Gustav Roger Opočenský: Komtesa Talmi

1. červenec 2020

Humoreska prozaika a básníka, jednoho z bohémských účastníků mystifikací a kabaretů okruhu kolem Jaroslava Haška. V podání Miroslava Táborského poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Miroslav Táborský
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2011

Gustav Roger Opočenský byl básníkem, autorem realistických a sociálně laděných povídek, zábavné a hu­moristické literatury, písňových textů a popularizač­ních literárněhistorických brožur. Narodil se 12. 4. 1881 v Krouně u Vysokého Mýta v rodině evangelického faráře. Literárně začal působit kolem roku 1903, kdy se stal členem literárního sdružení Syrinx. Byl známou postavou předválečné bo­hémské Prahy, především kruhu přátel kolem Jaroslava Haška, účastníkem jeho mystifikací a kabaretů se také stal jednou z postav jeho povídek. Později spolupracoval též s kabaretem Karla Hašlera. Od roku 1909 byl členem spol­ku spisovatelů Máj. Pracoval jako účetní úředník a posléze vrchní tajemník ministerstva sociální péče (v roce 1941 byl dán do výslužby). V roce 1948 onemoc­něl těžkou srdeční chorobou, na jejíž následky 4. 9. 1949 v Praze zemřel.

Jeho život inspiroval Jaroslava Haška k sepsání epigramu: „Jest miloval všechny ženský/ Gustav Roger Opočenský.“ Inspirací k tomuto heslu mohla být i Opočenského povídka Komtesa Talmi, kterou Vám na Vltavě nabízíme k poslechu. I přesto, že je děj zasazen do válečného období, je příběh zcela aktuální. Je to vyprávění o osudové ženě jednoho mladého studenta práv, která se v životě neztratila. Z prosté dívky se tak díky drzosti a vypočítavosti stala „opravdová komtesa“.

autoři: Jiří Vondráček , Lucie Trnková
Spustit audio