Kontrola technických zařízení osobou uvedenou v návodu od výrobce?

Zdroj: 

Na dotaz odpověděl Ing. Jiří Vala, Ph.D.

Náš technik BOZP tvrdí, že pokud výrobce do návodu na obsluhu od jakéhokoliv technického zařízení uvede, že kontrolu/inspekci mohou provádět pouze jeho zaměstnanci nebo jim pověřená osoba, musíme toto jeho nařízení dodržovat. Je to správně?

Kontroly zařízení jsou řešeny v § 4 nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, v kterém jsou uvedeny následující požadavky. Kontrola bezpečnosti provozu zařízení před uvedením do provozu je prováděna podle průvodní dokumentace výrobce. Není-li výrobce znám nebo není-li průvodní dokumentace k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení zaměstnavatel místním provozním bezpečnostním předpisem. Průvodní dokumentací je soubor dokumentů obsahujících návod výrobce pro montáž, manipulaci, opravy, údržbu, výchozí a následné pravidelné kontroly a revize zařízení, jakož i pokyny pro případnou výměnu nebo změnu částí zařízení.

Z výše uvedeného lze interpretovat, že pokud je k dispozici návod výrobce k danému zařízení, pak jsou kontroly prováděny v souladu s tímto návodem.

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail