Náměstek policejního ředitele Moravskoslezského kraje se zastřelil

Radim Daněk

Náměstek ředitele policie Moravskoslezského kraje Radim Daněk ve středu ráno spáchal sebevraždu. Podle informací Novinek a Práva se zastřelil ve služebním autě. Daněk působil ve vedení policie jako náměstek pro vnější službu, měl hodnost plukovníka.

U policie začal v roce 1988, zkušenosti měl hlavně u pořádkové policie. Věnoval se zejména řízení a koordinaci bezpečnostních opatření při hromadných akcí.

„Potvrzujeme tragickou událost, která zasáhla celou Moravskoslezskou policii. Příčiny a okolnosti úmrtí Radima Daňka prověřují příslušné orgány. V tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné konkrétní informace,“ uvedla policie. Ve zveřejněném prohlášení je také uvedeno, že policie vyloučila případné cizí zavinění.

Policejní ředitel Jan Švejdar sdělil, že jej informace o smrti Daňka hluboce zasáhla. „Jde o obrovskou lidskou tragédii, která poznamená životy mnoha dalších lidí. Je mi to moc líto. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast a jsem připraven poskytnout veškerou pomoc, kterou bude potřebovat,“ uvedl na Twitteru.

I ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým. „Nebyl to jen kolega, ale i přítel, kamarád a člověk s velkým srdcem,“ řekl. Dodal, že o když Daněk plnil celokrajské úkoly, nikdy nenechával bez povšimnutí běžné starosti policistů.

Předseda Unie bezpečnostních složek, která sdružuje policisty, hasiče, vězeňskou službu a celníky, Zdeněk Drexler Daňka označil za spravedlivého muže. „S Unií bezpečnostních složek spolupracoval již v minulosti, choval se k nám spravedlivě. Takového jednání se služebními funkcionáři není pro nás vždy samozřejmostí,“ řekl Drexler.

„Plukovník Radim Daněk byl přijat do služebního poměru v roce 1988. Má dlouholeté zkušenosti v oblasti pořádkové policie, včetně působení na vedoucí pozici. Více než 4,5 roku byl vedoucím odboru služby pořádkové policie krajského ředitelství. V minulosti pak působil jako velitel této služby v Opavě, před tím byl vedoucím obvodních oddělení Policie ČR v Bílovci a Fulneku. Uvedené pozice zastával po 11letém výkonu služby na obvodním oddělení, kde byl policejním inspektorem. Z hlediska profesních zkušeností je možné zmínit například plnění úkolů či organizace záchranných prací při záplavách v letech 1997 a 2009, plnění úkolů bezpečnostních opatření v souvislosti se Summitem NATO v Praze v roce 2002 a zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000 a dále, řízení a koordinace mnoha bezpečnostních opatření v souvislosti s hromadným narušením veřejného pořádku, extremismem a diváckým násilím. Novému náměstkovi krajského ředitele je 49 let, je ženatý, má 2 děti. Absolvoval úspěšně studium v bakalářském i magisterském studijním programu Policejní akademie České republiky,“ zveřejnila policie na webu v době nástupu náměstka Daňka do funkce, tedy v roce 2013.

Podle informací Novinek vyšetřuje moravskoslezská policie sebevraždu, v souvislosti s níž odtáhla auto od přehrady u Bravantic na Novojičínsku.

Tagy: