Lotto Soudal přistoupil k přesně opačné taktice než konkurenční celek Deceuninck - Quick-Step. Zatímco Patrick Lefevere, ředitel Deceuninck - Quick-Step, postupně prodlužuje smlouvy svým závodníkům, aby je ujistil o jejich budoucnosti a zabránil tak nervozitě a rozporům uvnitř týmu, John Lelangue, ředitel Lotta, odložil všechna vyjednávání až na 1. srpna. A atmosféru to poznamenalo.  

Lotto Soudal postupně opouštějí zkušení členové podpůrného týmu, včetně šéfkuchaře, mechanika a dvou masérů. Lotto nemá na jejich mzdy a nespokojenost roste. A to i mezi závodníky, kterým byly sníženy odměny a o nových smlouvách se nebude mluvit až minimálně do 1. srpna. To je pro některé jezdce příliš pozdě, například mladý klasikář Stan De Wulf se dohodl s AG2R La Mondiale, kam příští rok přestoupí. 

Naštvaný je především Jelle Wallays. Temperamentní klasikář patří k nejlepším jezdcům týmu Lotto Soudal, ale smlouva mu po letošním roce končí a už by chtěl mít jistotu. „Po mém vítězství na Paříž - Tours 2019 jsem se šel zeptat na novou smlouvu a pak znovu letos v únoru, ale vždy bez odpovědi. Bylo by hezké, kdybych mohl prodloužit a chci počkat na konkrétní návrh od Lotta, ale už jsem mluvil s jinými týmy. Je o mě zájem," říká v rozhovoru s HLN.

Belgičan je z přístupu svého týmu zklamaný, přál by si větší zájem: „Zjevně mě tady nepotřebují. Vždy jsem se cítil trochu podceňovaný a naučil jsem se s tím žít. Ale vědí, co dělají? Nejsem velký vítěz, ale přesto přináším alespoň jedno dobré vítězství každý rok a přijímám každou roli, která je mi přidělena. Co jiného bych měl dělat, nebo mám dokázat?“

Wallays v dresu Lotto Soudal vyhrál kromě Paříž - Tours také etapu na španělské Vueltě a další dva závody. Thomas De Gendt je mnohem úspěšnější a patří k velkým hvězdám současné cyklistiky, přesto ani on novou smlouvu ještě nedostal a musí čekat. Je však mnohem klidnější než Wallays. „V únoru se Jelle a Tosh Van Der Sande s týmem dohodli na nové smlouvě. A kvůli koronavirové krizi se to odložilo. Myslím, že chybělo pouze definitivní ano. Bylo nám řečeno, že jsme priority a nedokážu si představit, že by se na tom něco změnilo. Očekávám, že John Lelangue přijde a promluví s námi v červenci. Cítím se tu dobře. Můžu jezdit na závody, na které chci, a často mám volnou ruku. Takové možnosti bych nikde jinde neměl, takže odcházet nechci. Kromě toho by to mohla být i moje poslední smlouva. Možná bych mohl podepsat jinde za lepší peníze, ale to není důvod, proč to dělám.“

Platnou smlouvu na příští rok má v Lotto Soudal zatím patnáct cyklistů, včetně klíčových opor, jakou jsou Caleb Ewan, John Degenkolb, Philippe Gilbert a Tim Wellens.