O rumunský majetek ČEZ má zájem pět uchazečů, uvádí tamní list

O rumunský byznys ČEZ mají zájem velká jména z byznysu.

O rumunský byznys ČEZ mají zájem velká jména z byznysu. Zdroj: Profimedia

O majetek polostátní energetické skupiny ČEZ v Rumunsku se může  rozpoutat velká bitva. Zájem má totiž podle rumunského listu Ziarul Financiar celkem pět uchazečů. Jsou mezi nimi India Power Corporation, maďarská skupina MVM, německý energetický kolos E.ON, německá pojišťovací skupina Allianz a rumunské konsorcium státních společností Hidroelectrica - Electrica – SAPE.

ČEZ informace o uchazečích nepotvrdil. „Nekomentujeme jména uchazečů, ani jejich počet,“ uvedla k dotazům deníku E15 mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Mezi zájemci jsou nicméně velká jména, což může hrát ČEZ do karet. „Konkurence mezi kupci je pozitivní. Nemyslím si ale, že by ČEZ dostal přemrštěnou cenu,“ říká portfolio manažer Cyrrus Tomáš Pfeiler s tím, že fúze a akvizice se obecně utlumily kvůli koronavirové pandemii.

Za favorita celého tendru považuje analytik Fio banky Jan Raška státní rumunské konsorcium. "Překvapivým zájemce je Allianz," dodává. Německá pojišťovací skupina je totiž jediným finančním investorem ze zmíněné pětice, zbylí čtyři zájemci působí v energetice.

Nicméně i další energetické firmy jsou na trhu v současnosti aktivní. India Power již v minulosti usilovala o byznys skupiny ČEZ v Bulharsku.

Maďarská státní skupina MVM má zase zájem o majetek innogy na českém trhu. Podle agentury Reuters, která se odkazuje na dva zdroje blízké transakci, je právě maďarská státní energetická skupina favoritem soutěže.

O majetek ČEZ v Rumunsku byl ostatně zájem od začátku celé soutěže. Tuzemská energetická skupina měla o rumunské zdroje více než třicet uchazečů.

Klíčový majetek ČEZ v Rumunsku představují distribuční společnost, větrné parky o výkonu 600 megawattů a rovněž firma TMK Hydroenergy Power, která provozuje čtyři menší vodní elektrárny. Rumunské větrníky ČEZ představují dokonce největší větrný park Evropy umístěný na pevnině. Celkem je na prodej sedm firem.

Zdroje rumunského deníku odhadují, že za distribuční část by ČEZ mohl získat zhruba půl miliardy eur, za větrný park částku mezi 400 až 500 miliony eur a za dodavatele elektřiny okolo padesáti milionů eur. To se shoduje s dřívějšími odhady analytiků.

„Vidíme hodnotu aktiv na úrovni okolo třiceti miliard korun,“ uvedl již dříve analytik České spořitelny petr Bártek. Podobně se vyjadřuje rovněž Raška. ČEZ chce prodej rumunských firem dotáhnout do konce letošního roku.