenosu a především v modlitbě za všechny, které epidemie postihla i za ty, kdo se zapojili do pomoci. Při poutní bohoslužbě budeme také děkovat – za postupný konec nákazy, za uvolňování všech omezení i za množství dobrých skutků, kterými lidé v čase epidemie pomáhali potřebným,“ zdůrazňuje arcibiskup Graubner, který bude hlavním celebrantem mše svaté. Homilii při ní přednese kardinál Dominik Duka.

„Tento ročník bude mírně netradiční vzhledem k tomu, že kvůli stále platným opatřením musíme určitým způsobem regulovat počet lidí. To je pro nás všechny nepříjemná věc, ale věřím, že to všichni pochopí a že se Dny lidí dobré vůle více přesunou na televizní obrazovky, kde je budou moci sledovat i ti, kdo se osobně nezúčastní,“ říká hejtman Jiří Čunek a dodal. „Věřme tomu, že tento ročník bude posledním s takovýmto omezením a že se tradice Dnů lidí dobré vůle v tom rozsahu, na jaký jsme zvyklí, opět obnoví.“

Večer dnů lidí dobré vůle je první akce, která se koná v souvislosti se státním svátkem České republiky po koronavirové krizi nejen v naší zemi, ale vlastně na celém světě. Informoval o tom tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. „Velehrad má to specifické místo a postavení v celé naší zemi v tom, že ve všech přelomových událostech se právě na Velehrad chodilo prosit a děkovat. I první pouť po osvobození v roce 1945 se konala tady,“ řekl Josef Kořenek s tím, že pořadatelé si chtějí právě tuto skutečnost připomenout. „Bude připravena výstava, která představí kněze z olomoucké arcidiecéze, kteří zemřeli v koncentračních táborech. Je to celkem 51 osob, z toho třetina zahynula za podporu Židů, o čemž nevěděl ani velvyslanec Izraele. Expozice bude na Velehradě minimálně během celého července,“ dodal Josef Kořenek.

Dalším důležitým bodem programu bude Modlitba za vlast 4. července v bazilice sv. Nanebevzetí Panny Marie a Cyrila a Metoděje. Je připravována ve spolupráci s Armádou ČR a letos se také aktivně zapojí Vojenská duchovní služba. Ve 20.00 pak začne přímý přenos Večera lidí dobré vůle, který má podtitul „Poděkování všem z první linie“. „Máme omezené počty, ale přihlásili se jak příslušníci armády, kteří sloužili na hranicích, tak policisté, kteří pomáhali v uzavřených městech Uničov a Litovel. Zastoupeni budou zdravotníci z Uherskohradišťské nemocnice a z nemocnice v Prostějově, která byla pod velkou tíhou největších uzavřených oblastí Olomouckého kraje. Přijedou medici z Karlovy univerzity, kteří se okamžitě nabídli do první linie, aniž by měli jakékoliv ochranné prostředky,“ sdělil Josef Kořenek.

Hudebním hostitelem večera bude Jiří Pavlica s Hradišťanem a dále vystoupí děti základních uměleckých škol, Miro Žbirka a další. Moderátory koncertu budou tváře České televize: Marcela Augustová a Jiří Václavek. „Lidé se mohli hlásit prostřednictvím registračního formuláře. Kapacita je již naplněna a překvapil nás zájem lidí, protože 50 procent je z poměrně vzdálených krajů České republiky,“ dodal Kořenek. Tradiční setkání vozíčkářů na Velehradě se podle pořadatelů uskuteční s týdenním zpožděním.

Příprava letošního ročníku je specifická i pro samotnou obec Velehrad, která zrušila všechny obvyklé kolotoče a stánkový prodej. „Zaměřujeme se na to, abychom co nejlépe zajistili podmínky pro ty, kdo budou zaregistrováni na koncert i náboženské obřady. Jsme rádi, že se vůbec Dny lidí dobré vůle mohou konat, i když v omezenějším režimu. Velmi nás těší, že pozvání přijaly krojované páry z celé České republiky,“ řekl starosta Velehradu Aleš Mergental.

Ti, kdo se na Velehrad nedostanou, mohou využít nabídky přímých přenosů. Večer lidí dobré vůle i mše svatá budou živě přenášeny Českou televizí a Českým rozhlasem, hlavní mši svatou nabídne divákům také televize Noe.

S využitím informací z www.velehrad.eu a z webu Zlínského kraje

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou