Galerie Benedikta Rejta v Lounech

Neodvolávejte ředitele galerií, odvolejte krajského úředníka, žádají osobnosti kultury

Napsal/a Robert Malecký 1. července 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Devět osobností české kultury žádá Ústecký kraj, aby zrušil výběrová řízení na místa ředitelů galerií v Litoměřicích a Lounech. Těm stávajícím nebyla koncem loňského roku překvapivě prodloužena smlouva, termín pro přihlášky do konkursů vypršel v úterý. Skupina osobností vedená akademickým malířem Igorem Hlavinkou naopak kraj žádá, aby odvolal zodpovědného vedoucího odboru kultury Adama Šrejbera.

„Žádáme, aby byla výběrová řízení na posty ředitelů galerií Ústeckého kraje s okamžitou platnosti zrušena a aby byly ředitelům (teď již pouze pověřeným řízením) jejich mandáty se zpětnou platností prodlouženy na dobu neurčitou a posílena tak důvěryhodnost instituce Rady Ústeckého kraje,“ píše se v petici, kterou Hlavinka inicioval.

Kromě něj je pod ní dalších osm jmen české a slovenské kultury. Podpisy připojili architekt prof. Mirko Baum, kulturní historik Michal Janata, fotograf prof. Rudolf Prekop, teatroložka Vlasta Smoláková, nakladatel Martin Souček, emeritní děkan fakulty architektury ČVUT prof. Vladimír Šlapeta, rektor Vysokého učení technického v Brně prof. Petr Štěpánek a historik umění Jaromír Zemina.

Petice má i veřejnou internetovou podobu, aktuálně je pod ní přes 120 podpisů.

Ostudný chomutovský případ

Autoři petice připomínají, že v roce 2017, po plošném odvolání šesti ředitelů muzeí a galerií v Ústeckém kraji, byli nynější ředitelé jmenováni do svých funkcí na dobu dvou let s možností prodloužení na dobu neurčitou: „Už samotné jmenování na dobu dvou let vzbudilo pochybnosti o kompetentním rozhodování, obzvlášť když do vedení muzea v Chomutově vítěz výběrového řízení jmenován nebyl. Po dvou letech byli noví ředitelé potvrzeni ve svých funkcích na dobu neurčitou, ale stávající ředitelé, kteří své posty v roce 2017 obhájili, nikoli. A to bez udání jakéhokoli důvodu!“

Kauzám kolem odvolání a jmenování ředitelů se HlídacíPes.org už dříve detailně věnoval. Ve zmíněném chomutovském případě Rada Ústeckého kraje jmenovala ředitelkou muzea Markétu Prontekerovou, která v konkursu skončila na druhém místě. Vítězství Stanislava Děda, který patřil k odvolané šestici ředitelů, rada ignorovala – o tom, že nesmí svůj post obhájit, bylo rozhodnuto předem.


Fraška v chomutovském muzeu. Odvolaný ředitel vyhrál nový konkurs, rada ho odmítla

Hotovo. Odvolaní ředitelé muzeí končí, rada kraje už jmenovala nástupce

Komunistická čistka v muzeu. Nic proti vám nemáme, ale nemůžeme se stavět proti politikům

Pomsta za tibetskou vlajku? Komunistická čistka v krajských galeriích a muzeích


Ostudné bylo i následné vysvětlování vedení kraje, že pořadí kandidátů, navržených výběrovou komisí, respektovat nemusela; byli prý uvedeni v abecedním pořadí, první Děd a druhá Prontekerová. Proto se prý rada návrhem na jmenování Stanislava Děda ani nezabývala a přikročila rovnou k hlasování o Prontekerové.

Kraj drží v komisích většinu

Přihlášky do nynějších výběrových řízení na místa ředitelů galerií v Lounech a Litoměřicích měly být podány do 30. června. Kraj loni neprodloužil smlouvy stávajícím ředitelům Alici Štefančíkové a Janu Štíbrovi.

„Jsou zde důvodné obavy, že i kdyby zkušení a úspěšní ředitelé ve výběrovém řízení opět uspěli (za předpokladu, že by byli ještě vůbec ochotni se výběrového řízení zúčastnit), nebudou do funkce jmenování, jak tomu bylo v případě ředitele muzea v Chomutově. Všechny okolnosti nasvědčují tomu, že Ústecký kraj se cílevědomě zbavuje schopných a zároveň nepohodlných (protože kriticky uvažujících) ředitelů, čímž poškozuje kulturu celého regionu,“ píše se v petici.

Dokladem je podle osobností kolem Igora Hlavinky i faktická likvidace galerie v Mostě jejím sloučením s tamním muzeem. „Tím zanikla proslulá výstavní činnost ředitele galerie odvolaného v roce 2017, který se do výběrového řízení již nepřihlásil,“ píší Hlavinka a spol.

Také kauzám spojeným se slučováním galerie a muzea v Mostě a odchodu uznávaného ředitele Petra Svobody se HlídacíPes.org detailně věnoval.


Cena ministerstva kultury pro Petra Svobodu. Bývalý ředitel mostecké galerie odešel ze severu Čech do Čáslavi

Čistka v galeriích: V Mostě se hledání nového ředitele zhroutilo. Kraj připravuje sloučení galerie s muzeem

Místo moderního umění terakotová armáda. Hlavně přivést ty lidi, říká bývalý šéf krajské kultury


Kauza se vleče už tři roky. Původních šest ředitelů krajem řízených kulturních institucí odvolala rada v květnu 2017.

Týkalo se to šéfů Oblastního muzea v Děčíně, Regionálního muzea v Teplicích, Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Galerie výtvarného umění v Mostě a Oblastního muzea v Chomutově.

Dva ředitelé, konkrétně Alica Štefančíková v Lounech a Jan Štíbr v Litoměřicích, své posty obhájili. Museli předložit koncepci rozvoje institucí a dostali smlouvy na dobu určitou. Ty měly vypršet ke konci roku 2019. A kraj se je bez vysvětlení rozhodl neprodloužit.

Vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Adam Šrejber ještě v polovině listopadu oslovil Štefančíkovou, zda bude souhlasit s potvrzením ve funkci. Jenže za pouhé dva dny bylo všechno jinak. Rada kraje o neprodloužení jejich mandátů rozhodla 20. listopadu.

Rada Ústeckého kraje pak vypsala trojici konkursů – vedle Loun a Litoměřic i na místo ředitele muzea v Teplicích – letos 18. března, tedy již v době vyhlášení stavu nouze. A to i přes kritiku, že to vzhledem k okolnostem není vhodné, například proto, že se uchazeči nebudou moci s uzavřenými institucemi blíž seznámit. Přihlášky měly být podány do konce dubna. Kraj později kritiku vyslyšel a termín o dva měsíce prodloužil.

Do sedmičlenných výběrových komisí rada najmenovala vždy jako předsedkyni krajskou radní pro kulturu Jitku Sachetovou (KSČM), vedoucího krajského odboru kultury a památkové péče Adama Šrejbera a jeho podřízenou Lenku Holavovou. Další čtyři místa pak obsadili zástupci místních radnic, ředitelé dalších krajských příspěvkových organizací nebo představitelé odborné veřejnosti.

Například Rada galerií ČR, která kroky Ústeckého kraje ostře kritizovala, má na 21 postech zástupce jediného – její místopředseda Jan Randáček usedne v komisi pro výběr ředitele lounské Galerie Benedikta Rejta. Stanovisko Rady galerií ČR najdete zde.

Poměr lidí se vztahem k Ústeckému kraji nebo jeho příspěvkovým organizacím se v jednotlivých komisích liší, ve všech ale představují většinu. V Litoměřicích a v Lounech jsou čtyři ze sedmi, v případě teplické komise jich je dokonce pět. Odborná veřejnost má tak ve všech komisích menšinu, zástupci ministerstva kultury chybějí úplně.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)