Tři z deseti, tedy 30% celé albánské populace balkánského rysa se nachází v jediné restauraci poblíž města Elbasan ve střední Albánii. Bohužel nejde o živé šelmy, ale zabitá zvířata, vystavená pro pobavení a dekoraci. O případu restaurace, která kromě vycpaných rysů vystavuje také medvědy, srnce a další v Albánii chráněné druhy, se dozvěděla ekologická nezisková organizace Protection and Preservation of Natural Environment in Albania (PPNEA). Restaurace dále nabízí pokrmy ze srnčího masa či divočáků, což je v Albánii nezákonné. Na menu jsou i speciality z kosa nebo sluky lesní [1].

Zdroj: PPNEA

Pracovníci PPNEA se domnívají, že dva z vystavených rysů byli upytlačeni v letech 2015-2016, třetí byl zřejmě zabit v horách centrální Albánie počátkem června.

Balkánský rys je na červeném seznamu Mezinárodního svazu pro ochranu přírody uveden jako kriticky ohrožený druh. V Albánii pravděpodobně nežije více než 10 jedinců, což znamená, že jde o jednoho z nejvíce ohrožených savců v zemi. Celá populace balkánského rysa se pak odhaduje na méně než 50 jedinců. Velkou hrozbu pro tyto šelmy představují pytláci, kteří se cítí být nad zákonem a nemají s kriticky ohroženým druhem slitování [2]. 

PPNEA vyzývá státní úřady, aby na nález vycpaných rysů neprodleně reagovaly a zabránily opakování podobných trestných činů, jež jsou vážnou hrozbou pro ohrožené albánské druhy zvířat. Albánie je však sužována vysokou mírou korupce a neefektivností státní správy. Navzdory mediálnímu zájmu, který odhalení PPNEA vyvolalo, se zatím zdá, že příslušné orgány se jako v jiných podobných případech budou snažit celou záležitost „zamést pod koberec.“

Vyřešit případy pytláctví chráněných rysů se zatím bohužel nedaří ani u nás. V současnosti běžící vyšetřování upytlačeného rysa Oldy [3] tak nejspíš ukáže, zda lze Českou republiku řadit v boji s pytláctvím do západní Evropy nebo spíše na Balkán.

 

Poznámky:

[1] O albánské restauraci ve městě Drilon, nabízející také medvědí maso, informoval 20. června server iDnes.cz.

[2] Více o tomto samostatném poddruhu rysa například v článku z roku 2016 „Balkánský rys je na červeném seznamu.

[3] Informace k poslednímu případu pytláctví beskydského samce Oldy jsou v tiskové zprávě ze 7. května.

 

MARTINA DUŠKOVÁ

 

Zdroje:


Podpořil: