Rozhlednu na Ruprechtickém Špičáku v Broumovském výběžku ničí vandalové. Ochránit ji přitom není jak

1. červenec 2020

Rozhlednu na Ruprechtickém Špičáku v Broumovském výběžku opakovaně ničí vandalové. Výsledkem jsou poškozené informační tabule na vrcholu rozhledny, vytrhaná prkna ze zábradlí a posprejované zdi u vstupu. Ochránit oblíbené výletní místo přitom není jak. 

Ruprechtický špičák je se svými 880 metry nad mořem nejvyšším vrcholem české části Javořích hor. Třicet metrů vysoká rozhledna proto nabízí skvělé výhledy, s její údržbou jsou ale starosti.

Čtěte také

„Prkna vykopnou a potom jsou tady na tři plaňky díry. Takže se může stát, že tím někdo proletí," ukazuje poničené dřevěné zábradlí při cestě na vyhlídkovou plošinu nezávislý místostarosta Meziměstí Jiří Sadílek.

Právě Meziměstí se o stav rozhledny stará, úpravy před letošní hlavní turistickou sezónou prováděli pracovníci technických služeb naposledy před pár dny.

„Teď právě opravovali zábradlí, měnili jednu ceduli a malovali spodní část, kde se nastupuje na rozhlednu," popisuje práce vedoucí technických služeb Květoslav Radvanovský.

Rozhlednu na Ruprechtickém Špičáku v Broumovském výběžku opakovaně ničí vandalové

On ani místostarosta Sadílek přitom nepochybují, že další škody budou řešit co nevidět.
„Já si myslím, že to je jen otázka času. Protože se tak děje vlastně neustále."

Čtěte také

Dalším problémem je nepořádek v okolí rozhledny, především na nedalekém odpočinkovém místě.

Po naplnění košů se prý odpadky běžně válí po zemi.
„Prostě to lidi hodí vedle koše a nechají to tam."

Rozhledna stojí jen pár metrů od hranic s Polskem a velkou část návštěvníků tvoří právě turisté z téhle země. Podle Jiřího Sadílka se i oni na vandalství podílí.
„Když se podíváme na obaly, které tady leží, ať to jsou lahve nebo obaly od potravin, tak mají v drtivé většině polské nápisy. No a co se týká graffiti, tam ty polské nápisy najdete taky."

Rozhlednu na Ruprechtickém Špičáku v Broumovském výběžku opakovaně ničí vandalové

Zabránit v dalším poškozování rozhledny a jejího okolí přitom není jak. Zaměstnat strážce, který by turisty kontroloval je totiž podle vedení města nereálné.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.