Hlavní obsah

Šéf liberecké galerie končí, bude spravovat sbírku europarlamentu

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ředitel Oblastní galerie v Liberci Jan Randáček po 12 letech ve funkci na podzim skončí. Od listopadu bude spravovat sbírku uměleckých děl Evropského parlamentu, kam nastupuje jako národní expert.

Článek

Randáček končí k 31. říjnu, na místo ředitele vypíše kraj výběrové řízení.

Sbírka uměleckých děl Evropského parlamentu se zrodila v 80. letech z iniciativy jeho tehdejší předsedkyně Simone Veilové. Cílem projektu je podpora umělecké tvorby v členských zemích a ochrana evropského uměleckého dědictví. Podle původního plánu měla sbírka zahrnovat díla z každé z deseti zemí, které v té době tvořily Evropské hospodářské společenství, a upřednostňovat mladé umělce, kteří již získali určité uznání a prestiž.

S rozšířením Evropské unie přibyla do sbírek díla z dalších zemí, takže dnes čítá zhruba 500 výtvarných děl, většinou obrazů. „V Evropském parlamentu funguje malé oddělení, které se o sbírku stará, největším úkolem, který teď před tím oddělením bude, je příprava akviziční strategie, co by se mělo získávat do sbírky, jak ji dál rozvíjet,“ řekl ke své budoucí práci Randáček.

Oblastní galerie v Liberci je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Randáček nastupoval do funkce ředitele ještě v době, kdy sídlila v Liebigově paláci. Za jeho působení se přesunula do zrekonstruované budovy bývalých městských lázní. „Dnes má galerie velmi dobrou pověst na celostátní úrovni,“ řekla radní Libereckého kraje pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová. Z 12 000 lidí se návštěvnost zvedla zhruba čtyřnásobně a liberecká galerie se stala významným turistickým cílem pro řadu milovníků umění. „Je mi líto, že odchází, ale vnímám to jako ocenění jeho práce,“ dodala.

Reklama

Doporučované