Jak si správně čistit zuby? Stomatolog ukazuje podrobný návod | Moje zdraví

Jak si správně čistit zuby? Stomatolog ukazuje podrobný návod

Jak si správně čistit zuby? Stomatolog ukazuje podrobný návod
Autor: istock.com
1. července 2020 • 06:00

Do ordinace zubního lékaře chodíme často až ve chvíli, kdy už samou bolestí nevíme, kudy kam. To je ovšem zásadní chyba: Pravidelným a důsledným čištěním zubů se dá předejít spoustě problémů, které jinak končí vrtáním nebo v horším případě trháním zubu. 

Zubaře se prý bojí až pětina lidí. „Divím se tomu, že strach ze zubařů stále přetrvává, protože v dnešní době už stomatologický zákrok může být úplně bezbolestný,“ říká stomatolog MUDr. Petr Mochow v pořadu Na vlastní otvor. „Dříve navíc existovaly jen turbínové vrtačky poháněné vzduchem. Teď se používají mikromotory, takže ani ten zvuk vrtačky není tak hrozný,“ uklidňuje zubař. 

Před samotným ošetřením zubů je dnes už běžné, že vás stomatolog pošla na rentgen. Pokud máte z vrtání zubů i přesto strach, měli byste dodržovat prevenci, díky které se vám zubní kazy vyhnou obloukem. A jak na to? Nejdůležitější je chodit pravidelně k zubaři a samozřejmě si také správně čistit zuby.

Pojišťovna hradí preventivní návštěvu u zubního lékaře dvakrát ročně. Preventivní prohlídky se mají konat jednou ročně se zhruba 11měsíčním odstupem, ale po 5 měsících od preventivní prohlídky můžete přijít ještě na takzvanou pravidelnou prohlídku, aniž byste měli jakékoli problémy. Těhotné ženy mají nárok na dvě bezplatné preventivní prohlídky ročně. Během nich zubař vyšetřuje stav chrupu, dásní, sliznice a dalších tkání. 

Jaké jsou výhody zubních implantátů? Více čtěte zde.

Jak si správně čistit zuby?

Není to zase taková věda, jak by se mohlo zdát. „Čistit si správně zuby je jednoduché,“ říká MUDr. Mochow. „Existují tři místa, kde se drží plak a zbytky jídla. Ta místa jsou kolem zubních krčků, mezi zuby a na žvýkacích ploškách. Takže kartáček se přiloží zhruba na 45 stupňů k dásni a pak se zuby čistí. Nezáleží na tom, jakými pohyby to děláte, tedy jestli jsou krouživé, nebo krátké horizontální. Je ale určitě potřeba, aby byly malé, aby se odstranil plak z problematických prostor. Tímto způsobem se vyčistí horní čelist, dolní čelist a nesmíme zapomínat ani na vnitřní plochu zubů a žvýkací plošky,“ vysvětluje stomatlog.

Vše o tom, jak naučit dítě čistit si zuby, čtěte zde.

Na čištění zubů můžeme používat elektrický kartáček nebo manuální, ten ale musí splňovat určitá kritéria. „Měl by mít malou hlavičku a husté štětiny, které by neměly být ostré, ale zaoblené. Určitě by měly být spíš měkké než tvrdé, ale ne zase příliš. V takovém případě totiž nečistí zuby tak důkladně, jak by měl,“ dodává zubař.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.