Jak špatně vytištěný snímek inspiroval celou řadu umělců. Zajděte si na výstavu Šest pohlednic

1. červenec 2020

Zveme vás na výstavu Šest pohlednic do Domu pánů z Kunštátu v Brně. Reportáž natočil Michael Sodomka.

Výstava Šest pohlednic v Domě pánů z Kunštátu

Šest pohlednic je název unikátního projektu, který vznikl roku 1995 v Kolíně. Fotografce Jolaně Havelkové se v tiskárně nedokonale vytiskla pohlednice jejího díla. Díky tomuto nezdaru se jí však podařilo vytvořit koncept, kterým se zabývala následujících pětadvacet let.

Pohlednice, na nichž se nachází blíže neurčený předmět, začala nabízet kolegům z uměleckých kruhů, jakož i dalším náhodným známým, sousedům, rodině. Ti všichni měli na darovaných šest stejných pohlednic jakkoliv zareagovat.

Pohled do instalace výstavy Šest pohlednic

Více než sto padesát různorodých děl pak bylo od 9. června vystaveno v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Stalo se tak v rámci stejnojmenné expozice Šest pohlednic. Oficiální vernisáž se udála 23. června za přítomnosti autorky původního záměru, která se vyjádřila mimo jiné k různorodosti výsledných děl.

„Účastníci akce využívají celou řadu postupů a nejrůznějších technik od jednoduchých gest a okamžitých nápadů až po komplikovanější díla. Vznikají různé kombinované techniky, fotografie, kresby, koláže, výšivky, objekty, partitury, různé videozáznamy privátních akcí.“

Kromě Havelkové se vernisáže zúčastnila celá řada zainteresovaných tvůrců. Výstava, která vznikla ve spolupráci s Terezií Petiškovou, kurátorkou a ředitelkou Domu umění města Brna, se stala velkou výzvou nejen pro účastníky arteterapeutických kurzů, jež Jolana Havelková dříve pořádala, ale i pro významné umělce.

„Každá pohlednice pro mě byla takový miniromán, který jsem psal svým láskám. Vytvořil jsem zapečetěný objekt, v němž jsou popsané pohlednice různými texty a výpověďmi,“ vyjádřil se k výzvě například oceňovaný fotograf Zdeněk Lhoták, jehož interpretace – stejně jako všech dalších zúčastněných autorů – je v Brně k vidění do 26. července.

Autorkou citované básně JOHN v úvodu reportáže je Natálie Paterová.

autor: Michael Sodomka
Spustit audio

Související