Pandemická přestávka ukázala některé piloty v jiném světle

Závodníky většina fanoušků posuzuje především podle výkonů na trati. Během nucené pauzy ale spousta pilotů nechala své příznivce nahlédnout do soukromí v do té doby nevídané míře. Co na sebe, mnohdy nechtěně, závodníci prozradili?

Štítky: 2020 Zveřejněno 30. 06 2020 — Lukáš Štěrovský

Osobnost Leclerc

Svým umem za volantem vozu F1 Monačan vloni zastínil i čtyřnásobného šampiona Sebastiana Vettela. Podobně tomu bylo i v karanténě. Zatímco Němec se uchýlil k rodině a své soukromí si jako vždy střežil, Leclerc využíval volný čas k virtuálním závodům, které často se svými kamarády z padoku Georgem Russellem a Alexem Albonem vysílal živě na internetové platformě Twitch.

Ani ve virtuálních závodech mu nechyběla zarputilost, jakou ukazuje na dráze. Vzpomeňte třeba na moment, když se tak ponořil do závodu, že nevnímal telefon a jeho přítelkyně Charlotte, která neměla klíče od bytu, se musela registrovat do služby Twitch, aby Leclerka požádala, aby jí došel otevřít. Eskapáda s banánovým kostýmem pak ukázala, že Monačan má i dost smyslu pro humor a nebere se až tak vážně. Nelze se divit, že mu tak roste početná fanouškovská základna.

Bojovník Bottas

Už to asi bude znít jako klišé, ale letos by fanoušci měli očekávat nového Valtteriho Bottase. Ten se v karanténě až tak nevěnoval virtuálním závodům, ale hledal sám sebe. Po rozvodu ze závěru loňského roku, který dost možná ovlivnil jeho výkony, se Fin věnoval motokárám, rallye a cyklistice, už po boku své nové přítelkyně. Do nové sezony tak vstoupí pilot Mercedesu s čistou hlavou a zdravým odhodláním. Bude to na kolegu Lewise Hamiltona stačit?

Farmář Ricciardo

Australan ve středu oslaví 31. narozeniny a v nedávné minulosti se netajil tím, že formule 1 začíná mít v některých chvílích dost, sem tam dokonce hovořil i o možném konci kariéry. Karanténu strávil na svojí farmě, kde si zejména odpočinul od věčného shonu.

„V F1 pořád cestujete napříč časovými zónami, vyrovnáváte se s pásmovou nemocí. Na konci sezony toho všichni mají dost. Pauza tak byla šancí nejen na odpočinek, ale na zlepšení kondice. Osvojil jsem si rutinu, plán, který jsem mohl dodržovat déle než čtyři nebo pět dní, což v sezoně moc nejde. Negativní je, že jsme nemohli závodit,“ říká pilot, který od příštího roku přestoupí k McLarenu.

View this post on Instagram

Hay ya garn’? 🇦🇺

A post shared by Daniel Ricciardo (@danielricciardo) on

Supertalent Russell

Má na kontě tituly z nižších sérií GP3 a F2, v F1 však ve slabém Williamsu nedokáže plně ukázat svoji sílu. A tak si George Russell během karantény zlepšil chuť alespoň vítězstvím ve virtuální odnoži královny motorsportu, kde byl k nezastavení. Přestože oficiální videohra F1 není vyloženě simulací, i tak poodhalila něco z Russellovy stránky, která mohla být některým doteď skrytá. Brit je velice učenlivý a od přírody rychlý pilot, a pokud se Williams zlepší nebo jednou dostane Russell k dispozici jiný slušný vůz, pak si skoro můžete vsadit, že se stane mistrem světa.

Člověk mnoha zájmů Hamilton

Zatímco někteří piloti jsou naprosto oddáni pouze formuli 1, Lewis Hamilton se nikdy netajil tím, že má celou řadu vedlejších zájmů. Ať už je to móda, hudba nebo třeba bujaré večírky v jeho milované Americe. Nic z toho ale jako by nemělo vliv na Britovu výkonnost na dráze.

A nejinak tomu bylo i v době pandemie. Většina kolegů pilovala svoji formu na simulátorech nebo cvičila, Hamilton o sobě dával vědět hlavně v souvislosti s protesty za práva občanů s tmavou pletí, které sužují poslední měsíc Spojené státy americké. Přesto by bylo bláhové si myslet, že by Hamilton nebyl v Rakousku schopen podat stoprocentní výkon, jak to má ve zvyku.

Loajální Sainz

Jednou z velkou novinek v době karantény bylo oznámení přestupu Daniela Ricciarda k McLarenu, kde pro příští rok nahradí Carlose Sainze, Španěl zase poputuje do Ferrari místo Sebastiana Vettela. A reakce v obou táborech, tedy v Renaultu a McLarenu, asi nemohly být protichůdnější.

Zatímco Renault se ústy šéfa Cyrila Abiteboula na Ricciardo zlobil za to, že odejde už po dvou letech, a dokonce hovořil o pojmech jako neloajálnost, u McLarenu byla situace zcela odlišná. Britský tým o Sainzově touze o odchodu do Ferrari věděl a dokonce v něm svému jezdci ani moc nebránil. Sainz pak na oplátku natočil dojemné rozlučkové video. „Bylo to z jeho vlastní vůle, nikdo z nás o tom nevěděl,“ tvrdí šéf McLarenu Zak Brown. „Je skvělé vidět, že může dojít k odloučení jezdce a týmu, aniž by vznikla zlá krev. Jsem pyšný na to, jak jsme to zvládli.“

Perfekcionista Verstappen

Max Verstappen a Lando Norris, to jsou dva piloti ze současného startovního pole, kteří tráví zřejmě nejvíce času (klidně i celý den) na domácích simulátorech. Zatímco Lando Norris je v nejlepším slova smyslu spíše bavič, Max Verstappen bere virtuální závodění naprosto vážně. I proto se odmítl zúčastnit oficiální karanténní série F1, protože platforma od Codemasters pro něj prostě není dost realistická, Nizozemec upřednostňuje spíše iRacing nebo rFactor.

„Udržuje mě to v pozornosti, co jiného bych taky měl dělat? A navíc je to zábava,“ má jasno Verstappen. Ten je i v online závodění naprostým perfekcionistou, například před závodem ve voze LMP2 v japonské Suzuce si přivstal jen kvůli tomu, aby mohl nacvičovat ideální průjezd přes obrubník v jediné zatáčce (Degner 1). Kolik tím mohl získat, pár setin na jedno kolo?

Perfektně to ale vystihuje Verstappenovu osobnost: detailista s citem pro auto. Pamatujete na deštivou Brazílii 2016, kde ostatní předčil prostě tím, že si dokázal vybírat stopu, která sice nebyla ideální, ale nabízela více přilnavosti? To hovoří za vše.

View this post on Instagram

Another day of #stayhome ✅

A post shared by Max Verstappen (@maxverstappen1) on