(VIDEO) Vysočina ocenila soutěžní projekty „Vysočina – nejlepší dovolená“

Rada Kraje Vysočina na konci června rozhodla o udělení ocenění úspěšným účastníkům soutěže Vysočina – nejlepší dovolená. Podnikatelé, spolky, příspěvkové organizace nezřizované krajem či obecně prospěšné společnosti na Vysočině se v průběhu června mohli zapojit do tvorby nové, komplexní nabídky služeb v cestovním ruchu a podpořit tak oživení regionální ekonomiky v oboru, který patří bezesporu k nejvíce zasaženým nedávnou pandemií onemocnění COVID-19. Do soutěže se nakonec přihlásilo 30 subjektů s 42 soutěžními příspěvky.   

„Hodnocení soutěžních příspěvků nebylo vůbec snadné, neboť každý z nich přináší originální, jedinečný balíček služeb a zážitků pro nejrůznější typy návštěvníků, ať jsou to rodiny s dětmi, skupiny, páry nebo lidé se specifickými zájmy,“ přiblížila průběh hodnocení předsedkyně komise Jana Fischerová. „Co mne z pohledu rozvoje cestovního ruchu v regionu velice těší, není jen nápaditost jednotlivých soutěžících, ale především iniciativa a nadšení, s jakými soutěžní úkol uchopili,“ vyzdvihla Jana Fischerová.

O ocenění finančním darem soutěžilo celkem 42 příspěvků od tří desítek organizací z oblasti turismu, jako byly destinační a cestovní kanceláře, informační či kulturní střediska, provozovatelé ubytovacích zařízení a další podnikatelé v cestovním ruchu nebo místní akční skupiny. Odborná komise, jmenovaná radou kraje, hodnotila nejenom originalitu nových či inovovaných produktů cestovního ruchu a kreativitu, s níž účastníci přistoupili k jejich tvorbě. „Body navíc“ mohli soutěžící získat i za aktivní spolupráci s dalšími poskytovateli služeb v cestovním ruchu, například ubytovacími zařízeními, restauracemi či provozovateli turistických atraktivit, nebo za zapojení certifikovaných producentů regionálních potravin. Komise samozřejmě při hodnocení přihlížela i k tomu, jakým způsobem soutěžící přizpůsobili svoji nabídku požadavkům a změnám v souvislosti s dopady pandemie COVID-19 a jakým způsobem zamýšlejí nové produkty propagovat směrem k potenciálním návštěvníkům.

Soutěž Vysočina – nejlepší dovolená je prvním z nástrojů, jež Kraj Vysočina připravil a spustil k oživení cestovního ruchu a podpoře podnikatelů, kteří jsou na toto odvětví bezprostředně vázáni. „Pro obnovu cestovního ruchu v regionu je klíčové návštěvníky na Vysočinu nejen přilákat, ale také je zde několik dní udržet,“ vysvětluje Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Soutěží jsme proto chtěli motivovat různé subjekty působící v cestovním ruchu, aby rozšířily a zpestřily nabídku svých služeb a připravily návštěvníkům kvalitní a atraktivní program bohatý na zážitky,“ doplňuje náměstkyně Fischerová.

Negativní vliv na cestovní ruch nejen na Vysočině neměla jen doba od vyhlášení nouzového stavu do znovuotevření turistických atraktivit a ubytovacích a stravovacích zařízení, ale také pokles zahraničních návštěvníků, omezení konferenční turistiky či nemožnost konání větších sportovních nebo kulturních akcí. I po částečném uvolnění restriktivních opatření se stále mnoho lidí bude obávat cestování do zahraničí a lze proto očekávat, že stráví dovolenou v tuzemsku. Zcela zásadní roli při výběru konkrétního místa pak hraje především kvalita a originalita nabídky produktů a služeb v cestovním ruchu.

Na nejvyšší ocenění ve výši 100 000 Kč dosáhlo 10 TOP příspěvků, které komise ohodnotila jako špičkově připravené a kvalitní produkty cestovního ruchu s vysokým potenciálem oslovit konkrétní typy návštěvníků. Komise se dále jednohlasně usnesla ocenit finančními dary i dalších 26 soutěžních příspěvků v kategorii víkendového pobytu či dovolené a šest příspěvků ve speciální kategorii, kterou byl námět na inovativní řešení či netradiční pojetí nabídky cestovního ruchu. „Vedle finančního daru jsme připraveni TOP 10 oceněným nabídnout i propagaci jejich nových produktů formou kampaně v médiích a na sociálních sítích, a to nejen Kraje Vysočina a jeho příspěvkové organizace Vysočina Tourism, ale také prostřednictvím kanceláře Evropského regionu Dunaj-Vltava, jehož je Kraj Vysočina členem,“ uzavřela Jana Fischerová.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů