Hlavní obsah

Český talent se dočkal vysněného kontraktu v NHL!

Las Vegas/Praha

Mladý český hokejový gólman se dočkal. Jiří Patera podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s týmem NHL Vegas Golden Knights. Sport.cz o tom informovala agentura Sport Invest v tiskové zprávě, zároveň poskytla také rozhovor s brankářem Paterou. Šéf hokejové sekce Sport Investu Robert Spálenka pak vysvětlil, proč bylo jednání o smlouvě pro českého brankáře složitější.

Foto: Sport.cz

Mladý český gólman Jiří Patera se dočkal a podepsal smlouvu s týmem NHL Vegas Golden Knights

Článek

Byl jste nervózní vzhledem k tomu, že se finální dohoda hledala několik týdnů?

Trošku jsem nervozitu samozřejmě cítil, na druhou stranu jsem věděl, že Robert Spálenka a jeho tým odvedou skvělou práci. V tuto chvíli mám jen obrovskou radost, je to splnění dětského snu.

Na jaře jste v týmu Brandon Wheat Kings obdržel několik ocenění v čele s tím pro nejužitečnějšího hráče klubu. Cítil jste, že poslední sezona byla rozhodující pro podpis smlouvy s Vegas?

Je to tak. Vždycky jde něco udělat ještě lépe, na druhou stranu jsem měl klidné svědomí v tom, že do přípravy i samotné sezony jsem vložil absolutně všechno. Samozřejmě jsem doufal, že by nabídka smlouvy ze strany Vegas mohla přijít, ačkoliv jsem se k tomu nechtěl upínat.

Sezona byla ukončena v březnu, zatím není rozhodnuto o datumu startu nové sezony NHL či AHL. Jak náročné je v takové chvíli udržet si motivaci k tréninku?

S tím naštěstí nebyl v mém případě problém. Po celou dobu jsem se snažil být připraven na sto procent vzhledem k možnostem té doby. Na startu jsem tak hodně pracoval hlavně na kondici, postupně se zařazovalo stále více hokejových a čistě brankářských tréninků. Na ledě v současné chvíli trávím z mého úhlu pohledu dostatečný čas, snažím se poctivě makat šest dnů v týdnu, chodím trénovat s Mírou Brožem. Mimo led se pak připravuji s Michalem Břetenářem.

Máte již v tuto chvíli konkrétní informace z klubu ohledně dalšího vývoje?

V tuto chvíli ne. Čeká se, zda se finálně rozběhne dohrávka současné sezony, to bude pro další časový scénář samozřejmě zásadní proměnná. Nicméně jasné je, že tréninkové kempy začnou obecně co nejblíže nové sezoně, dají se čekat také další dílčí změny. Mým cílem je každopádně připravit se na jakýkoliv scénář.

S jakým cílem do přípravného kempu půjdete?

Ukázat maximum toho, čeho budu v té chvíli reálně schopen. Rád bych samozřejmě zamotal trenérům hlavu a vybojoval si start na farmě v AHL. A samozřejmě tím dlouhodobějším cílem je jednoznačně působení v NHL.

Foto: Sport.cz

Jiří Patera v dresu týmu Brandon Wheat Kings.

V minulých rozhovorech jste zmiňoval skvělý vztah s trenérem brankářů prvního týmu. Je výhoda, že vás tak dobře zná?

Stoprocentně ano, Mike Rosati mě pozoruje od draftu před třemi roky. Psal mi poctivě skoro každý týden a koukal na všechny highlighty z našich zápasů. Po mém zranění ze startu poslední sezony za mnou i přijel, protože viděl, že se trochu trápím. Strávil se mnou deset dní a hrozně mi pomohl. Je to opravdu skvělý člověk, se kterým si může kdokoliv popovídat o hokeji i o životě. Věřím, že mi pomůže dostat se také v dalších sezonách na ještě lepší úroveň.

Jak se vlastně díváte na brankářské složení v současném týmu Vegas?

Vegas disponuje elitními brankáři v čele s Fleurym, který je pro mě jednou z největších osobností celé ligy. Je to můj vzor, snažím se od něj odkoukávat veškeré detaily. Na možnost pracovat s ním naživo se neskutečně těším.

Bude čas užít si drobnou oslavu nového kontraktu?

Počítám, že s rodinou uspořádáme malou grilovačku, ale na slavení mě tolik neužije. Navíc vím, že smlouva je jen začátek další cesty a obrovské dřiny. Pevně věřím, že v budoucnu ještě přidám k rodinným oslavám další sportovní důvody.

Vyjádření šéfa hokejové sekce agentury Sport Invest, Roberta Spálenky
Vyjednávání kontraktu Jirky Patery v Las Vegas bylo složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Vegas mají množství zajímavých gólmanů a musí dobře plánovat, jak a v jakém časovém horizontu s nimi pracovat. Jirka si však vynikající poslední sezonou v dresu Brandon Wheat Kings razantně řekl o pozornost a dlouhodobou šanci. Hledala se ideální varianta, která by Jirkovi umožnila pokračování zámořského angažmá a z konečné dohody mám velkou radost.
Je samozřejmě otázkou, kdy se rozběhnou zámořské soutěže v čele s NHL a AHL a jaké varianty přípravy jednotlivé kluby svým hráčům nabídnou. Ideální variantou by každopádně bylo, aby si Jirka na předsezónním kempu vybojoval místo v AHL. Pevně věřím, že je na tuto šanci připraven.
V NHL máme trojici výborných gólmanů, další brankářské osobnosti působí také v evropských soutěžích. Naděje pod křídly Sport Investu se připravují v zámořských juniorkách nebo na pečlivě vytipovaných českých a evropských adresách. Necítíme se jako experti na gólmany, nicméně je pravdou, že se nám dlouhodobě daří pro ně volit správné varianty ve správný čas. Pochvala v tomto smyslu jde také za našimi skauty, kteří talentované a zapálené kluky dokáží objevovat.
Obecně je v současné době podpis jakýchkoliv kontraktů v NHL složitější, o to více si toho současného vážím. Na druhou stranu kluby, jejich majitelé i vedení soutěží věří, že se celý hokejový svět dříve či později vrátí do normálu. A všichni chtějí být připraveni.

Reklama

Související témata: