Zemřel slavný herec Carl Reiner (†98)! Známý z Dick Van Dyke Show a Dannyho parťáků!

Carl Reiner

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. června 2020 18:44

Ve věku 98 let zemřel americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Agentuře Reuters to potvrdila jeho asistentka, podle níž zemřel přirozenou smrtí ve svém domově v kalifornském Beverly Hills. Reiner se proslavil především jakou autor klasického sitcomu ze 60. let minulého století "The Dick Van Dyke Show", v poslední době se objevil například v trilogii Dannyho parťáci.

Reiner se narodil v newyorské čtvrti Bronx. K showbyznysu se poprvé dostal za druhé světové války, kdy se stal součástí souboru, jež hrál představení pro vojáky.

Po válce se stal členem scénáristického týmu průkopníka americké televizní zábavy Sida Caesara, kde se potkal například s legendárním scénáristou Melem Brooksem, s nímž jej poté pojilo celoživotní přátelství.

Slávu Reinerovi zajistil jeho sitcom The Dick Van Dyke Show, za nějž obdržel několik televizních cen Emmy. V roce 1967 režíroval a produkoval svůj první celovečerní film Enter Laughing a v dalších letech natočil například sérii snímků s komikem Stevem Martinem jako Mrtví muži nenosí skotskou sukni či Muž se dvěma mozky.

V roce 2001 se znovu objevil na plátnech kin jako Saul Bloom ve film Dannyho parťáci, účinkoval pak i ve dvou pokračováních snímku. Byl aktivní i přes svůj vysoký věk, sehrál například menší role v sitcomech Dva a půl chlapa nebo Nouzové přistání.

Reiner napsal čtyři svazky pamětí a několik knih pro děti. Zanechává po sobě tři děti, jeden z jeho synů Rob je úspěšným režisérem, který stojí například za snímkem Když Harry potkal Sally z roku 1989.

Témata: Carl Reiner úmrtí