Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nákaza v německých jatkách? Maso v Česku může zdražit, říká řezník. A zmínil i mor

Autor: Markéta Mikešová - 
1. července 2020
05:30

S komplikovanou situací se potýkají zpracovatelé masa v Evropě. V několika masokombinátech se rozšířila nákaza covid-19, kvůli čemuž musely podniky výrazně omezit nebo dočasně zavřít výrobu. Nejvíce zasaženo je Německo, kde se nemoc potvrdila u více než 1500 zaměstnanců místních jatek. Trh na to reagoval zdražením suroviny, což již pocítili čeští zpracovatelé, říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa a majitel podniku MP Krásno. Podle něj je letošní rok mimořádně složitý, i proto, že stále nezmizel africký mor prasat.

Nákaza se v minulých týdnech rozšířila především v závodu Tonnies v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Pozitivně testováno bylo více než 1500 zaměstnanců fabriky, která je největším masokombinátem v celé zemi. 7000 dalších zaměstnanců a jejich členů rodiny je v karanténě. Okres Gütersloh, kde se firma nachází, v reakci zpřísnil karanténní opatření – zavřené zůstaly školy, bary, kina, muzea i veřejná sportoviště.

Nemoc covid-19 se také rozšířila v drůbežárně ve Wiesenhofu. Pozitivní test měla půlka z 50 zaměstnanců. I tento podnik patří svým rozsahem mezi větší.

Není to však jen německý problém. Šíření nákazy v masokombinátech zaznamenaly rovněž Španělsko, Nizozemí či Velká Británie. Některé podniky tak omezují výrobu preventivně, aby u nich nenastala stejná situace.

Části vepřového zdražují

Omezení logicky ovlivnilo celý trh s masem. „Určitě to, co se děje v Německu, není normální a má to vliv. Je to jedna z největších fabrik. Ostatní firmy snižují množství (výroby, pozn. red.), aby předešly tomu, že lidé jsou blízko sebe, což bude mít vliv na cenu masa,“ popisuje Pilčík pro Blesk Zprávy. Růst cen následně potvrdila interní analýza jeho firmy.

K tomuto růstu došlo přesto, že cena vepřového masa na německé burze zůstává nezměněna. Trh to totiž nerespektuje, respektive děje se tak pouze u vychlazené vepřové půlky. Ovšem tu moc firem v Česku nenakupuje, protože nemají lidi, kteří by ji zbourali, jak upozornil Pilčík. Místo toho pořizují její části, tedy kýty, plece, krkovice a podobně. I v MP Krásno se 80 nákupů týká částí, ze kterých vyrábí například šunku.

U menších kusů masa je pak větší prostor ke zdražování. „Burza říká cenu vepřové půlky, ale trh, který se děje v těchto částech, tak ten to nerespektuje. Kdo má, tak si cenu řekne a na vyjednávání není moc prostor, protože jsme rádi, že ty části vůbec dovezeme,“ říká Pilčík.

Krk bez kosti nebo kýta proto během posledních týdnů zdražily o 20 centů. To je o 5,5 korun na kilogram. Kromě situace v Německu to ovlivnila také vysoká poptávka a nízká nabídka ve Španělsku či vysoká poptávka v Rakousku.

„Prasata zabili a hodili do kafilerky“

Sečteno a podrženo – mnoho faktorů ovlivňuje cenu masa a ty letos nejsou příliš příznivé. Navíc je třeba počítat i s globálními vlivy, například ze strany Číny. Ta je největším producentem i nákupčím vepřového masa a více než rok se potýká se šířením afrického moru prasat. A pak je tu USA.

„Čína nakupuje v Americe, ale v Americe je také problém. Jeden z největších masokombinátů tam byl 14 dní zavřený. Lidi neměli, a tak dokonce největší závod prasata jen zabil a hodil do kafilerky. To je nemorální, ale opravdu to dělali,“ upozorňuje Pilčík s tím, že v USA před měsícem chybělo maso na pultech. „Připadá mi to, jak když byl přebytek obilí a topilo se jím. To je také rouhání na všechny strany,“ odsuzuje praktiku předseda českých zpracovatelů masa.

Prasečí nákaza přitom nezmizela ani z Evropy. Česko se s ní sice úspěšně vypořádalo, ovšem ohniska stále existují například v Ukrajině, Bulharsku, Rumunsku nebo Polsku. „Z globálního hlediska probíhající krize afrického moru prasat stále nekončí a v kombinaci s krizí covid-19 se očekává, že škody na trhu budou vyšší než v roce 2020,“ uvádí analýza MP Krásno.

Poslední slovo v ceně masa v obchodech ale budou mít řetězce a zatím není jasné, jak zareagují. Podle Českého statistického úřadu v květnu cena masa meziročně vzrostla o 13,7 procent, uzenin o 13,6 procent. Údaje za červen ještě nejsou k dispozici.

Někdo byl nezodpovědný, říká Pilčík

A proč vůbec k šíření nákazy na jatkách došlo? Podle Pilčíka jsou ohroženy všechny fabriky a prostory, kde je velká koncentrace lidí. Masivní masokombináty sice jisté rizikové faktory mají, ale v konečném důsledku nejde o nic jiného než nezodpovědnost jedince, myslí si.

„Na bourárně dělají lidé půl metru od sebe s nožem, máte tam 2000 lidí a možná je neuhlídali, to je velmi těžké,“ hodnotí Pilčík situaci v německé fabrice. Podle něj se v Tonnies poráží 20 tisíc prasat denně, je to intenzivní režim s velkým množství lidí – řezníci, veterináři, všichni v krátkých rozestupech. „Někdo se choval nezodpovědně,“ míní odborník s tím, že nechce dělat soudce.

Sám ale bere situaci vážně. „My jsme například ve firmách roušky vůbec nezrušili, máme z toho strach (…) děláme také prevenci, když dovážíme maso, řidiči nesmí vylézt z auta, aby se vůbec s našimi lidmi nesetkali,“ popisuje Pilčík. Také do podniku nepouští cizí osoby, v jídelnách je omezený počet zaměstnanců atd. „Je to v uvozovkách hodně drobností, ze kterých se skládá celý hygienický balíček,“ dodal.

Odmítá nicméně, že by byli více rizikoví zahraniční pracovníci. Na německých jatkách podle úřadů nákazu roznesli právě východoevropští dělníci. „Máme 80 Mongolů, ale jsou to naši zaměstnanci, kteří jsou u nás tři roky. Na všechny tlačíme, aby se chovali zodpovědně a opatrně,“ říká Pilčík s tím, že nákazu může přinést Čech úplně stejně jako Mongol.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 1. července 2020 09:04 )

slibovali ledacos, ale maso bylo. Tyhle nám zase slibují eutanazii. Tak snad to schválí. Lidi už nebudou trpět. Je to humánní

Jirik-ta ( 1. července 2020 08:34 )

ideologicky za jedna

manunu ( 1. července 2020 08:12 )

maxipes-fik: Přesně tak, nebylo téměř nic. Lidé nějak rychle zapomínají.

Jirik-ta ( 1. července 2020 08:06 )

Ještě tu eutanazii a jsme z nejhoršího venku.

Jirik-ta ( 1. července 2020 08:05 )

Ale bylo. Já to pamatuji. Doma jsme měli dvě každý rok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa