Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Trombóza, nemilý suvenýr z dlouhých cest

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1805x )

Je tu čas dovolených a my opět máme možnost, v souladu s danými opatřeními každé země, zase cestovat. Ovšem pozor, cestování může být spojené se vznikem akutní žilní trombózy, která může ohrozit i život, zejména při cestách letadlem, autobusem a také autem delších než 8 hodin. Základním opatřením proti vzniku cestovní trombózy je dostatečný příjem tekutin, především nesycené vody a minerálek.

shutterstock.com

„Výskyt cestovní trombózy u dlouhých letů je asi 3x vyšší než průměr v běžné populaci. Cíleným vyšetřováním ultrazvukem od 2 dnů po přistání byla zjištěna žilní trombóza u 2–10 % cestujících. Při 4,3 miliardách cestujících letadly ročně rozhodně nejde o zanedbatelný problém. Riziko roste s délkou letu a při opakovaných letech v krátkém časovém období. U třetiny cestujících se toto onemocnění může projevit již během cesty, u dvou třetin během 2–8 týdnů po jejím ukončení. Nejzávažnější komplikací žilní trombózy je plicní embolie, která může být smrtelná,“ varuje angiolog MUDr. Jiří Matuška.

Výrazný nárůst rizika žilní trombózy a plicní embolie je nad 8 hodin cesty. V případě rizikových faktorů žilní trombózy může být rizikový i let kratší než 4 hodiny. Riziko může zvyšovat také dlouhodobé stání nebo popocházení ve frontách na odbavení před odletem, případně po příletu, obvykle ve špatně klimatizovaných letištních halách. Cestovatelská trombóza ovšem hrozí i při dlouhých cestách autobusem nebo autem.

„Ukazuje se, že důležitou a velice snadno napravitelnou příčinou vzniku tohoto onemocnění může být kromě menšího pohybu i snížený příjem tekutin, který způsobí výrazné zahuštění krve, dehydrataci. V relevantní studii sledovali autoři výskyt žilních trombóz během roku a právě dehydrataci označili jako možnou příčinu sezónního výskytu žilních trombóz i u pacientů s jinou jasnou příčinou vzniku,“ říká prof. MUDr. Jan Piťha, CSc. z Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol a z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.

K rizikovým faktorům žilní trombózy u cestovatelů patří předchozí žilní trombóza nebo embolie, nádorové onemocnění, nedávný úraz nebo operace, omezená hybnost nebo imobilita, vyšší věk, užívání hormonální terapie obsahující estrogeny (včetně antikoncepce), obezita, sedadlo u okénka. Zvýšené riziko trombózy u cestujících sedících u okénka je zejména tehdy, pokud se nedonutí vyjít opakovaně do uličky a projít se. Cestující na sedadle u uličky si může jednodušeji protáhnout dolní končetiny nebo se bez váhání projít.   

Čtěte také: Křečové žíly nepřijdou z ničeho nic. První příznaky přehlížíme

Při cestě cvičte

První nepříjemné pocity přichází již při cestě, která trvá 3 hodiny a více. To nám tělo začíná říkat, že už se potřebuje protáhnout. Objevit se přitom mohou nejen nepříjemné pocity v oblasti nohou, brnění a křeče, ale také otoky. Pokud se objevují častěji (i mimo dlouhé cesty), může být na vině tzv. chronické žilní onemocnění, které má na svědomí i metličky a křečové žíly. Proto si zacvičte – v autobuse a letadle si můžete stoupnout a projít se po „palubě“, při cestě v autě si udělejte na chvilku zastávku. Nohy si můžete protáhnout i v sedě. Střídavě se opírejte o špičky a paty, nebo pomalu propínejte a krčte chodidla. Cviky můžete provádět nejprve u jedné, a poté u druhé nohy, nebo můžete nohy střídat.
„Nohy si také můžete masírovat od kotníků přes lýtka vzhůru. Vhodné je též dechové cvičení pomáhající zrychlit průtok krve žilami,“ radí MUDr. Sabina Sellner Švestková z MEDICOM Clinic v Brně. Více cviků najdete např. na www.zilniporadna.cz, nebo v mobilní aplikaci „Bolí vás nohy?“.

Cviky mohou ulevit i páteři. Vsedě napřimte páteř, ramena stáhněte dolů, dlaně položte na stehna a spolu s výdechem zatlačte rukama do stehen. Zároveň se vytáhněte za hlavou nahoru, přičemž bradu zasuňte mírně dozadu. S výdechem se uvolněte.

Čtěte také: Prevence otoků a křečových žil: nedávejte nohu přes nohu, dejte je nahoru

Hodně pijte

Jedním z důležitých kroků k prevenci vzniku žilní trombózy je tedy dostatečný příjem tekutin během delších cest dopravními prostředky.
„Vhodným nápojem je čistá voda, v případě silnějšího pocení v horkém prostředí pak vody více mineralizované, a to nesycené. Sycené totiž poměrně rychle potlačují pocit žízně, a příjem tekutin by tak mohl být snížen. Optimální příjem je 2–3 litry během delších letů nebo jízd, při výraznějším pocení a u rizikových osob i větší,“ uvádí prof. Piťha. Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerální a pramenité vody, které jsou velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek.

Čtěte také: Nejmodernější metoda léčby křečových žil pomáhá okamžitě a bezbolestně

Nakupte si cestovní pomůcky

Mezi další preventivní opatření proti vzniku cestovní trombózy patří nošení volných oděvů a kompresních punčoch. Kompresivní elastické punčochy první třídy, které jsou volně prodejné v lékárnách, zdravotních potřebách i obchodech přímo na letišti. V případě, že máte metličky nebo křečové žíly, s výběrem si nechte poradit od praktického lékaře.

Krční páteř ochráníte díky krčnímu polštáři. Ten vás může uchránit před zablokováním krční páteře i bolestmi hlavy. Kromě speciálních krčních polštářů existují i nafukovací polštářky proti bolestem kostrče.

Čtěte také: Pohanka zmírňuje problémy křečových žil

Pomoci mohou léky

Pokud jde o léky, MUDr. Matuška radí:
„v současnosti je dostupná celá řada velmi účinných léků, které mohou zabránit vzniku žilní trombózy. Užití léků ovlivňujících srážení krve by však mělo být individuální, po posouzení všech rizik ošetřujícím lékařem, protože tyto léky mohou mít závažné vedlejší nežádoucí účinky. Pokud by taková léková prevence měl mít smysl, musela by být podávána po dobu několika týdnů po letu, což by mohlo zvýšit riziko krvácení. Preventivní použití oblíbeného aspirinu je sporné, jeho efekt na prevenci žilní trombózy není v porovnání s ostatními účinnými preparáty ani třetinový.“

Zdroj: www.aqualifeinstitute.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce