Premier League - souhrn 32. kola

27.06.2020, 15:33, aktualizováno 02.07.2020, 23:13
Komentáře a souhrny
Liverpool před několika dny získal titul a nyní mu nevyšel šlágr s City, od těch inkasoval čtyři branky. Manchester United vyhrál na hřišti Brightonu a vrátil se na průběžnou pátou příčku před Wolves. Arsenal si doma snadno poradil s Norwichem a Newcastle dominoval v Bournemouthu, v účastní v Lize mistrů nadále hazarduje Leicester. West Ham udolal Chelsea a podíl na tom měl i Tomáš Souček...

Manchester City - Liverpool FC 4:0

02.07.2020 21:15

Góly: 25. Kevin De Bruyne (pen.), 35. Raheem Sterling, 45. Phil Foden, 66. Alex Oxlade-Chamberlain (vl.)

Liverpool s předstihem sedmi kol vybojoval anglický titul po dlouhých třiceti letech, ovšem tentokráte nepotvrdil svou suverenitu s jiným gigantem posledních dvou sezón z Manchesteru a domů odjíždí s debaklem 0:4. Citizens uštědřili Reds vůbec nejvyšší porážku tohoto ročníku a zkomplikovali mu cestu za bodovým rekordem, který sami vytvořili o dva roky dříve. FC by k jeho překonání muselo vyhrát pětkrát ze šesti zbývajících utkání.

Svěřenci španělského trenéra Pepa Guardioly tehdy získali rovných 100 bodů, poslední vítěz Ligy mistrů jich má momentálně na kontě 86. Kouč Jürgen Klopp vůbec nešetřil své opory a na trávník poslal nejsilnější možné složení, jenomže hosté bez zřejmé motivace zklamali. Přitom do čtvrtečního utkání nevstoupili vůbec špatně a první větší možnost si vytvořili po čtyřech minutách, kdy se v domácím dresu blýskl Ederson.

Šestadvacetiletý brazilský brankář nejprve famózně vyrazil bombu Firmina z osmnácti metrů a poté ukryl v náručí nepříliš razantní dorážku Salaha. Po necelých dvaceti minutách byl velmi blízko ke změně stavu egyptský klenot Salah, jenž z patnácti metrů orazítkoval svým přízemním pokusem pravou konstrukci, dorážejícímu Manému následně utekl míč do zámezí. Citizens se v podstatě dostali do vedení ze své první vážnější příležitosti.

Ve 24. minutě se dopustil nedovoleného zákroku ve vlastní šestnáctce Gomez a evidentně podrazil unikajícího Raheema Sterlinga, načež rozhodčí Taylor nařídil pokutový kop. K němu se postavil Belgičan Kevin De Bruyne a bezpečně ho proměnil, gólmana Alissona poslal na opačnou stranu. Přesně o deset minut později zvýšil náskok Manchesteru kanonýr Sterling, který se v tomto ročníku Premier League prosadil již potřinácté.

Po bleskurychlé akci a finální pobídce od Phila Fodena si přehodil balón na svou pravačku a pak chytře zakončil k bližší tyči. Citizens přidali další pojistku v poslední minutě úvodního dějství. Teprve dvacetiletý talent Foden si parádně narazil míč s De Bruynem a tváří v tvář proti Alissonovi s počínal jako zkušený mazák, neboť zavěsil přímo pod břevno - 3:0. Liverpool se mohl vrátit do hry o bodový zisk v 58. minutě.

K přímému volnému kopu ze slibné vzdálenosti se postavil Alexander-Arnold a kvůli teči bránící zdi minul levou tyč o decimetry. Za dalších osm minut naopak mohli domácí slavit svou závěrečnou trefu, střelu Sterlinga si totiž nešťastně srazil do vlastní sítě vracející se Alex Oxlade-Chamberlain. V nastaveném čase přidal pátou branku domácího celku střídající Mahrez, ale ta nakonec nebyla uznána vinou předchozí přihrávky rukou.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Tottenham Hotspur 3:1

02.07.2020 19:00

Góly: 31. Sander Berge, 69. Lys Mousset, 84. Oliver McBurnie - 90. Harry Kane

Tottenham nenavázal na zlepšené výkony po vynucené přestávce a tentokráte vyhořel na půdě houževnatého Sheffieldu United, který se naopak až do tohoto čtvrtečního střetnutí trápil. Nováček soutěže díky cennému vítězství 3:1 oživil své naděje na evropské poháry a posunul se na sedmou příčku se sedmačtyřiceti body. Favorizovaní Kohouti doposud posbírali o dva body méně a jsou až devátí, s tímto umístěním rozhodně nemohou být spokojeni.

Svěřenci věhlasného portugalského trenéra Josého Mourinha ještě chtěli zabojovat o Ligu mistrů, jenomže na tu momentálně ztrácejí propastných devět bodů a to se ve zbývajícím průběhu bude stahovat už velmi těžko. Hosté začali aktivněji a do první možnosti se dostali v 6. minutě, avšak zakončení Diera proletělo vedle pravé tyče. Po odehrané čtvrthodině mohl pálit do odkryté branky Heung-min Son, toho ale na poslední chvíli odzbrojil Basham.

Přesně v polovině úvodního dějství byl poprvé vidět také kanonýr Harry Kane, jenže z hranice pokutového území prostor tří tyčí netrefil. Sheffield skvěle prorazil krátce po půl hodině hry. Dvaadvacetiletý norský záložník Sander Berge obdržel zpětnou přihrávku od Bashama, míč si posunul do lepší střelecké pozice a poté přesně zavěsil do protějšího spodního rohu. Favorizovaní hosté vzápětí odpověděli a rozvlnit síť se povedlo Kaneovi.

Anglický špílmachr využil samostatné akce Lucase Moury a po zemi překonal brankáře Hendersona, nicméně rozhodčí Kavanagh po přezkoumání videozáznamu nakonec gól neuznal kvůli předchozí ruce brazilského hráče. Domácí mohli pojistit svůj náskok v 61. minutě, ale McGoldrick po centru Bergeho hlavičkoval ve stoprocentní příležitosti do boční sítě. Svěřenci kouče Chrise Wildera se přeci jen podruhé dočkali za dalších osm minut.

Střídající Francouz Lys Mousset ani po šesti minutách strávených na trávníku využil parádní kombinace svých spoluhráčů na levém křídle a zblízka nemohl prázdnou branku minout - 2:0. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem podruhé skóroval Kane, ani tato trefa nebyla uznána kvůli ofsajdu.

Domácí definitivně pečetili svou výhru v 84. minutě. Oliver McBurnie po skvělé práci Bergeho propálil bezmocného gólmana Llorise z pěti metrů. Tottenham alespoň zmírnil svou porážku v poslední minutě základní hrací doby a konečně se dočkal Kane, když po nahrávce Sona přehodil Hendersona, ovšem tato pozdní trefa na bodový zisk v žádném případě stačit nemohla.

Více informací k zápasu

West Ham United - Chelsea FC 3:2

01.07.2020 21:15

Góly: 45+2. Tomáš Souček, 51. Michail Antonio, 89. Andrij Jarmolenko - 42. Willian (pen.), 72. Willian

West Ham potvrdil, že na svého městského rivala v posledních letech poměrně dobře umí, vždyť v minulých pěti případech s ním prohrál jen jednou. A na šestý pokus ho porazil. Podobně jako na podzim Chelsea skolil znovu o jednu branku. Na výhře Kladivářů se přitom podílel i premiérovým gólem v Premier League český reprezentant Tomáš Souček.

The Blues vstupovali do tohoto souboje v roli jednoznačného favorita. Přece jenom vykazovali daleko lepší formu než jejich protivník, jenž napříč všemi soutěžemi vyhrál jen jednou z dvanácti utkání. Jenže tentokráte měli svěřenci kouče Franka Lamparda potíže v obraně. A přišli tak o svou sérii pěti vítězství v řadě, včetně dvou klání FA Cupu.

V 11. minutě se snažil změnit bezbrankové skóre hostující forvard Willian, jenž si seběhl z levé strany blíže do středu, narovnal si míč na svou pravačku, nicméně brankář Fabiaňski se nenechal nachytat na švestkách. O dvě minuty později se naopak podařilo dostat se do dobré střelecké příležitosti taktéž West Hamu, ovšem Antonio neseřídil svá mířidla přesně.

Po dvaceti minutách hry měl vstřelenou branku na kopačce Pulisic, který i přes drobné zdravotní komplikace nakonec nastoupil od začátku. Abraham mu balón chytře přenechal, Američan tedy mohl nebezpečně vypálit, jenže jeho pokus skončil těsně mimo. Ve 34. minutě udeřil West Ham. A poprvé si vzal slovo Souček, jemuž se podařilo rozvlnit síť.

Bowen rozehrál rohový kop centrem do šestnáctky, kde se nejlépe ve skrumáži zorientoval Souček, a ten z blízkosti překonal gólmana Kepu. Do celé situace se však vložil VAR, jenž nakonec rozhodl o neregulérnosti tohoto přesného zásahu, neboť v době zakončení ležící spoluhráč Antonio, nacházející se v nedovoleném postavení, údajně ovlivnil Kepu.

Tohle nebyl bezpochyby povzbuzující moment pro The Irons. A určitě jim veselo nebylo ani ve 42. minutě, kdy ve vlastním pokutovém území fauloval Diop pronikajícího Pulisice, kopala se penalta, a tu hravě proměnil Willian. West Ham se ale ještě do přestávky nevzdal možnosti vyrovnání a udělal moc dobře. V nastavení se už dle pravidel prosadil právě Souček.

Opět českému záložníkovi dopomohl rohový kop Bowena, na zadní tyčce předskočil obránce Azpilicuetu, pro něhož bitvy o merunu ve vzduchu nejsou silnou stránkou, a následná hlavička skončila za brankovou čárou. V 51. minutě domácí otočili vedení ve svůj prospěch, po přihrávce zprava od Bowena skóroval z vyložené pozice pohotově Antonio.

Chelsea osmnáct minut před koncem základní hrací doby odpověděla na nepříznivý stav, Willian totiž rozehrál přímý volný kop mistrně a překonal marně se natahujícího Fabiaňského. Avšak mužstvo manažera Davida Moyese nakonec vyhrálo londýnské derby poté, co zužitkovalo rychlý brejk, který po nahrávce Antonia zakončil úspěšně Jarmolenko.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Newcastle United 1:4

01.07.2020 19:00

Góly: 90+3. Dan Gosling - 5. Dwight Gayle, 30. Sean Longstaff, 57. Miguel Almirón, 77. Valentino Lazaro

Bournemouthu se podařilo po koronavirové přestávce po dvou neúspěšných pokusech konečně skórovat, jeho přesný zásah byl pro něj ovšem jen chabou náplastí na konečný výsledek proti Newcastlu. Ten totiž dokázal zaznamenat hned čtyři přesné zásahy, bez větších obtíží dokráčel v Dorsetu ke třem bodům a posunul se v tabulce na třinácté místo.

Pro The Magpies představuje tohle vítězství možná vůbec ten nejklíčovější prvek v konečném boji o záchranu. Aktuálně totiž disponují již patnáctibodovým náskokem na sestupové pásmo. Promrhat podobný odstup od červených příček je v podstatě nereálnou záležitostí, byť šest kol před koncem matematicky možnou, každopádně sezónu by měli dohrát v pocitu bezpečí.

The Cherries naopak po dlouhé pauze způsobené pandemií utrpěli již svou třetí porážku v řadě, celkově si připsali na své konto již svou šestou z posledních sedmi ligových střetnutí. Spadli v průběžném pořadí dokonce o jednu příčku dozadu, neboť se jejich skóre zhoršilo natolik, že je prakticky bez práce přeskočila do této chvíle předposlední Aston Villa.

Vstup do utkání se Bournemouthu opravdu šeredně nevydařil. Domácí záložník Lerma v 5. minutě přišel nedaleko vlastního pokutového území o míč po souboji s napadajícím Seanem Longstaffem, následně Saint-Maximin přihrál do vyložené pozice Gayleovi, jenž v pohodě zamířil po zemi ke vzdálenější tyči podél marně zasahujícího brankáře Ramsdala.

Vyrovnáno sice mohlo být ve 22. minutě, svou pravačku vyzkoušel Solanke, jenomže prostor mezi třemi tyčemi jednoduše netrefil. Naopak po půlhodině hry Newcastle znovu gólově udeřil. Saint-Maximin si u levé boční lajny pohrál s bránícím Smithem a Brooksem, adresoval pak balón dozadu na nikým nehlídaného Seana Longstaffa, a ten ho uklidil do šibenice.

Domácí působili směrem dopředu i po přestávce hodně malátným dojmem. Ne že by jejich soupeř v ofenzivě předvedl dechberoucí výkon, bohatě mu totiž stačilo především udržovat pohodlné vedení. A nutno podotknout, že byl rovněž nesmírně produktivní. V 52. minutě sice nerozvlnil síť Saint-Maximin, jeho spoluhráč Almirón už však v 57. minutě ano.

Francouzský záložník si v ten moment zapsal svou třetí asistenci v utkání poté, co u levé lajny dobře podržel merunu, předal jí pak do středu pole na Paraguayce, jehož jako by si defenziva Bournemouthu nijak nevšímala, a tak z hranice šestnáctky mohl zacílit bez problémů ke vzdálenější tyčce. V 77. minutě hosté zaúřadovali ještě počtvrté.

Zdecimovanému Bournemouthu nesklapla ofsajdová past, Shelvey uvolnil do běhu Lazara, jenž si naběhl do pokutového území a sám před Ramsdalem v koncovce nezaváhal. Alespoň částečně zmírnil krutou prohru ve čtvrté minutě nastavení druhé půle střelou z bezprostřední blízkosti Gosling, jemuž míč po standardce Stanislase hlavou chytře prodloužil Aké.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Norwich City 4:0

01.07.2020 19:00

Góly: 33. Pierre-Emerick Aubameyang, 37. Granit Xhaka, 67. Pierre-Emerick Aubameyang, 81. Cédric Soares

Stejně jako v minulém kole se londýnský Arsenal na pohodlné vítězství příliš nenadřel, neboť Norwich City svému protivníkovi ke konečnému výsledku 4:0 výrazně dopomohl vlastními chybami v rozehrávce. Ze zaváhání brankáře Tima Krula a také Josipa Drmiće vytěžil domácí kapitán Aubameyang dva góly, po jednom si pak připsali Granit Xhaka a debutant Cédric Soares.

První ohrožení Krulovy branky měl na svědomí Piérre-Emerick Aubameyang, ale na nizozemského brankáře si kroucenou ranou na zadní tyč nepřišel. Poté však o sobě dali vědět i hosté, když se do míče z uctivé vzdálenosti opřel Ben Godfrey a málem se postaral o adepta na gól sezony, neboť jeho táhlá pumelice prosvištěla kolem plachtícího Martíneze směrem k hornímu růžku branky, avšak nakonec skončila pouze na tyči. Takřka hned nato kontroval na druhé straně Alexandre Lacazette, jenže výtečnou pobídku Ceballose poslal hlavou přímo doprostřed s Krulovou připravenou náručí.

Když už se zdálo, že se Kanonýři navzdory převaze průlomu skóre do přestávky nedočkají, podařilo se jim zničehonic skórovat stejně jako v minulém kole se Southamptonem, tedy po brankářské minele. Zatímco na Alexe McCarthyho vyzrál aktivním napadáním Eddie Nketiah, tentokráte váhajícího Krula obral o míč sprintující Aubameyang a vzápětí poslal míč do odkryté branky.

A aby toho pro zaskočené hosty nebylo málo, sotva čtyři minuty nato inkasovali podruhé. Rychlá akce po levé straně přešla z Tierneyho k Aubameyangovi a nakonec Granitu Xhakovi, jenž byl za svůj náběh do šestnáctky odměněn prvním ligovým gólem tohoto ročníku poté, co bez váhání z mírného úhlu propálil Krula mezi nohama. Když pak v nastavení první půle nevyzrál na pozorného Martíneze Kenny McLean povedenou ranou z přímého kopu, šlo se do kabin za dvoubrankového vedení domácích.

Daniel Farke na nepříznivý vývoj utkání zareagoval hned trojím střídáním bezprostředně po změně stran a jeden z nových hráčů na hřišti Adam Idah málem okamžitě skóroval nebýt dalšího kvalitního zákroku Martíneze. Canaries i poté pokračovali v tlaku a Arsenal najednou platil za pasivního přihlížejícího, ovšem když už se Josipu Drmićovi podařilo připsat si gólovou asistenci, stalo se tak před vlastní brankou. Útočník Norwiche poslal po autovém vhazování trestuhodnou zpětnou přihrávku do vlastní šestnáctky přesně na nohu číhajícího Aubameyanga, který chladnokrevně vytrestal i druhou hrubku v soupeřově rozehrávce.

Třetí gól odpor Norwiche definitivně zlomil a utkání se již spíše jen dohrávalo. Sladkou tečku v podobě čtvrtého gólu přidal deset minut před koncem střídající Cédric Soares, jenž tak skóroval okamžitě po svém premiérovém nástupu v dresu Kanonýrů, a to tvrdou ranou zpoza pokutového území, kterou ještě na cestě do sítě lehce tečoval jeden z bránících hráčů a Krul tak byl bezmocný. Arsenal tedy snadno zvítězil 4:0 a přinejmenším na jeden den poskočil v tabulce na sedmé místo, zatímco Norwich zůstává beznadějně poslední.

Více informací k zápasu

Everton FC - Leicester City 2:1

01.07.2020 19:00

Góly: 10. Richarlison, 16. Gylfi Sigurdsson (pen.) - 51. Kelechi Iheanacho

Hráči Leicesteru po koronavirové přestávce i nadále tápají, po dvou plichtách v rámci Premier League a nedávné porážce v FA Cupu s Chelsea nevydolovali ani bod na půdě Evertonu, který si naopak po skalpu Norwiche připsal již své druhé vítězství v řadě. "Lišky" v Goodison Parku nezvládly především začátek zápasu a manko již poté nedohnaly.

Třikrát za sebou se podařilo hostům svého soka od roku 2019 porazit, jenže tentokráte narazili. Ačkoli drželi více míč na svých kopačkách, vyprodukovali více střel na bránu, měli na svém kontě po skončení utkání i více vytvořených přihrávek, ke kýženému úspěchu se prostě nepropracovali. I nadále je tak jejich třetí příčka v tabulce ve velkém ohrožení.

Domácí naopak potvrdili, že dlouhá přestávka způsobená epidemií jim evidentně hodně prospěla. Už prvotní remíza uhraná s Liverpoolem, korunovaným mistrem ligy, naznačila, že by se průběžným pořadím mohli postupně šplhat nahoru. A v současné chvíli nejsou vůbec daleko od sedmé pozice, která zajišťuje účast v Evropské lize pro následující ročník.

Everton měl opravdu silný vstup do tohoto měření sil a už v 10. minutě si vytvořil jednobrankový náskok. Holgate poslal centr k levé lajně, odtud prodloužil Digne míč hlavou dopředu na naběhnuvšího si Gordona, jenž okamžitě adresoval svou přihrávku na hranici brankového území, a odtud Richarlison levačkou propálil brankáře Schmeichela.

Uběhlo jen několik málo minut a na straně výběru manažera Carla Ancelottiho bylo ještě veseleji. Digne rozehrál standardní situaci pasem do šestnáctky, kde do balónu ve vzduchu nešikovně drcl rukou bránící Ndidi při souboji s Keanem, a poté, co se do hry vložil VAR, byla nařízena penalta. K ní se postavil Sigurdsson, který jí bez větších obtíží proměnil.

Leicesteru opravdu dlouho trvalo, než se poprvé začal v ofenzivě osmělovat také on. Ve 37. minutě ještě nezacílil přesně Tielemans, jehož střelu zastavil obraným zákrokem Keane, avšak spoluhráč Evans záhy na to už dokázal přímo ohrozit Pickforda, ten ovšem jeho příležitost eliminoval. Šest minut po obrátce ale přece jenom domácí gólman již kapituloval.

Tielemans vybídl svým prudkým centrem v šestnáctce operujícího Vardyho, nicméně ten se k zakončení nedostal, meruna každopádně doputovala ke střídajícímu Iheanachovi, jenž z blízkosti dokázal rozvlnit síť. Mužstvo manažera Brendana Rodgerse se snažilo ve zbytku druhého dějství najít cestu za vyrovnáním, v koncovce se mu ovšem zkrátka nedařilo.

Na sklonku hodiny hry se hodlal na střeleckou listinu zapsat Maddison, hned dvakrát ale jeho pokusy zablokoval Keane. V 65. minutě se znovu ozval Iheanacho, avšak v tomhle případě nenašel správnou mušku. Neúnavný nigerijský forvard zacílil v 72. minutě opětovně, vylámal si však zuby na pozorném Pickfordovi. A v 83. minutě mířil mimo rovněž i Maddison.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Manchester United 0:3

30.06.2020 21:15

Góly: 16. Mason Greenwood, 29. Bruno Fernandes, 50. Bruno Fernandes

Manchester United potvrdil dobrý vstup do restartované sezóny po koronavirové pauze, navázal na své poslední dvě vítězství nad Sheffieldem United a Norwichem City v rámci FA Cupu a venku si bez obtíží poradil s Brightonem & Hove Albion. Ten nekladl favoritovi tohoto klání téměř žádný odpor, už zkraje druhého poločasu bylo o vítězi rozhodnuto.

Hostující manažer Ole Gunnar Solskjaer udělal moc dobře, že minulou sobotu v Anglickém poháru, v němž zápas dospěl až do prodloužení, pošetřil některé své hlavní opory. Na Falmer Stadium totiž nebylo vůbec poznat, že mají The Red Devils v nohách o jedno utkání navíc než jejich protivník. Tentokrát se totiž na plac mohla vrátit vlastně nejsilnější možná sestava.

Svěřenci trenéra Grahama Pottera nedávno stačili potrápit jiného anglického giganta, a to londýnský Arsenal, nicméně nynější soupeř pro ně představoval příliš těžký kalibr. Utrpěli tak po dvou kolech po dlouhé přestávce svou první porážku. V tabulce zůstali na průběžné patnácté příčce, naopak United se posunuli o jedno místo dopředu a jsou již pátí.

Hosté začali opravdu hodně zostra a tlačili se vehementně dopředu, aby se co nejrychleji ujali vedení. Ve 12. minutě si vytvořili první velkou příležitost, to když Greenwood na pravé straně chvilku podržel balón, předal ho pak Pogbovi, jenž ještě nabil spoluhráčovi Brunovi Fernandesovi, a následné Portugalcovo zakončení zpoza šestnáctky skončilo na tyčce.

O čtyři minuty později už Manchester přece jenom gólově udeřil. Wan-Bissaka od pravé lajny vyzval Greenwooda, ten se neohroženě vrhl do pokutového území, kde si narovnal míč na svou levačku, a jeho blesková střela přes bránícího Dunka zaplula po zemi k bližší tyčce. MUFC nepolevovalo ani v momentech dalších a velmi záhy zaúřadovalo podruhé.

Rashford přihrál na Shawa, ten ve vápně zatáhl balón až k brankové čáře a odtud adresoval přihrávku dozadu, Pogba poté přiťukl merunu ještě na Bruna Fernandese, který se v tomto případě již netrefil do tyčky, ale ke své radosti přímo do sítě. Do poločasu hodlal posunout skóre směrem kupředu taktéž Rashford, ovšem svoje mířidla neseřídil ideálně.

V 50. minutě Manchester založil další povedenou akci, po níž už neměl o konečný zisk tří bodů v podstatě žádný strach. Matič ze středu pole poslal míč na levou stranu, kam si seběhl rychlý Greenwood, ten svým přesným pasem našel na zadní tyčce Bruna Fernandese, jenž nad ničím příliš dlouho nepřemýšlel a z vyložené pozice propálil pohotově brankáře Ryana.

Až po tomto okamžiku se do hry více dostal rovněž Brighton. V 60. a 61. minutě se dvakrát po sobě osmělil střídající Trossard, ani v jenom případě ale nezamířil do brány. V 69. minutě Trossard uvolnil na hranici vápna Connollyho, který tlačil balón pod břevno, perfektní zákrok však vytasil gólman David de Gea. A v 76. minutě na Španěla nevyzrál ani Maupay.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Burnley FC 0:1

29.06.2020 21:00

Góly: 62. Ben Mee

Crystal Palace se nedokázal oklepat z nedávného debaklu v Liverpoolu (0:4) a tentokráte nestačil na konkurenční Burnley po nejtěsnějším výsledku 0:1. Na oko velmi vyrovnaný duel rozhodl krátce po hodině hry kapitán The Clarets Ben Mee, díky němu se Burnley posunulo na solidní osmé místo s pětačtyřiceti body. Orli po druhé porážce v řadě za sebou klesli na jedenáctou příčku s dvaačtyřiceti body a evropské poháry se jim vzdalují.

Domácím se vrátil do základní jedenáctky Zaha, ovšem stále chyběl belgický útočník Benteke a na ofenzívě Orlů to bylo znát. Úvodní poločas toho příliš zajímavého nepřinesl, za celý průběh byla k vidění jen jedna výraznější příležitost. Po necelých dvaceti odehraných minutách se do ní dostal McNeil, který postupoval sám středem hřiště a nakonec zvolil střelu z nějakých dvaceti metrů, ovšem našel jen připravenou náruč brankáře Guaity.

Po změně stran Crystal přeci jen přidal a do vedení se mohl dostat v 54. minutě. Po parádní patičce od Ayewa napřáhl z dvanácti metrů Cahill a dokonce i našel mezírku mezi nohama bránícího Tarkowski, nicméně jeho přízemní pokus nebyl příliš prudký a gólman Pope ho snadno zkrotil ve svých rukavicích. Burnely z ničeho nic udeřilo o osm minut později a jak jinak, než ze standardní situace.

K přímému volnému kopu z více jak třiceti metrů se postavil Westwood a krásným pasem našel právě hlavu Meeho. Guaita si sice na prudký balón sáhl a vytěsnil ho na tyč, avšak v cestě do sítě mu zabránit nedokázal. Hosté od této chvíle předváděli perfektní práci v defenzívě a protivníka téměř k ničemu nepouštěli. I přesto se zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem mohl postarat o vyrovnání Milivojević, jenž hlavičkoval těsně nad.

Crystal si přeci jen vypracoval ještě jednou slibnou příležitost v nastaveném čase. Odražený míč přistál na kopačce van Aanholta, který vypálil z první na hranici pokutového území a mířil do levého spodního rohu, jenomže výtečný zákrok předvedl Pope a byl z toho pouze rohový kop. V dresu Burnley znovu nastoupil od samého začátku český forvard Matěj Vydra a podruhé za sebou odehrál celý zápas.

Více informací k zápasu

Watford FC - Southampton FC 1:3

28.06.2020 17:30

Góly: 79. Jan Bednarek (vl.) - 16. Danny Ings, 70. Danny Ings, 82. James Ward-Prowse

Southampton porazil Watford na jeho stadionu 3:1 a přiblížili se záchraně. Branku domácích zařídil vlastním gólem Bednarek, do správné branky mířil dvakrát Ings a jednou Ward-Prowse.

Hosté otevřeli skóre už v šestnácté minutě. Z přihrávky Williama Smallbona těžil Danny Ings, navedl si míč středem a za jeho ranou k tyči zpoza šestnáctky se jubilant Foster jen ohlédl.

Po dalších osmi minutách Romeu krásně podebral míč pro Warda-Prowse, který si ho zpracoval na malém vápně, byl však tísněn obráncem a bezprostředně proti sobě měl i gólmana Fostera. Pokusil se míč zvednout, ale zblízka přestřeluje.

Diváci už se snad začínali nudit, než v 70. minutě padla další branka. Stý zápas bez přerušení si Ben Foster představoval určitě jinak. Zkušený brankář vyhodil míč nepochopitelně přímo na kopačku Dannyho Ingse, který mu ho po pár rychlých krocích přesnou křížnou střelou vrátil do sítě osmnáctým gólem sezóny.

Domácí se bez střely na branku dočkali snížení. Centr z levého křídla si srazil na bližší tyči špičkou kopačky do vlastní brány Jan Bednarek. Nesmírně smolný okamžik pro polského obránce.

James Ward-Prowse přesně z pokutového oblouku zakroutil trestný kop přes zeď do sítě, Foster se stihl jen ohlédnout.

Čtvrtý gól málem přivezl střídající Adams. Pláchl Dawsonovi, ale z totožné pozice jako padl gól na 0:2, nedokázal Fostera propálit.

O chvíli později si po rohu vzal míč Nathan Redmond a nádhernou ranou z 20 metrů orazítkoval tyč.

Southamptonu aktuálně patří třináctá příčka, Watford je šestnáctý.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Wolverhampton Wanderers 0:1

27.06.2020 13:30

Góly: 62. Leander Dendoncker

Wolverhampton potvrdil dobrou formu po koronavirové přestávce a připsal si na konto svou třetí výhru v řadě, když uspěl na půdě zachraňující se Aston Villy nejtěsnějším poměrem 1:0. V předehrávce 32. kola rozhodl podobně jako naposledy s Bournemouthem (1:0) krátce po hodině hry a pak si již náskok s přehledem pohlídal až do závěrečného hvizdu. V tabulce se vyhoupl na pátou pozici s dvaapadesáti body jen o dva body za čtvrtou Chelsea.

Hosté tak stále živí naději na Ligu mistrů, to domácí mají zcela odlišné starosti. V Premier League zůstali na předposledním devatenáctém místě se sedmadvaceti body a opět si tak zkomplikovali situaci v boji o vytouženou záchranu. Se svým protivníkem drželi krok ve všech statistických údajích a dokonce ho i přestříleli, kýženého gólu se však nedočkali. První větší možnost sobotního klání byla k vidění po necelých dvaceti minutách hry.

Nejlepší střelec Wolves Jiménez, který má na kontě solidních patnáct ligových branek, se tentokráte probojoval k hlavičce u pravého rohu brankového území. Nicméně mexický útočník hlavičkoval jen k bližší konstrukci a tam byl připraven brankář Nyland, jenž nadvakrát zkrotil balón ve svých rukavicích. Přesně v polovině úvodního dějství zahrozil mírný favorit podruhé, o změnu stavu se chtěl postarat Doherty.

Ten se chytře zbavil protihráče, poté si navedl míč až do šestnáctky protivníka, ovšem jeho prudký projektil letěl kolem pravé tyče. Villans neproměnili svou největší příležitost tohoto utkání zhruba deset minut před přestávkou. Grealish se přiblížil s balónem ke středu hrací plochy a nakonec zkusil štěstí z dvaceti metrů, ale gólman Rui Patrício měl dobrý výhled a nepříjemný skákavý pokus ukryl ve svém náručí.

Ještě do přestávky zahrozil na opačné straně Jota, avšak v nadějné pozici neseřídil mířidla přesně a pálil nad břevno. Rozhodující okamžik se zrodil v 62. minutě. Čtyřiadvacetiletý belgický reprezentant Leander Dendoncker po dobré práci od Jonnyho Castra přelstil bránícího Douglase Luize a jeho nechytatelná křižná rána z patnácti metrů zapadla přímo do vzdálenějšího spodního rohu. Aston Villa se ve zbývajícím průběhu snažila něco vymyslet, jenže defenzivu Wanderers nijak výrazněji neohrozila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC32282270:2586
2.Manchester City32213881:3366
3.Leicester City32167960:3155
4.Chelsea FC321661057:4454
5.Manchester United321410851:3152
6.Wolverhampton Wanderers321313645:3452
7.Sheffield United321211933:3247
8.Arsenal FC321113847:4146
9.Tottenham Hotspur321291151:4445
10.Burnley FC321361336:4545
11.Everton FC321281240:4744
12.Crystal Palace321191228:3742
13.Newcastle United321191233:4342
14.Southampton FC321241641:5540
15.Brighton & Hove Albion327121334:4433
16.West Ham United32861838:5630
17.Watford FC326101629:4928
18.Aston Villa32761936:6027
19.AFC Bournemouth32761930:5427
20.Norwich City32562125:6021

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (800)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele