1. července 2020 • 13:04

Rytíř Patera. Piplá ho německý mistr, mluvil o smlouvě i vzoru Fleurym

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zámořští komentátoři budou opět pracovat s příjmením Patera. Tedy snad... Slavný útočník Pavel, zlatý hoch z Nagana a čtyřnásobný mistr světa, prožil v nejlepší hokejové lize světa na přelomu milénia jepičí a jen 32 zápasů čítající zkušenost, jmenovec a brankář Jiří cílí výš. Během úterní noci podepsal s Vegas tříletý nováčkovský kontrakt. Cesta do brankoviště finalisty Stanley Cupu z roku 2018 bude sakra dlouhá a plná nástrah, to jasné, ale odchovanec Slavie si věří. Mladý věk a solidní fazona dávají naději.



Na sklonku března hodil Jiří Patera na svůj instagramový účet sérii fotek z posledního utkání týmu Brandon Wheat Kings. "Stále nemůžu uvěřit, že sezona končí takovýmto způsobem," přidal smutný komentář a poděkoval celé organizaci za výtečné dva roky.

COVID-19 neušetřil ani juniorskou WHA, liga byla zastavena a Kings rozpustili kádr z pozice desátého týmu 22 členné tabulky. Škoda, ve druhém nejlidnatějším městě kanadské provincie Manitoba se po roční odmlce těšili na play off. Zlatočerný dres, který svého času oblékaly i brankářské legendy Chris Osgood a Trevor Kidd, tak musel vysvléci i Patera, který zamířil do Česka.

V Praze ho zastihla skvělá zpráva, nabídka od vedení Golden Knights, aby společně utužili svazek vzniklý v šestém kole draftu 2017. Nebylo o čem, taková příležitost se neodmítá. "Mám obrovskou radost, je to splnění dětského snu. Doufal jsem, že by nabídka smlouvy ze strany Vegas mohla přijít, ačkoliv jsem se k tomu nechtěl upínat," citovala slova talentovaného brankáře agentura Sport Invest, do jejíhož portfolia spadá.

Pro šampaňské ale do večerky neběžel, maximálně uspořádá malou grilovačku. Party mu neumožňuje jak vnitřní disciplína, tak tvrdý drill, který v hlavním městě podstupuje. Na ledové ploše je šest dnů v týdnu, mimo ni tuží své 188 centimetrů vysoké tělo s kondičním expertem Michal Břetenářem. "Rád bych zamotal trenérům hlavu a vybojoval si start na farmě v AHL. A samozřejmě dlouhodobějším cílem je jednoznačně působení v NHL," prozradil své plány.

Sebevědomí je na místě, na jaře byl oceněn coby nejužitečnější hráč Brandonu a za poslední sezonu ze 41 zápasů 24 vyhrál (2,55 inkasované branky, úspěšnost zákroků 92,1%), což byl čtvrtý nejlepší počin mezi maskovanými muži WHA. Pro srovnání králem nejen této statistiky byl o dva roky mladší zázračný Američan Dustin Wolf, od kterého se čeká, že brzy uzurpuje brankoviště Calgary. David Rittich, další parťák ze stáje Sport Invest, musí být ve střehu. Ale zpět k Paterovi, který si servis ambiciózních Golden Knights nemůže vynachválit.

Klíčovou roli při jeho růstu sehrává kouč gólmanů Mike Rosati. Že ho neznáte? Nevadí, byť jej draftovali Rangers, k více než dvěma startům v NHL se nevybičoval. Chuť si ale spravil v Evropě, z hvězdy italského Bolzana se stala opora Adleru Mannheim, kterému v Německu vychytal tři mistrovské tituly. Na stejné adrese začal v roce 2004 i koučovat své nástupce, aby přes sedmiletou zastávku v Barrie Colts v OHL zakotvil ve Vegas.

Jiří Patera měl za poslední sezonu ve 41 zápasech WHL průměr 2,55 inkasované branky na zápas při úspěšnosti zákroků 92,1 procenta.Foto Twitter.com
  

"Mike mě pozoruje od draftu před třemi roky. Psal mi poctivě skoro každý týden a koukal na všechny highlighty z našich zápasů. Po mém zranění ze startu poslední sezony za mnou i přijel, protože viděl, že se trochu trápím. Strávil se mnou deset dní a hrozně mi pomohl. Je to opravdu skvělý člověk, se kterým si může kdokoliv popovídat o hokeji i o životě. Věřím, že mi pomůže dostat se také v dalších sezonách na ještě lepší úroveň," našel pro svého mentora jen slova chvály Patera.

Kromě Rosatiho navíc bude mít Patera oporu i v nejvyšších patrech, pozici generálního manažera Vegas zastává Kelly McCrimmon, který dlouhé roky Brandon Wheat Kings koučoval, následně tam plnil roli GM a později i prezidenta. Navíc byl to právě McCrimmon, kdo Pateru do Kanady z USHL a celku Cedar Rapids RoughRiders přivedl.

Ale co bude dál? Jak Patera zmínil, posun o patro výš do AHL by přivítal. Zlaté partě bude od nové sezony krýt záda nová jednotka. Spolupráce s Chicago Wolves končí, na scéně se objeví Henderson Silver Knights. Ti budou zpočátku nastupovat ve Vegas ve víceúčelové Orleans Areně pro 9 500 fanoušků, mezitím ale bude v Hendersonu vznikat zbrusu nová hala pro 6 000 diváků. „Hala pro AHL v Hendersonu bude soupeřit s T-Mobile Arenou. V některých ohledech bude dokonce lepší. Bude kompaktnější a přístupnější,“ má jasno majitel Vegas Bill Foley.

Kdo bude strážit farmářské brankoviště Vegas je ve hvězdách, v prvním týmu ale mají jasno. Rytíře povede na zteč v letošní sezoně, pokud rozšířené play off skutečně začne, i ve dvou následujících trojnásobný šampion Stanley Cupu Marc-André Fleury, záda mu bude krýt Robin Lehner, který má ale smlouvu jen do léta.

Kromě nich letos zapsali starty za první tým také Malcom Subban, Garret Sparks a Oscar Dansk. Pod smlouvou na příští rok je jen Dansk a mladý Kanaďan Dylan Ferguson. "Vegas disponuje elitními brankáři v čele s Fleurym, který je pro mě jednou z největších osobností celé ligy. Je to můj vzor, snažím se od něj odkoukávat veškeré detaily. Na možnost pracovat s ním naživo se neskutečně těším," uzavřel povídání Patera.

Robert Spálenka - šéf hokejové sekce Sport Invest

"Vyjednávání kontraktu Jirky Patery v Las Vegas bylo složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Vegas mají množství zajímavých gólmanů a musí dobře plánovat, jak a v jakém časovém horizontu s nimi pracovat. Jirka si však vynikající poslední sezonou razantně řekl o pozornost a dlouhodobou šanci. Je samozřejmě otázkou, kdy se rozběhnou zámořské soutěže v čele s NHL a AHL a jaké varianty přípravy jednotlivé kluby svým hráčům nabídnou. Ideální variantou by každopádně bylo, aby si Jirka na předsezonním kempu vybojoval místo v AHL. Pevně věřím, že je na tuto šanci připraven.“

Jiří Patera prošel českými mládežnickými reprezentacemi, medaili ale z velké akce ale nepřivezl.Foto profimedia.cz

Jiří Patera měl za poslední sezonu ve 41 zápasech WHL průměr 2,55 inkasované branky na zápas při úspěšnosti zákroků 92,1 procenta.
Jiří Patera měl za poslední sezonu ve 41 zápasech WHL průměr 2,55 inkasované branky na zápas při úspěšnosti zákroků 92,1 procenta.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud