12. František Musil  František Musil začal zámořskou kariéru v týmu Minnesota North Stars. V průběhu ročníku 1990/91 se přesunul do Calgary a s kanadským týmem spojil podstatnou část hokejového života. V dresu Flames strávil další čtyři ročníky, během nichž nesbíral jen kanadské body, ale také trestné minuty. V premiérové sezoně jich nastřádal dokonce 160. Zahrál si také za Ottawu a zámořskou kariéru uzavřel v Edmontonu, v jehož barvách odehrál čtyři zápasy i jeho syn. Musil patří mezi historicky nejlepší české hokejisty v NHL podle počtu kladných bodů v +/- bodování - nasbíral jich třiadevadesát. Profimedia.cz

12. František Musil
František Musil začal zámořskou kariéru v týmu Minnesota North Stars. V průběhu ročníku 1990/91 se přesunul do Calgary a s kanadským týmem spojil podstatnou část hokejového života. V dresu Flames strávil další čtyři ročníky, během nichž nesbíral jen kanadské body, ale také trestné minuty. V premiérové sezoně jich nastřádal dokonce 160. Zahrál si také za Ottawu a zámořskou kariéru uzavřel v Edmontonu, v jehož barvách odehrál čtyři zápasy i jeho syn. Musil patří mezi historicky nejlepší české hokejisty v NHL podle počtu kladných bodů v +/- bodování - nasbíral jich třiadevadesát. | Profimedia.cz

 11. Richard Šmehlík  Richard Šmehlík získal bronzovou medaili na olympijských hrách v roce 1992 a o šest let později slavil zlato v Naganu. V té době už měl za sebou i dlouhou kariéru v NHL, kde si ho v pátém kole draftu v roce 1990 vybralo Buffalo, ve kterém se propracoval mezi hlavní týmové opory. Za Sabres hrál devět let, pak v sezoně 2002/03 odešel do Atlanty. Ještě v tomto ročníku přestoupil do New Jersey Devils, kde získal Stanley Cup a následně ukončil kariéru. S NHL se loučil s bilancí 195 bodů v 644 zápasech. Profimedia.cz
 10. František Kaberle  Pětinásobný mistr světa, bronzový medailista z olympijských her v Turíně a vítěz Stanley Cupu. To je hodně slušná vizitka, kterou se pyšní František Kaberle. Na vítězství v NHL dosáhl v roce 2006 s Carolinou. V rozhodující sedmé bitvě s Edmontonem vstřelil gól na 2:0, na který už Oilers nedokázali zareagovat a výraznou měrou tak přispěl k triumfu. Kaberle odehrál v NHL 523 utkání, ve kterých získal téměř 200 bodů. V draftu roku 1999 ho získalo Los Angeles, Kings ho ale během první sezony vyměnili do Atlanty. V kádru Trashers odehrál i následující čtyři sezony, stejně jako v Carolině, kde v roce 2009 ukončil svou pouť soutěží. Profimedia.cz
 9. Jiří Šlégr  Jiřího Šlégra ulovil ve druhém kole draftu v roce 1990 Vancouver, kde si o dva roky později prožil premiéru v NHL. Zajímavostí je, že první gól v zámoří vstřelil kanadskému brankáři Patricku Royovi, kterého  překonal i v semifinále olympijských her v Naganu . Šlégr svou další kariéru v zámoří spojil s Edmontonem, Pittsburghem, Atlantou, Detroitem a Bostonem, kde v roce 2006 svou zámořskou pouť ukončil. V NHL odehrál přes 600 zápasů a jeho největším úspěchem je zisk Stanley Cupu, na který dosáhl v roce 2002 společně s Jiřím Fisherem a Dominikem Haškem v Detroitu. Profimedia.cz
 8. Filip Kuba  Zkušený, téměř dvoumetrový obránce, byl do NHL draftován v roce 1995. Filipa Kubu tehdy získala Florida skoro až jako 200. hráče v celkovém pořadí. V týmu Panterů se příliš neprosadil, až po odchodu do Minnesoty se propracoval mezi elitní ligové obránce. Jeho pozice v kádru Wild sílila a Kuba si dokonce navlékl dres s kapitánským céčkem. Mistr světa z roku 2001 si zahrál také v Tampě Bay, odkud v roce 2008 odešel do Ottawy a mezi Senátory patřil každým rokem mezi nejproduktivnější beky. Během výluky v sezoně 2012/13 potvrdil své kvality ve Vítkovicích. Do NHL už se pak nevrátil. Ve statistikách má 836 zápasů v základní části soutěže a 333 kanadských bodů za 70 branek a 263 nahrávek. Profimedia.cz
12
Fotogalerie

Tvrdí, chytří i produktivní. Toto je 12 nejlepších českých obránců v historii NHL

Bez kvalitních obránců se neobejde žádné mužstvo v žádné hokejové lize, tedy ani v kanadsko-americké NHL. Náporům hvězdných útočníku od Gretzkyho až po McKinnona už čelila řada českých beků, kteří si nejen za Atlantikem vydobyli respekt.

Obránci jsou zpravidla urostlí chlapíci, kteří čistí prostor ve vlastním pásmu, odolávají nájezdům soupeřů, chrání gólmany, často ale také rozhodují zápasy. Své by o tom mohl vyprávět třeba František Kaberle, který důležitou trefou v sedmém utkání finálové série s Edmontonem vystřelil v roce 2006 Carolině Stanley Cup.

Nejslavnější klubovou trofej získal mimo jiné i jeho mladší bratr Tomáš. Úspěchy v zámoří sbírali - a stále ještě sbírají - i další čeští beci. Vybrali jsme 12 nejlepších, kteří v NHL hráli. Jejich kariéry najdete zmapované v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 12

12. František Musil

František Musil.jpg

František Musil začal zámořskou kariéru v týmu Minnesota North Stars. V průběhu ročníku 1990/91 se přesunul do Calgary a s kanadským týmem spojil podstatnou část hokejového života.

V dresu Flames strávil další čtyři ročníky, během nichž nesbíral jen kanadské body, ale také trestné minuty. V premiérové sezoně jich nastřádal dokonce 160. Zahrál si také za Ottawu a zámořskou kariéru uzavřel v Edmontonu, v jehož barvách odehrál čtyři zápasy i jeho syn. Musil patří mezi historicky nejlepší české hokejisty v NHL podle počtu kladných bodů v +/- bodování - nasbíral jich třiadevadesát.

Pokračování 3 / 12

11. Richard Šmehlík

Richard Šmehlík.jpg

Richard Šmehlík získal bronzovou medaili na olympijských hrách v roce 1992 a o šest let později slavil zlato v Naganu. V té době už měl za sebou i dlouhou kariéru v NHL, kde si ho v pátém kole draftu v roce 1990 vybralo Buffalo, ve kterém se propracoval mezi hlavní týmové opory.

Za Sabres hrál devět let, pak v sezoně 2002/03 odešel do Atlanty. Ještě v tomto ročníku přestoupil do New Jersey Devils, kde získal Stanley Cup a následně ukončil kariéru. S NHL se loučil s bilancí 195 bodů v 644 zápasech.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 12

10. František Kaberle

František Kaberle.jpg

Pětinásobný mistr světa, bronzový medailista z olympijských her v Turíně a vítěz Stanley Cupu. To je hodně slušná vizitka, kterou se pyšní František Kaberle. Na vítězství v NHL dosáhl v roce 2006 s Carolinou. V rozhodující sedmé bitvě s Edmontonem vstřelil gól na 2:0, na který už Oilers nedokázali zareagovat a výraznou měrou tak přispěl k triumfu.

Kaberle odehrál v NHL 523 utkání, ve kterých získal téměř 200 bodů. V draftu roku 1999 ho získalo Los Angeles, Kings ho ale během první sezony vyměnili do Atlanty. V kádru Trashers odehrál i následující čtyři sezony, stejně jako v Carolině, kde v roce 2009 ukončil svou pouť soutěží.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 12

9. Jiří Šlégr

Jiří Šlégr.jpg

Jiřího Šlégra ulovil ve druhém kole draftu v roce 1990 Vancouver, kde si o dva roky později prožil premiéru v NHL. Zajímavostí je, že první gól v zámoří vstřelil kanadskému brankáři Patricku Royovi, kterého překonal i v semifinále olympijských her v Naganu.

Šlégr svou další kariéru v zámoří spojil s Edmontonem, Pittsburghem, Atlantou, Detroitem a Bostonem, kde v roce 2006 svou zámořskou pouť ukončil. V NHL odehrál přes 600 zápasů a jeho největším úspěchem je zisk Stanley Cupu, na který dosáhl v roce 2002 společně s Jiřím Fisherem a Dominikem Haškem v Detroitu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 12

8. Filip Kuba

Filip Kuba (Ottawa Senators).jpg

Zkušený, téměř dvoumetrový obránce, byl do NHL draftován v roce 1995. Filipa Kubu tehdy získala Florida skoro až jako 200. hráče v celkovém pořadí. V týmu Panterů se příliš neprosadil, až po odchodu do Minnesoty se propracoval mezi elitní ligové obránce. Jeho pozice v kádru Wild sílila a Kuba si dokonce navlékl dres s kapitánským céčkem.

Mistr světa z roku 2001 si zahrál také v Tampě Bay, odkud v roce 2008 odešel do Ottawy a mezi Senátory patřil každým rokem mezi nejproduktivnější beky. Během výluky v sezoně 2012/13 potvrdil své kvality ve Vítkovicích. Do NHL už se pak nevrátil. Ve statistikách má 836 zápasů v základní části soutěže a 333 kanadských bodů za 70 branek a 263 nahrávek.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 12

7. Michal Rozsíval

Michal Rozsíval (Chicago).jpg

Michal Rozsíval je jedním z řady kvalitních obránců, kteří prošli draftem v roce 1996 a následně se prosadili v NHL. Český zadák, který je odchovancem jihlavské Dukly, se dostal na řadu až ve čtvrtém kole, kdy si ho vybral Pittsburgh. Následně zamířil z Vysočiny do zámořské juniorské soutěže, kde pak dva roky válel v dresu celku Swift Current Broncos v soutěži WHL. Vedl si náramně dobře. Ve 134 zápasech zaznamenal 108 bodů a dal jasně najevo, že je typem ofenzivního beka, který se však nebojí tvrdých soubojů.

Další rok strávil Rozsíval na farmě Pittsburghu v nižší soutěži AHL, ale sezonu 1999/2000 už odehrál celou v NHL. Velmi záhy se etabloval mezi nejlepší beky v soutěži.

Po odchodu z Pittsburghu pak potvrzoval svoje kvality necelých šest sezon v New Yorku Rangers, odkud se přes krátké angažmá ve Phoenixu dostal do Chicaga, kde působí od roku 2012 až do ukončení kariéry v roce 2018. Během šesti let v dresu Blackhawks se dvakrát radoval ze zisku Stanley Cupu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 12

6. Pavel Kubina

Pavel Kubina.jpg

Urostlý obránce Pavel Kubina zasvětil téměř celou kariéru v NHL Tampě Bay, která ho získala v šestém kole draftu v roce 1996. Na Floridě hrál trojnásobný mistr světa deset let a vybojoval tam Stanley Cup.

Následující tři sezony strávil v Torontu, rok působil i v Atlantě, odkud se v roce 2010 vrátil do Tampy Bay, kterou vyměnil za Philadelphii, kde kryl záda Jaromíru Jágrovi. Na led se ale nedostával tak často, jak čekal, a když po skončení výluky v sezoně 2012/13 nezískal v NHL žádnou smlouvu, odešel v do švýcarského Bernu, kde ukončil kariéru. K hranici 1000 odehraných zápasů v NHL mu chybí pouhých 30 utkání.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 12

5. Petr Svoboda

Petr Svoboda.jpg

Co do počtu zápasů, je Petr Svoboda druhý mezi českými obránci, kteří hráli v NHL. Střelec zlatého olympijského gólu z Nagana emigroval v roce 1984 do Spojených států a ve stejném roce ho v prvním kole draftoval Montreal, se kterým o dva roky později vyhrál Stanley Cup.

Jeho kariéru ukončily v roce 2002 problémy po otřesu mozku. To už byl Svoboda prvním Čechem, který v zámoří pokořil metu 1000 odehraných zápasů. Během dlouhé kariéry ještě oblékl dresy Buffala, Philadelphie a Tampy Bay.

Pokračování 10 / 12

4. Marek Židlický

Marek Židlický.jpg

Kladenský odchovanec Marek Židlický byl do NHL draftován New Yorkem Rangers v roce 2001. Aniž by však odehrál jediný zápas, byl poslán do Nashvillu. Premiérovou sezonou pro něj byl ročník 2003/04, ve kterém se díky 53 kanadským bodům stal nejproduktivnějším obráncem Predátorů.

V roce 2005 získal na mistrovství světa ve Vídni zlatou medaili, na kontě má i bronz z Bratislavy a z olympiády v Turíně. V dresu New Jersey si zahrál ve finále Stanley Cupu. Než do celku, kde hrál s Patrikem Eliášem, Martinem Havlátem a Jaromírem Jágrem přišel, měl za sebou necelé čtyři roky v Minnesotě. Jeho posledním působištěm v NHL byl v sezoně 2015/16 New Yorku Islanders.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 12

3. Jaroslav Špaček

Špaček1.jpg

Výluka NHL v sezoně 2012/13 ukončila kariéru Jaroslava Špačka. Rodák z Rokycan, trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana odešel do zámoří v roce 1998. Tehdy si ho jako 117. volbu v pořadí vybrala Florida.

Obránce, který neuhnul v žádném souboji, prošel v zámoří několika kluby. Kromě Floridy hrál za Chicago, Columbus, Edmonton, Buffalo, Montreal a poslední sezonu působil v Carolině.

V NHL nastoupil do 880 zápasů, ve kterých nasbíral 355 bodů, na vysněný Stanley Cup ale nedosáhl. Nejblíže mu byl v roce 2006 v dresu Edmontonu, úspěšnější se ale nakonec stala Carolina.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 12 / 12

2. Tomáš Kaberle

Tomáš Kaberle.jpg

Obránce Tomáš Kaberle pochází z ryze hokejové rodiny. Jeho otec se stal dvojnásobným mistrem světa, starší bratr František dokonce pětinásobným. Tomáš vyhrál světový šampionát „jen“ jednou, ve sbírce má i bronz z olympiády v Turíně.

Odchovanec kladenského hokeje poprvé nakoukl do NHL v sezoně 1998/99 v dresu Toronta. Maple Leafs si ho vybrali jako 204. hráče v celkovém pořadí draftu v roce 1996. Kaberle se v NHL vypracoval v jednoho z elitních obránců a dlouholetou oporu mužstva.

Čtyřnásobný účastník Utkání hvězd ale s Torontem žádného výrazného týmového úspěchu nedosáhl a v únoru 2011 byl vyměněn do Bostonu, se kterým ihned získal Stanley Cup. V létě pak odešel do Caroliny, kde však s jeho výkony nebyli spokojeni a za Jaroslava Špačka ho vyměnili do Montrealu, kde nakonec svou pouť prestižní zámořskou soutěží ukončil.

V sezoně 2014/15 se ještě snažil o návrat do NHL, ale nezískal v zámoří angažmá a vrátil se do Kladna. V ročníku 2015/16 hrál v dresu brněnské Komety a pak ukončil kariéru. Kaberle je mezi českými beky v NHL na třetím místě v počtu odehraných zápasů a na druhém v produktivitě.

Foto: Profimedia.cz

1. Roman Hamrlík

Roman Hamrlík.jpg

Žádný jiný český obránce v NHL nenasbíral tolik bodů jako Roman Hamrlík. V počtu odehraných zápasů je na druhém místě za rekordmanem Jaromírem Jágrem. Do NHL odešel v roce 1992, kdy si jej jako prvního hráče draftu vybrala Tampa Bay.

Na Floridě v průběhu let získal silnou pozici a zůstal v něm až do roku 1997, kdy se stal součástí rozsáhlé výměny s Edmontonem. Olympijský vítěz z Nagana po třech sezonách v kádru Olejářů zamířil do New Yorku Islanders, poté si zahrál ještě v Calgary a v Montrealu. Od roku 2011 působil ve Washingtonu.

Zlínský odchovanec si třikrát zahrál v Utkání hvězd NHL. Do povědomí vešel také během výluky v sezoně 2012/13, kdy se ostře opřel do šéfa odborů. Spory sice postupně utichly, zkušenému bekovi se ale v kádru Capitals moc nevedlo a byl vyměněn do New Yorku Rangers, kde posléze ukončil kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud