Trump v telefonátech podle stanice CNN uráží spojence. Merkelové řekl, že je pitomá

Americký prezident Donald Trump se během telefonátů se světovými lídry chová jako neřízená střela, bývá nepřipravený, nedokáže mluvit k tématu, často nevybíravě uráží spojence a naopak pochlebuje autoritářským vůdcům jako je Vladimir Putin nebo Kim Čong-un. Takto nelichotivý obrázek vykreslila ve své rozsáhlé reportáži stanice CNN s odkazem na rozhovory s vysoce postavenými představiteli americké administrativy.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Pro telefonáty s ruským či tureckým prezidentem je podle reportáže typické to, že Trump často do detailů nerozumí podstatě některých záležitostí a telefonuje bez předchozí přípravy (ilustrační foto) | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Podle CNN americký prezident Donald Trump řekl německé kancléřce Angele Merkelové, že je „pitomá“ a britské expremiérce Therese Mayové vyčetl, že jedná jako slaboch.

CNN za poslední čtyři měsíce získala od desítek lidí podrobné informace o stovkách Trumpových telefonátů s vrcholnými politiky od Asie po Evropu. Podle zdrojů stanice žije šéf Bílého domu v mylném přesvědčení, že telefonáty zvládá prvotřídně a že dokáže svůj protějšek vždy okouzlit svým šarmem, udivit nebo zastrašit, a dosáhnout tak svých cílů. Dojem lidí, kteří hovory z titulu své funkce poslouchají, však podle reportérů často bývá zcela jiný, a někdy dokonce opačný. Podle nich Trump svou naivitou, neznalostí a sebestředností nezřídka škodí americkým zahraničněpolitickým zájmům a poškozuje dobré vztahy se spojenci.

Řetězec volných asociací

„Dva zdroje přirovnaly mnohé z prezidentových telefonátů se zahraničními lídry k Trumpovým nedávným tiskovým brífinkům na téma koronavirové pandemie: jsou podle nich formálně neukotvené a připomínají řetězec volných asociací, postrádají vazbu na fakta, jsou plné domněnek a mimoběžných prohlášení založených na jeho intuici, dohadech, názorech moderátorů televizní stanice Fox News a dezinformacích ze sociálních sítí,“ konstatuje CNN.

Kontroverzní kniha o Trumpovi může vyjít, newyorský soud odmítl stížnost prezidentova bratra

Číst článek

Za velice závažné považovali lidé zpovídaní CNN i to, jakým způsobem Trump s politiky jedná. Nápadné přitom podle nich je, že k lídrům, kteří v domovské zemi vládnou tvrdou rukou, jako jsou například Putin, Kim či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, se chová s úctou či dokonce jistou mírou podlézavosti, se západními politiky hovoří přezíravě. Znevažování a nedostatek respektu zažívali při hovorech s Trumpem pravidelně třeba francouzský prezident Emmanuel Macron, kanadský premiér Justin Trudeau či australský premiér Scott Morrison. Ještě o stupeň horší zkušenosti ale prý mají političky.

„Některé věci, které řekl Angele Merkelové, se zdají téměř neuvěřitelné: řekl jí, že je „pitomá“ a obvinil ji, že je pod vlivem Rusů,“ citovala CNN jednoho ze zpovídaných úředníků. V Berlíně prý hovory považovali za natolik neobvyklé, že na kancléřství byla přijata zvláštní opatření kvůli tomu, aby se jejich obsah nedostal na veřejnost. Velkou míru ponižování si prý od Trumpa zažila i expremiérka Theresa Mayová, která si musela v souvislosti s vyjednáváními o brexitu vyslechnout například to, že se chová bezpáteřně a slabošsky a že je blázen.

Telefonáty bez přípravy

Pro telefonáty s ruským či tureckým prezidentem je podle reportáže typické to, že Trump často do detailů nerozumí podstatě některých záležitostí, telefonuje bez předchozí přípravy a považuje telefonáty jen za jakési přátelské tlachání, čehož jeho zkušenější protějšky snadno zneužívají a získávají nad ním převahu.

Trump podle Boltona nechtěl na začátku pandemie slyšet kritiku Číny. Proto nezareagoval včas

Číst článek

Jeden ze zpovídaných představitelů charakterizoval prezidentovy telefonáty jako „něco naprosto nehorázného“, co podkopává zájmy národní bezpečnosti takovým způsobem, že by v případě zveřejnění jejich obsahu prezident měl v USA nejspíš problémy i s dosud pevnými republikánskými spojenci.

Bílý dům před zveřejněním reportáže na výzvu CNN, aby se k věci vyjádřil, nereagoval. Po jejím zveřejnění vydala mluvčí Sarah Matthewsová prohlášení, podle něhož je Trump „prvotřídní vyjednavač“, který opakovaně dokázal, že dokáže skvěle obhájit strategické zájmy USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme