4 důvody, proč cvičit jógu venku

Zajít si na lekci jógy do sálu je super, stejně tak je super si ji zacvičit v pohodlí domova, třeba při svíčkách. Co je ale pro tělo ještě lepší, a snad i přirozenější je zajít si do přírody. Vzhledem k tomu, že se nám blíží letní teploučké dlouhé dny se západem sluníčka pozdě večer a krásná slunečná rána nabitá energií, byla by škoda toho času nevyužít právě na cvičení jógy venku. Řekneme si 4 důvody, proč je lekce jógy v přírodě dobrým nápadem😊

 

1. Nic nepotřebujete, vystačíte si sami

Stačí si vyrazit na nějaké klidné místečko, kde vás nikdo nebude rušit, a to je vlastně všechno. Vystačíte si pouze s vlastním tělem a myslí. Jógamatka je samozřejmě také dobrým pomocníkem, ale neřekla bych, že je úplně nutná, hlavně venku může mít opačný účinek než ve studiu, a to hlavně kvůli povrchu (tak aby vám to nepodklouzlo! 😊). Ručník, deka nebo tenké cestovní jógamatky jsou určitě lepší volbou než ta klasická podložka. Důležité je si vybrat stabilní povrch, tráva úplně postačí. Pokud vám to není příjemné, vyjděte si třeba jen na terasu nebo na zahradu u vás doma. Důležitý je čerstvý vzduch, který vám pomůže nastartovat den (nebo po dlouhém dni vám pomůže zrelaxovat) 😊 No a pokud jste na dovolené někde na pláži, není nic hezčího než si zacvičit nějakou sestavu při východu nebo západu sluníčka. V písku hezky zapojíte svaly, o kterých jste možná do teď ani nevěděli. 

2. Procvičení rovnováhy

Pokud dáte přednost cvičení venku někde v parku, v lese nebo na pláži (ne na terase ani na jiném rovném povrchu), pravděpodobně nebude dokonale vyvážený jako podlaha vašeho studia. Pořádnou výzvou se pro vás stanou balanční pozice, u kterých budete více zapojovat střed těla. Ten krásně zpevníte a uvidíte, že některé pozice, které hravě zvládáte, už nebudou tak jednoduché na udržení. Zkuste například pozici orla, stromu nebo třeba tanečníka. Takže ty hrbolky a nedokonalosti nám vlastně poslouží. Vždyť ona každá nedokonalost je v něčem krásná😊

Tip: Chcete si vycvičit ploché bříško? Vyzkoušejte naši sestavu pro zeštíhlení a pevné břicho.

3. Ticho

Od jógy snad každý očekává uklidnění mysli a protažení těla, nějaké splynutí se sebou samotným. Teď dáme stranou tu fyzickou stránku a mrkneme na tu psychickou. Venku vás totiž nečeká nic jiného než malebné zvuky přírody. Zpěv ptáků, šumění stromů a další. Takový hudba přírody. Naslouchat budete pouze svému tělu a poslouchat svůj dech. I přesto, že ráda cvičím na hudbu, tak jednou za čas takové ticho je jako pohlazení na duši, které vřele doporučuji.

4. Nemusíte spěchat na určitý čas do studia

V hektickém světě je někdy potřeba zastavit a zpomalit. Samotné se mi pořád děje, že během celého dne nemám čas na to, abych si zašla na lekci nebo do fitka. Po práci nebo po škole jsem tak vyšťavená, že představa další půl hodinové cesty mě akorát tak děsí. No a není nic jednoduššího než si vzít flašku s pitím a vyrazit. I kdyby jen na půl hodinky. Tuhle chvilku je dobré si dopřát ráno, protože jak se říká- „ráno dělá den“😊. Přivstat si, udělat si snídani s východem sluníčka, pomalu nechat vytrávit (ať ta snídaně neletí hned ven) a šup na to. Vsadím se, že většina si řekne, že není ranní ptáče. Ale věřte nebo ne, ještě pár let zpátky jsem byla zvyklá vstávat v 11 dopoledne, když jsem mohla. Ne-li později. No a teď, když vím, že budu mít nabitý den, budíček mám kolikrát na pátou ráno a ono to překvapivě jde. A co je ještě zajímavější, člověk má potom ještě víc energie! 

Venku můžete rovnou vyzkoušet i tyto dechové techniky, které vás uvolní a zbaví stresu.

Takže pokud neprší, nějak moc nefouká, není mokro a vám za okny svítí sluníčko a máte volnou chvilku, jděte do přírody si dát chvilku pro sebe a uvidíte, jak budete mít hned lepší den. Důležité je vybrat správnou jógamatku. Přečtěte si naši recenzi podložek na jógu.

Cvičíte jógu i venku? Zkoušeli jste někdy lekce venku nebo chodíte sami? Napište nám do komentářů😊

10 Shares
>
10 Shares
Share10