ČTK představí na LFŠ výstavu Nežádoucí okamžiky

Česká tisková kancelář představí v srpnu na 46. ročníku festivalu Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti novou fotografickou výstavu, která se zaměří na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice. Venkovní expozice s názvem Nežádoucí okamžiky čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Veřejnosti představí slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány.


Vernisáž se na Palackého náměstí uskuteční 10. srpna, kdy také ČTK na LFŠ uspořádá odbornou debatu o fotomanipulaci. Národní tisková agentura patří letos podruhé mezi hlavní mediální partnery tohoto filmového festivalu. Letos v létě bude LFŠ jednou z mála velkých kulturních akcí, které se budou konat po pandemii koronaviru. Bude ale o dva týdny později než obvykle a je zkrácena na šest dní (7. - 12. srpna 2020).


Výstava částečně vychází z knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK, kterou před 20 lety připravil s Hanou Řehákovou tehdejší šéfredaktor obrazového zpravodajství ČTK Dušan Veselý. Ten se podílel i na přípravě letošní expozice.


"Obraz má ve zpravodajství obrovský význam, názorně zachycuje, co se stalo, kdo byl na místě, gesta, mimiku, souvislosti a společně s texty dává o události ucelený přehled. Reportážní fotografii lidé apriorně věří. A právě proto je manipulace s obrazem - pokud k ní někdo sáhne - velmi nebezpečnou formou manipulace. V tom, že jsme to mohli názorně ukázat, je podle mého hlavní smysl výstavy," řekl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.


Výstava o fotomanipulaci volně navazuje na fotografické expozice, jež ČTK připravila v předchozích dvou letech. Ke stému výročí republiky a založení ČTK uspořádala předloni putovní výstavu Okamžiky století, v roce 2019 pak k 30. výročí pádu komunistického režimu výstavu Okamžiky sametové revoluce. Ta měla stejně jako letošní výstava premiéru na LFŠ.


"Mediální svět se za posledních pár let neuvěřitelně změnil. Myslím si, že je velmi důležité veřejnost v tomto ohledu vzdělávat, aby si informace lidé sami prověřovali a dokázali rozpoznat manipulace, ať už v obraze nebo textu. Dezinformace byly problémem za minulého režimu a jsou problémem i v současné době. Osvěty není nikdy dost. Myslím, že jde o skvěle zvolené téma, které bude hodně lidí zajímat. A mě samozřejmě velmi těší, že premiérově výstavu Nežádoucí okamžiky představí ČTK právě v našem městě," uvedl uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha.


V Uherském Hradišti bude expozice k vidění do konce září, aby ji stejně jako v případě předchozích výstav mohly využít k výuce školy. Případný přesun Nežádoucích okamžiků do dalších měst je zatím v jednání.


Kromě výstavy a debaty o fotomanipulaci bude ČTK během LFŠ prostřednictvím služby Protext Videostream zajišťovat živé přenosy z tiskových konferencí a některých debat. Šéfredaktorka zpravodajství Radka Matesová Marková, šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch a šéfeditor Zdeněk Fučík na Filmovce povedou týdenní workshop pro studenty, s nimiž se budou podílet na tvorbě Filmových listů a dalších informačních kanálů festivalu.


"Workshop je v podstatě letošní obdobou Letní školy ČTK, kterou jsme v Praze během prázdnin pořádali v předchozích třech letech. Tentokrát jsme spojili obě akce dohromady. Naši studenti budou na Filmovce psát, fotit, pomáhat se streamy a možná zkusíme i podcasty," uvedla šéfredaktorka Marková.


Termín výstavy: 7. 8. - 30. 9. 2020, Palackého náměstí, Uherské Hradiště

Vernisáž za účasti generálního ředitele ČTK Jiřího Majstra a tvůrců výstavy 10. srpna v 17:00.


Kontakt: Martina Vašíčková, mluvčí ČTK, e-mail: mluvci@ctk.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-film-média-fotografie-LFŠ-ČTK

Oblast
Zlínský (zl)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.