Snaží se nás zlikvidovat, ale hlavní problém je nekvalita základních škol, míní ředitel víceletého gymnázia

středa 1. července 2020 ·

Proti omezování víceletých gymnázií dlouhodobě vystupuje Jiří Kuhn, ředitel Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce. S podobnými tlaky se podle svých slov setkává už od svého nástupu do funkce v roce 1993. „Už od té doby obhajujeme existenci víceletých gymnázií. Tlaky na jejich redukci nebo likvidaci jsou tu stále a v poslední době sílí,“ podotýká v pořadu Českého rozhlasu Plus.



Připouští, že v Praze nebo v Brně na gymnázia odchází více dětí, celorepublikově ale na osmiletá gymnázia přechází jen asi 11 procent žáků 5. tříd. Vadí mu také, že se o celé věci často mluví jako o něčem, co je třeba napravit.

„Vytváří se tu dojem, že se děje něco nesprávného. Když to nebudeme nazývat segregací, ale diferenciací, když se nebudeme bavit o ambiciózních rodičích, ale o rodičích, kterým záleží na vzdělávání svých dětí, tak dostaneme úplně jiný pohled na celou problematiku,“ upozorňuje.

S ministrem naopak Kuhn souhlasí v tom, že je třeba razantně zvýšit kvalitu výuky na základních školách: „Je třeba zlikvidovat důvod, proč se rodiče snaží dostat své děti na víceletá gymnázia. A to je právě nekvalita některých základních škol, nízká aprobovanost učitelů a motivace dětí. Na tom je třeba pracovat,“ uzavírá Kuhn.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
1. července 2020 v 12:54  

Hmm, tak nekvalita základních škol pane řediteli, říkáte? A na kolika základních školách jste působil a na kolika jste se byl podívat? Vzhledem k tomu, že ředitelujete od roku 1993, a že by těžko tehdy za ředitele vybrali někoho, kdo na škole už několik let nepůsobil, je víceméně jasné, že jste na základce nikdy neučil a že vůbec netušíte, co práce učitele na základní škole obnáší.

Nu, tak hlavně, že všechna osmiletá gymnázia jsou nesmírně kvalitní.

jir řekl(a)...
1. července 2020 v 17:22  

1.Kdyby byly základní školy kvalitní, tak ubude zájemců o víceletá gymnázia.
2.Slangově: "Co si naberete, to tam máte".

Petr Portwyn řekl(a)...
2. července 2020 v 9:30  

Paní Adamová
Já myslím, že pan ředitel ví, jak je to s kázní na ZŠ, jak tam jsou učitelé de facto bezmocní. Jenže kdyby to řekl nahlas, myslíte, že by mu to prošlo?

Podle mne je hlavní problém českého školství skutečně na ZŠ, konkrétně na II. stupni. A nemyslím si, že je to vinou jejich učitelů. Diktaturu asociálů, před níž prchají na VG i ty děti, které by normálně na základce zůstaly, nenastolily učitelky.
Ovšem podle expertů, redaktorů a jiných aktivistů asociální děti prostě neexistují.
Je pravdou, že se na tom v minulosti podíleli i jinak docela rozumní lidé, kteří vyšli z nepravdivých informací a ze (zákonitě) zkreslených vzpomínek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.