Pítka prošla údržbou, ozdobu města znehodnocuje psí moč
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Psí moč znehodnocuje pítka, která jsou v Litoměřicích ozdobou řady míst. Příkladem jsou pítka v parku Václava Havla a na Dlouhé ulici, která v uplynulých dnech prošla revizí provedenou akademickým sochařem Liborem Pisklákem, jenž je zároveň jejich autorem.

„Městská pítka jsou kombinací žuly a dioritu. Tím, že majitel nechá svého pejska právě zde vykonat svou potřebu, dochází k jejich poškození, často i trvalému. Pochopitelně se to týká i soklů domů s velkou historickou hodnotou, kašen apod.,“ vysvětlil Libor Pisklák.

Pítko v parku Václava Havla prošlo důkladnou revizí po pěti letech. „Odstranili jsme vodní kámen, pročistili veškeré přívody vody, zbavili ho nánosů písku z nedalekého pískoviště a jiných nečistot, snažili se očistit od zaschlé psí moči, sundali kamenec i mechy tvořící se ze severní strany. Opravili jsme ulomený kohout, seřídili tlakový ventil a kámen znovu nakonzervovali. Pítko vykazovalo viditelné destrukce a nyní je již plně funkční,“ uvedl Libor Pisklák.

3006pitkakz1

Zdroj: www.litomerice.cz

Obdobně postupoval i v případě pítka v Dlouhé ulici. To přetékalo z důvodu ucpání nedopalků z cigaret. I zde bylo třeba seřídit tlakový ventil a provést vyčištění nejen uvnitř pítka, ale i vně. Pítko na Dlouhé ulici je močícími pejsky ještě více zatížené. Problém nabírá stále větších rozměrů.

Bohužel ani psí patníky sloužící jako „psí pisoáry“ nejsou řešením. „V Litoměřicích jsme jich instalovali desítky, zejména v Pokraticích. Jejich funkce ale není taková, jak jsme si představovali. Jedná se o kamenné hranolky a kromě toho, že neplní svůj účel, nám brání například v sekání trávy,“ přiblížil zkušenosti vedoucí odboru životního prostředí města Pavel Gryndler. Nezbývá tedy apelovat na pejskaře, aby více hlídali, kde pes vykonává svou potřebu.

3006pitkakz3

Zdroj: www.litomerice.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru