Největší zrůdy Hollywoodu. Vlivný producent, zakázaný režisér a mrtvý miliardář

Harvey Weinstein odstrartoval kauzu známou jako #MeToo
 

Sláva, úspěch, peníze. Hollywoodský sen většinou znamená vlastnit nádhernou velkou vilu s bazénem, užívat si slunce, pláže a luxusu. Filmové hvězdy se však nerodí bezbolestně a zábavní průmysl zrodil i několik žraloků, kteří si v médiích za své činy vysloužili hodně nelichotivé přezdívky. O koho konkrétně jde?

Hollywood je samozřejmě o hvězdách, ale také o jejich pádech. V první linii vidíme samozřejmě hlavně herecké osobnosti, ale v zákulisí je mnoho vlivných postav, na které v posledních letech vyšlo najevo nejedno šokující odhalení.

Ať už jde o kampaň #MeToo či odhalení perverzních choutek několika filmových režisérů, vždy lze na těchto konkrétních příkladech dokázat, že za úsměvy mohou být schovaná velká traumata.

Harvey Weinstein

Filmová společnost Miramax a následně The Weinstein Compay měly ještě v nedávné minulosti jméno, které budilo respekt. Filmy jako Sex, lži a video, Zamilovaný Shakespeare a Pulp Fiction: Historky z podsvětí slavily obrovský úspěch a s bratry Weinsteinovými chtěl spolupracovat každý.

Vše se začalo měnit na podzim 2017, kdy právník, novinář a bývalý vládní poradce Ronan Farrow odhaloval skrze svoji investigativní reportáž o sexuálním zneužívání moci právě Harveyho Weinsteina. Kauza, pro kterou bylo léta charakteristické mlčení, se v té době protrhla jako přehrada plná hodně nevkusné a staré špíny.

Farrow za odhalování praktik mocných mužů obdržel Pullitzerovu cenu. Postupně vznikla na sociálních sítích kampaň #MeToo, kde se objevilo několik desítek žen, které se přidávaly k obvinění Harveyho Weinsteina i dalších mocných lidí v Hollywoodu, ale také na jiných místech USA.  

Weinstein za sexuální služby sliboval ženám lepší kariéru v Hollywoodu. V některých případech dokonce ženy vydíral. V roce 2018 byl za všechna obvinění zatčen, obviněn ze znásilnění a dalších trestných činů a nakonec propuštěn na kauci. Aby zametl stopy, dokonce si za 1,3 milionů dolarů najal největší soukromou špionážní agenturu. Publikovaná listina obtěžovaných žen činí 87 osob.

Jeffrey Epstein

Byť nebyl americký finanční poradce Jeffrey Epstein přímo spojován s Hollywoodem, jako filantrop měl obrovské množství známostí právě mezi slavnými osobnostmi. Tajemný miliardář, o kterém se toho moc neví, byl v roce 2005 obviněn matkou čtrnáctileté dívky, že ji sexuálně zneužíval. Postupně se během vyšetřování objevilo ještě mnoho podobných případů. FBI v souvislosti se sexuálními delikty na nezletilých vyslýchalo 36 dívek.

Epstein platil za eskort dívek do svého sídla. Ty byly většinou nezletilé. V roce 2019 byl Jeffrey Epstein nalezen ve své cele mrtvý. Případ byl uzavřen jako sebevražda. Mezi jeho přátele patřily osobnosti jako Bill Clinton, Kevin Spacey, Rupert Murdoch, Woody Allen či prezident Donald Trump.

U Spaceyho a Woody Allena se později objevilo podobně šokující odhalení ohledně sexuálního zneužívání nezletilých či využívání moci k tomu, aby jejich oběti vykonávaly, co se po nich žádá.

Roman Polanski

Život režiséra Romana Polanskiho je zralý na velmi obsáhlý román. Autor legendárních filmů jako Rosemary má děťátko či Pianista totiž zažíval od svého dětství šílené věci. Rodiče mu zemřeli v koncentračním táboře a on se musel jako dítě schovávat během druhé světové války v židovském ghettu v Polsku. Po tom co začal slavit úspěch v Hollywoodu, skupina vraždících fanatiků mu zavraždila jeho těhotnou ženu Sharon Tate.

Poslední léta Romana Polanskiho jsou spojená s vážnými obviněními ze sexuálního zneužívání nezletilých dívek. Za obvinění z roku 1977 byl zatčen ve švýcarském Curychu, ale místní úřady ho odmítly vydat do USA. Stejně se zachovalo Polsko a Roman Polanski se tak nemůže objevit na půdě Spojených států.

KAM DÁL: Skutečné zločiny, které inspirovaly filmy. Vraždící Joker v kině a reálný Vřískot s nožem.

 

Klíčová slova: