V čem spočívá moderní dieta: Flexitariánství

Dieta dělené stravy

Flexitariánství – poměrně nová dieta, která je však velmi známá. Zejména tím, že před dvanácti lety, kdy vznikla rozpoutala doslova poprask. To bylo způsobeno také faktorem, že ji propagovaly známé celebrity. Šlo například o Paula McCartneyho, Richarda Gerea, Oprah Winfrey či Cameron Diaz. V čem tato dieta spočívá?

Kniha znamenala poprask

Za vznik se považuje to, když o této dietě, tedy flexitariánství, napsala knihu známá dietoložka z USA Jackson Blatner. Tato do té doby výživová poradkyně a konzultantka basketbalového týmu Chicago Cubs napsala knihu Dawn, která popisovala flexitariánství. Ani ne rok od vydání knihy se k dietě mimo obrovské masy obyčejných lidí přidaly známé celebrity. V roce 2019 se pak umístila dieta mezi nejlépe hodnocenými stravovacími metodami. Její kouzlo tkví hlavně v rozumném kompromisu. Jde vlastně o druh vegetariánství, občas však lze do jídelníčku přidat libové maso.

Velké množství zeleniny

Pravdou je, že ať již jste flexitarián či nikoli, velký přísun průmyslově nezpracované kvalitní zeleniny vám vždy pomůže. Obsahuje totiž množství vitamínů a minerálů, jakožto i dalších živin. Již samotný přechod na flexitariánství díky tomu, může být dobrým krokem. Sníží se vám hodnota krevního tuku, zlepší se krevní tlak a vaše mikroflóra bude bohatší. Při správné sestavení jídelníčku podle zásad flexitariánství neexistují ani žádná negativa.

Vyváženost s několika základními pravidly

A v čem tedy tkví tajemství flexitariánství? Musíte dbát na jídelníček tak, aby obsahoval vše dle stanovených poměrů. Hlavním efektem diety není hubnutí. Zlepšuje kondici organismu, různé hladiny cholesterolů a tuků. Hubnutí je však vedlejším efektem, který určitě oceníte. Pro flexitariánství pak platí následující pravidla:

  • základem stravy je zelenina, ovoce a obiloviny,
  • maso jezte maximálně dvakrát do týdne, musí být však libové a světlé (tmavé maso jen velmi výjimečně),
  • rybu za maso nepovažujte a neomezujte se v jejich konzumaci,
  • nedostatek látek z masa nahrazujte, například konzumací špenátu či zelí, dále například ve formě tofu, cereálií, semen apod.

Zdroj úvodní náhledové fotografie: Pixabay.com

Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.