Hlavní obsah

V Ostravě vznikne pamětní deska obětem komunistických procesů

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Pamětní desku věnovanou obětem komunistických procesů padesátých let v Ostravě vytvoří sochař Petr Szyroki.

Článek

Porota hodnotila sedm návrhů od šesti autorů. Novinářům to dnes za organizátory sdělila Ilona Rozehnalová.

Vítězný návrh získal sedm hlasů z osmi. Se všemi návrhy se lidé budou moci seznámit na výstavě, která se ve vstupních prostorách Antikvariátu a klubu Fiducia uskuteční od 10. do 14. srpna.

Odborná porota nejprve z doručených návrhů vybrala tři návrhy, o nichž následně podrobně diskutovala. „Na vítězném návrhu porota ocenila jak nápad, tak jeho zpracování, zejména propracovanou ideu a mnohovrstevnaté sdělení. Autor podle poroty velmi dobře a citlivě pracuje s prostorem a architekturou budovy, zajímavě propojuje text a symboliku a neotřele pracuje s řešením pamětní desky, jež v sobě nese mnoho významů,“ uvedla Rozehnalová.

Pamětní deska bude věnována obětem ostravského monstrprocesu padesátých let. „Jednalo se o největší politický proces na Ostravsku, navazoval na politický proces s Miladou Horákovou. Zřetelným záměrem bylo především ochromit oponenty režimu a zastrašit svobodně smýšlející občany. Ve čtyřech ostravských návazných procesech tak bylo nakonec souzeno 90 lidí a zcela nespravedlivě zde padly čtyři tresty smrti, další vysoké tresty doživotí a mnohaletých těžkých žalářů,“ připomněla Rozehnalová.

Právě tyto skutečnosti bude připomínat deska s nápisem umístěná na zdi Čapkovy sokolovny, kde se proces uskutečnil. Text bude vystupovat přímo z omítky a podle porotců tak bude nenápadnou připomínkou toho, co se dělo uvnitř. Symbolizovat tak bude i postupné prostupování komunistického režimu tehdejším Československem. Text bude doplněn o červené „tlačítko“, které by na sebe mělo poutat pozornost kolemjdoucích.

„Je možné ho chápat nejen jako pomyslnou nekompromisní rudou tečku za lidskými životy, ale také jako symbol ukončení, zastavení totalitního běsnění,“ uvedla Rozehnalová.

Počátkem července se chystá jednání s autorem vítězného návrhu, na kterém se dohodne harmonogram vzniku pamětní desky. Slavnostní odhalení vítězného návrhu by se mělo uskutečnit 21. září. Samotné odhalení bude zakomponováno do dvoudenní série akcí, které budou připomínat nejen tuto událost, ale také perzekuci sokolů za nacistické i komunistické totality.

Reklama

Doporučované