K čemu využít jírovec maďal v domácím léčitelství

jirovec madal
Zdroj foto: pixabay

Jírovec maďal na jaře krásně a voňavě kvete, na podzim sbíráme jeho plody – kaštany – na výrobu zvířátek nebo jako krmivo pro lesní zvěř. Dá se ale jírovec využít v léčitelství? A které jeho části jsou léčivé?

Jak vypadá strom a odkud pochází

Jírovec je strom vysoký až 25 metrů, jeho borka je šedohnědá, šupinovitě až deskovitě se odlupující. Pupeny jsou vřetenovité a silně lepkavé. Květenství jsou přímé kuželovité laty. Jírovce se pěstují v parcích a stromořadích a původně pocházejí z Balkánského poloostrova, odkud se společně s kulturou rozšířil po celé Evropě.

Co se sbírá

jírovce se dají sbírat semena, tedy kaštany, dále pak mladá kůra, listy a květy. Hlavní účinnou složkou semen jsou saponiny, flavonové glykosidy, a alantoin. Účinnou složkou kůry je hydrokumarin eskulin a třísloviny.

kastany
Zdroj foto: pixabay

Jak se dají léčivé části použít

Kaštany, kůra i listy se dají použít ve formě nálevu při střevních katarech, horečce, revmatismu a ischiasu. Vnějšně se odvar používá na křečové žíly, hemeroidy, bércové vředy, otoky při žilní nedostatečnosti atd. Eskulin se dá používat vnějšně jako ochrana proti ultrafialovému záření – avšak není vhodný pro děti, protože saponiny jírovce jsou ve větším množství jedovaté.

Jak si připravit nálev

Na nálev můžete použít semena, mladou kůru nebo listy jírovce. Množství odpovídající jedné hrsti zalijte vroucí vodou (250 ml) a nechat 15 minut louhovat (listům stačí 10 minut). Poté přeceďte a pijte zchladlé maximálně 1x denně při výše uvedených obtížích.

Jak připravit mast (opalovací krém)

Na mast nasbírejte čerstvé kaštany a rozřezejte je na menší kousky. Rozehřejte sádlo nebo kosmetickou vazelínu a kousky kaštanů vložte do tekutiny. Nechte zchladnout a odstát do druhého dne. Druhý den opět rozehřejte a přeceďte. Pak dejte do kelímků nebo skleniček a nechte ztuhnout. Používejte při výše uvedených obtížích nebo jako opalovací krém.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here