Momenty desetiletí – Časovkář málem králem

nabor

Druhé desetiletí dvacátého prvního století, druhého tisíciletí je minulostí a my vybrali 50+1 největších momentů za toto uplynulé období. Každou středu v 10:00 vám jeden z těchto momentů odhalíme a podíváme se společně na mýtické bitvy, výhry a příběhy, které dokáže napsat jen cyklistika.

Sezóna 2015 byla ve znamení pokusu Alberta Contadora o double Giro-Tour. V Itálii odvrátil útoky nových nadějí Astany Mikela Landy a Fabia Arua, ale ve Francii se mu lepila smůla na paty a pro druhý triumf si dojel Chris Froome. Jeho triumf byl znevažován řečmi o titulu jednoho útoku. Tým Sky opravdu nenechal nikoho příliš útočit a až v posledních alpských dnech byla na Froomovi znatelná slabost.

Vše chtěl odčinit na Vueltě, kam přijel jako lídr týmu. Na startu stáli i druhý a třetí z Tour Nairo Quintana a Alejandro Valverde z Movistaru i čtvrtý z Tour Vincenzo Nibali z Astany, společně s Landou a Aruem. Mezi další favority se zařadili Joaquim Rodríguez (Katusha), Rafal Majka (Tinkofff-Saxo), Domenico Pozzovivo (AG2R), Esteban Cháves (Orica-GreenEDGE) nebo Samuel Sánchez (BMC).

Vše odstartovala týmová časovka na 7,4 kilometrů mezi Puerto Banús a Marbellou. Tu ovládla sestava BMC a do červeného dresu šel Peter Velits. Nejhůře z favoritů dopadl Chris Froome, jehož jezdci Sky ztratili na této krátké trase překvapivě přes minutu. Podobně zajeli i borci AG2R nebo Katushy. Ostatní se vměstnali do půl minuty.

Hned další den na závodníky čekal cílový výstup na Caminito del Rey. Třicet kilometrů před cílem ale přišel pád. Ocitl se v něm i Vincenzo Nibali, který navíc musel řešit defekt a peloton mu ujel. Ital musel zahájit stíhací jízdu, a nakonec se dostal do pelotonu zpátky. Jenže jeho cestu mu trochu usnadnilo vlastní týmové auto, kterého se Nibali chytil a nechal se zpátky dotáhnout. I tak v cílovém stoupání ztratil. Navíc to bylo zcela jasné porušení pravidel a Žralok z Mesiny si musel balit kufry.

Mezitím na čele zaútočil Nairo Quintana. Do cíle to měl ještě daleko, ale Kolumbijec zkusil dlouhý útok. Zareagoval na něj jenom Nicolas Roche (Sky), který má na Vueltě každoročně velmi dobrou formu, a Tom Dumoulin (Giant-Alpecin).

Tom kdo? Ten časovkář? No, stejně se dlouho neudrží, Vuelta je moc těžká. Brzy ho vrchaři utahají. Ano toto se říkalo, o tom se mluvilo a opravdu, ač Tom Dumoulin ukazoval velký talent, nikoho by asi ani nenapadlo uvažovat o tom, že by mohl bojovat o výhru na Grand Tour. Zvládl být druhý i třetí na Enecu, ale to je závod pro klasikáře, ale také pátý ve Švýcarsku v roce 2014, kde se až do poslední etapy držel na druhém místě. Bronz z časovky v Ponferadě z MS nebyl překvapením.

Tento rok byl čtvrtý na Tour Down Under, Willunga Hill se nemůže rovnat španělským kopcům. Ve Švýcarsku pak skončil třetí. Na pódium se dostal jen díky závěrečné časovce, Vuelta je jiná, nesčetněkrát těžší než tyto týdenní etapáky. Dumoulin po brzkém odstoupení z Tour, kdy zůstal v pádu v etapě do Huy, odjel trenovat do hor, zhubnul a na Vueltě překvapoval.

Tehdy, v druhé etapě Vuelty, byl jediný, kdo dokázal s Chavesem vyjet až na vrchol a etapu prohrál až ve spurtu. Ve spurtu v páté etapě se peloton potrhal a pořadatelé udělali rozestupy. Dumoulin se rázem o vteřinu dostal do červeného trikotu. Chaves si ho vzal hned další den na Sierra de Cazorla, kde o 5 vteřin porazil dvojici Dan Martin a Tom Dumoulin.

Sedmý den se finišovalo na La Alpujarra a favoritům ujel o pár vteřinek Fabio Aru, naopak Chris Froome musel počítat další ztráty. Další etapa zavedla závodníky do Murcie a spurt početné skupinky si podmanil Jasper Stuyven.

Před prvním volným dnem ale čekaly ještě dvě etapy. Ani jedna z nich nevypadala na papíře příliš náročně. Nečekaly se velké rozestupy v celkovém pořadí. Přesto se v devátý den finišovalo na kopci Cumbre del Sol.

V úvodu etapy se padalo a na zemi skončili i Dumoulin nebo Valverde, ale oba byli schopni pokračovat. Peloton si pohlídal únik a pořádné nástupy začaly až ve výstupu na Cumbre del Sol. První rozjel tempo Nairo Quintana a výrazně protřídil skupinu favoritů, ze které vypadl i Chris Froome. Brit jel svým tempem a do skupiny se brzy vrátil.

Mezitím odjel Dumoulin, ale vracející Froome dotáhl ostatní soupeře zpět k Nizozemcovi. Froome následně pokryl i útok Rafala Majky. Dumoulin vyrazil znovu, tentokrát se mu povedlo ujet. Do problémů se dostal průběžný lídr Esteban Cháves. To znamenalo jediné – Tom Dumoulin si jede pro červený dres a vítězství v etapě. V tu chvíli byl celý svět doslova zaskočen tím, co nizozemský časovkář předvádí.

Výhru v etapě chtěl také Froome a zaútočil. Jeho zadní kolo si vybral Joaquin Rodríguez a v posledním kilometru nejprve dojeli a poté i předjeli Dumoulina. Zbývalo jen několik stovek metrů do cíle v prudkém stoupání a Rodríguez vsadil na svůj nástup. Nejprve se mu podařilo vypracovat si mírný náskok, ale Froome byl těžký soupeř a Španěla brzy dojel a předjel. Nyní to vypadalo na triumf borce týmu Sky. Jenže o několik desítek metrů za ním se zvedl Tom Dumoulin a dostával ze sebe i poslední zbytky sil, které měl. Povedlo se mu Frooma předjet a dojet si pro výhru a červený dres ve strhujícím finiši.

Hned po volném dnu přišel horský masakr na území Andorry. Celkem 6 horských prémií (jedna druhé kategorie, čtyři první kategorie a jedna speciální kategorie) bylo namačkáno v pouhých 138 kilometrech. Hned v úvodu etapy se na zemi ocitl Chris Froome a po etapě odstoupil. Přesto tým Sky udával v pelotonu tempo, ale zničit jen Chrise Frooma. Toho využila Astana, která začala ujíždět, navíc v úniku byl ještě přichystaný Mikel Landa.

Astana se spojila s Kaťušou a Movistarem a povedlo se jim odpárat i Toma Dumoulina. Únik se postupně drobil, až v posledním stoupání vyrazil Landa a neohroženě stoupal za etapovou výhrou. Ve stejný moment zaútočil i Fabio Aru a nechal za sebou všechny své soupeře a v cíli byl jako druhý, navíc se stal novým lídrem závodu.

Následovaly etapy klidu. Další souboj jezdců v celkovém pořadí přinesla až 14. etapa s finišem na Alto Campoo. Hlavní favorité se zde hlídali a výhru dopřáli úniku, konkrétně Alessandru De Marchimu. Z jezdců pro celkové pořadí se nejlépe vedlo Quintanovi, který odskočil společně s Aruem a v závěru Itala i utrhl. Naopak další vteřinky ztráty nabral průběžně třetí Dumoulin, před kterým se držel ještě Rodríguez. Jistě si mnozí pamatují jeho přezdívku „Purito“.

V 15. etapě se finišovalo na stoupání Sotres. Odjet zkusil Quintana, který den předtím vypadal skvěle, ale Astana ho dokázala pokrýt. Vysoké tempo si vybralo svoji daň a znovu odpadl Tom Dumoulin. Naopak skvělé nohy měl Rodríguez a v posledním kilometru zaútočil. Povedlo se mu odjet, získat si náskok a vyhrát. V celkovém pořadí navíc stáhl vedoucího Arua na jedinou vteřinu.

Hned další den se mezi favority znovu bojovalo. Tentokrát Dumoulin odolal až do posledního kilometru závěrečného stoupání Ermita de Alba. Ale nakonec se neudržel s nejlepšími. Znovu mezi favority vyčníval Joaquim Rodríguez a o dvě vteřiny byl v cíli před Aruem. To Španělovi přineslo červený dres o vteřinu před Italem.

Všechno se změnilo po volném dnu. Časovka na necelých 40 kilometrů v okolí Burgosu a jednoznačné vítězství Toma Dumoulina. Nizozemec se zároveň vrátil do červeného dresu o 3 vteřiny před Arua. V 19. etapě s cílem v Ávile přidal Dumoulin další tři vteřinky náskoku na Arua.

Všechno měla rozhodnout 20. etapa. 175 kilometrů ze San Lorenza de El Escorial do Cercedilla. Čtyři prémie první kategorie na trase a bitva Giantu – Alpecin a Astany. Dumoulin se nemohl spolehnout na nějakou vrchařskou podporu. Pomoc mu neoficiálně přislíbila stáj LottoNL-Jumbo. Ani ta v té době ale nedisponovala velkou vrchařskou silou. Naopak Astana měla do hor nachystané všechny jezdce. Pódium pro drama bylo přichystáno.

Hned v úvodu získává Astana obrovskou taktickou výhodu. Do početného úniku dostávají Luise Leóna Sáncheze a Andreye Zeitse, zatímco Giant nemá na čele nikoho. Skupina nespolupracovala, ale získala velký náskok. Handrkování a taktizování přestalo bavit Rubéna Plazu, který 117 kilometrů před cílem zaútočil. Nikdo na něj nereagoval a to byla chyba. Zkušený Španěl přidávala vteřinky na své konto a osamoceně pokračoval etapou. Ani v pozdějších fázích se mu nikdo nepřiblížil a po dlouhé sólo jízdě mohl Plaza slavit etapové prvenství.

Na třetí prémii dne rozjel Mikel Landa pekelné tempo a odtáhl Fabia Arua. Dumoulin se na chvíli dokázal ještě vrátit, ale pak už jen viděl, jak se mu dvojice Astany vzdaluje a cítil, jak mu z ramen padá červený trikot. Přesto se nevzdal a bojoval. Ve sjezdu se Aruovi znovu přiblížil, jenže na Itala počkali Zeits a Sánchez, a to bylo naposledy, kdy měl Dumoulin Arua na dohled.

Dumoulin se propadl až na 6. místo v celkovém pořadí, ale překvapil všechny a asi i sám sebe. Na vítězství na Grand Tour si musel počkat ještě dva roky. To Aru, velký talent cyklistiky byl na vrcholu a vyhrál svoji premiérovou Grand Tour a čekalo se jen, kdy přijdou další. Jenže Itala trápila zranění, rozbroje v týmu a špatná kondice a od té doby se dostal jen jednou do Top 10 celkového pořadí.

Arua na pódiu v Madridu doplnili Joaquim Rodríguez, kterému opět v cestě za titulem stála především časovka a Rafal Majka. Nairo Quintana se díky zlepšené formě v druhé polovině závodu vyhoupl na čtvrté místo a nejlepší jezdec prvního týdne Esteban Cháves skončil pátý.

 

 

Datum Moment Datum Moment
01.01.2020 Spartakovo jaro 24.06.2020 Šampion jednoho útoku
08.01.2020 Hektické Giro a dominující Liquigas 01.07.2020 Časovkář málem králem
15.01.2020 Tour rozhodnutá od kulatého stolu 08.07.2020 Jezdec z úniku si podmanil Roubaix
22.01.2020 Ardenský triple 15.07.2020 Prosněžená La Doyenne
29.01.2020 On to snad dokáže! 22.07.2020 Žralok udeřil v hodině dvanácté
05.02.2020 Ofenziva na Galibieru 29.07.2020 Běžecký den na Mont Ventoux
12.02.2020 Vítěz s osmiletým zpožděním 05.08.2020 Zlaté loučení a dramatické pády
19.02.2020 Král klasik 12.08.2020 Contador s Quintanou zničili Frooma
26.02.2020 Tak blízko a přitom tak daleko 19.08.2020 Drama do posledních metrů
04.03.2020 Kdo tu vlastně velí? 26.08.2020 K severské trojkoruně nechybělo mnoho
11.03.2020 Spurterské eso na olympijské zlato nedosáhlo 02.09.2020 Famózní sólo belgického šampióna
18.03.2020 Velkolepý návrat 09.09.2020 Valverde vystřelil Šíp hned pětkrát
25.03.2020 Sněžná bitva s nečekanou koncovkou 16.09.2020 Holanďan si podmanil Itálii
01.04.2020 Chyť mě, když to dokážeš 23.09.2020 Historický double
08.04.2020 Italské martyrium 30.09.2020 Poslední výstřel El Pistolera
15.04.2020 Stý ročník s rekordním českým zápisem 07.10.2020 Třikrát v řadě
22.04.2020 Čtyřicátník šampiónem 14.10.2020 Kandidát na „šestý monument?“
29.04.2020 Valverdeho „zrada“ 21.10.2020 Francouzská hra o sekundy
06.05.2020 Spartakus potřetí dobývá Belgii 28.10.2020 Monumentální Vincenzo Nibali
13.05.2020 Zmatek rozhoduje Giro 04.11.2020 Osmdesátikilometrový zápis do historie
20.05.2020 Nibaliho One Man Show 11.11.2020 Velšský král Francie
27.05.2020 Závod druhé šance 18.11.2020 Na stará kolena to vyšlo
03.06.2020 Tristní přesilovka Quick-Stepu 25.11.2020 Neuvěřitelný počin neuvěřitelného jezdce
10.06.2020 V hlavní roli počasí 02.12.2020 Když padají trakaře
17.06.2020 Pistolerův koncert 09.12.2020 Apokalypsa v Harrogate