Jedinečné Japonsko

Jedinečné Japonsko
1. července 2020 Barvínek Autor: Anežka Wiewiorková

Japonsko. Země vycházejícího slunce, bojových sportů a pro nás možná trochu podivného jídla. Poslechněte si speciální rozhovor, ve kterém jsme brněnské studio propojili s jedním japonským domem!

Jak je možné, že hlavní město Tokio vlastně není město? Co to je dódžó? A co většině turistů v Japonsku vůbec nechutná? Na to všechno vám odpoví Laura, která se do vzdálené ostrovní země vydala na celý rok. Pracuje tam i cestuje, poznává místní obyvatele, ochutnává japonská jídla. A o své zážitky se s námi ráda podělila.

Mluvili jsme například o karate, což je podle Laury "cesta na celý život." Kromě toho, že se jedná o bojový sport, pojí se s ním také další věci: "Rozvíjení sebejistoty, sebedůvěry, trénink mentální odolnosti," vypočítává Laura.jezero

 

 

 

 

 

Na návštěvě v japonském domě 

Věděli jste, že Japonci si před jídlem nepřejí „dobrou chuť“? Co říkají místo toho? A mají v Japonsku sladkosti? Taky na to se zeptáme Laury, která se nedávno přestěhovala do pravého japonského domu. Ptáte se, jak to v něm vypadá?

posuvné dveřeUvnitř japonského domu: posuvné dveře a svatyňka

„Není to úplně historický dům, ale má krásné japonské rysy, například spoustu posuvných dřevěných dveří vyložených papírem. V přízemí je malá svatyňka, uvnitř jsou svitky s japonskými nápisy,“ popisuje náš host. Možná bychom to ale měli říct opačně: vlastně jsme hosté my, na návštěvě v japonském domě, ve kterém se to hemží roztodivnými nočními návštěvníky.

BorisAno, budeme si povídat také o některých japonských legendách, které se vztahují právě k domům. Co se stane s předměty, které dosáhnou sta let? Proč se někdy můžete probudit s polštářem v nohách? Kdo je Totoro? To se dozvíte v Barvínku, který vysíláme v úterý 7. července od 16.00 a v sobotu 11. července krátce po jedenácté dopoledne.

<- Obojživelník Boris, jeden z pravidelných nočních návštěvníků. Láká ho hmyz, který přilétl za světlem.

 

 

 

 

Japonská fotogalerie

Za všechny fotky moc děkujeme Lauře!

čaj

fudži

Laura s horou Fudži, japonským symbolem. Povídáme si o ní hned na začátku pořadu.

hudební nástroj

V závěru zase uslyšíte o jednom starém, možná už stoletém hudebním nástroji, který Laura v domě objevila.

tokio

jídlo

Co se v Japonsku jí? No, třeba taky tohle.

zahrada

totoro

A na závěr plyšový Totoro, hrdina oblíbeného filmu. O tom, co z japonské produkce stojí za zhlédnutí, bude mluvit kolega Radek.

 

NyníPísně
Píseň: Svou chvíli (2022); Interpret: Foukalová Markéta - zpěv, Brunner Martin - klavír; Album: Foukalová Markéta/Brunner Martin: Svou chvíli
05:57Myšlenka na den
06:00Ranní proud
06:30Dnešní evangelium
06:35Ranní chvály
06:50Duchovní slovo
07:00Radio Vatikán (slovenské...

Další pořady

Šmrnc

Rozhlasové městečko

Regiony

Regiony

Darujte Proglas!