Při koronaviru přišlo o práci 200 tisíc lidí, potíže jich může mít milion

  15:25aktualizováno  19:37
Čtyři procenta lidí, kteří byli pracovně aktivní před koronavirovou krizí, ztratili práci, ale jen asi třetina šla na Úřad práce. V černém scénáři se může na podzim v Česku dostat do ekonomických obtíží až 1,2 milionu lidí. Zaznělo to na semináři Pandemie covid-19, který se uskutečnil ve Sněmovně pod záštitou poslance za ANO Julia Špičáka.

Poslanec Julius Špičák a přednosta kliniky hepatogastroenterologie IKEM uspořádal ve Sněmovně seminář o dopadech pandemie koronaviru. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Lidí, kteří přišli v důsledku koronaviru v Česku o práci je ve skutečnosti více, než říkají oficiální statistiky, tvrdí sociolog Dan Prokop.

„200 tisíc lidí, což jsou ta čtyři procenta, evidentně na Úřad práce nešlo. Je to zhruba na třetiny rozděleno na ty, co už se nahlásili, na ty, které se budou hlásit v následujících týdnech, protože jim končí ošetřovné či nějaké pracovní lhůty a na třetinu, která říká, že se nechce hlásit na ten úřad,“ uvedl Prokop. Výsledek výzkumu má podle něj možnou odchylku jeden procentní bod.

Jeho výzkumná organizace PAQ research se od března až do současnosti ptala 2 500 lidí, aby zjistila, jaký dopad na ně a jejich rodiny měl koronavirus a opatření vlády, která měla zabránit jeho šíření. Oficiálně bylo přitom v Česku na konci května 266 144 lidí bez práce a nezaměstnanost se zvedla z dubnových 3,4 procenta na 3,6 procenta. 

Výzkum života během pandemie koronaviru organizace PAQ Research

„Ukazuje to, že může přijít vlna nárůstu nezaměstnaných v červenci a v září, až skončí kurzarbeit, až přijdou noví absolventi ze škol a firmy budou také restrukturovat,“ odhaduje Prokop. Lidé, kteří neztratili práci, podle něj odpověděli, že jim byl snížen pracovní úvazek, redukovány benefity, flexibilní složka platu či jim byla snížena mzda.

„Alespoň něco z toho postihlo třetinu zaměstnanců za tu dobu a 22 procent uvedlo, že nějaké z těchto omezení u nich stále trvá,“ řekl Prokop. Osmnácti procentům domácností klesly příjmy o třicet a více procent a k tomu, že dostala nějaký typ státní podpory se hlásí jen asi pětina domácností.

„V černém scénáři se cca 1,2 milionu lidí může během podzimu dostat do ekonomických obtíží nebo na Úřad práce,“ uvedl na semináři Filip Pertold z ekonomického institutu CERGE-EI.

Vakcína už příští rok? Jsem skeptik, řekl Konvalinka

Biochemik Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd by považoval za historický úspěch světové vědy, kdyby se už do příštího roku podařilo najít bezpečnou vakcínu, která by pomohla zbavit lidi strachu z nemoci covid-19. „A budeme otevírat šampaňské a já budu gratulovat, ale já jsem trochu skeptický. Bude velmi obtížné udělat vakcínu, která bude bezpečná,“ řekl Konvalinka

„Asi nepotřebujeme nutně stoprocentně účinnou vakcínu a trvalo by velmi dlouho, než by se její účinnost ověřila. Ale nutně potřebujeme vakcínu zcela bezpečnou, protože jí budeme dávat desítkám milionů lidí, zdravých lidí a dětí. To ověřování bezpečnosti bude trvat trochu déle než si největší optimisté představují,“ uvedl Konvalinka. 

Vakcína je podle něj kriticky důležitá nejen ze zdravotního, ale i společenského hlediska. „Dokud nebude mít velká část veřejnosti ve velké části států světa jistotu nebo velkou pravděpodobnost, že nemocí covid-19 neochoří, tak se velmi obtížně budeme vracet do světa, tak jak jsme ho znali. Vakcínu potřebujeme bez ohledu na to, jestli si někteří z nás myslí, že zdravotní důsledky té epidemie nejsou tak dramatické,“ řekl Konvalinka.

Epidemie ukázala, jak je společnost křehká

Reakce společnosti na covid-19 je podle poslance ANO a přednosty Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Julia Špičáka, který seminář uspořádal, bezprecedentní.

„Ruší stereotypy, které společnost spontánně budovala po desetiletí, po staletí. Lidi si nepodávají ruce, lidé se nelíbají, když to odlehčím, čili má to naprosto zásadní dopad do života a co je zřejmé, že ten dopad úplně rychle neskončí,“ řekl Špičák. „Asi společnost není schopna žít jinak, než žila do této doby. Ta epidemie ukázala, jak je ta společnost strašně křehká a jak se s ní dá velmi snadno manipulovat,“ uvedl poslanec. „Musíme najít velmi rychlou cestu k návratu,“ řekl Špičák.

„Až v posledních dvou týdnech se úroveň kontaktů vrátila na předkrizovou dobu. Před tou krizí se stýkali v průměru s devatenácti lidmi za týden, bavili se s nimi pět a více minut, potom to pokleslo na čtyři až šest lidí, zhruba polovina populace se úplně izolovala, dnes opět ten počet kontaktů stoupl na osmnáct devatenáct lidí,“ uvedl na semináři sociolog Prokop.

Cestou nejsou do budoucna plošná opatření, i kdyby přišla druhá vlna, uvedl organizátor semináře Špičák. „Opatření do budoucna musí být selektivní,“ zdůraznil. Ochráněni musí být na prvním místě zdravotníci a sociální pracovníci, jejichž práce je nejrizikovější a pak lidé se zvýšeným rizikem, pokud nemocí covid-19 ochoří. Jde především o lidi s vysokým krevním tlakem, ale i třeba s obezitou.

Šance na posílení on-line výuky, děti budou doma

Podle ředitele společnosti Scio Ondřeje Šteffla je koronavirová krize šancí pro posílení výuky žáků a studentů distanční formou. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy už podle něj přislíbilo, že od ledna spustí pokusné ověřování kombinované výuky. To by mělo znamenat, že žáci by už nemuseli být ve škole pět dnů v týdnů jako v minulosti.

„Je řada dětí, pro které je on-line výuka lepší než vysedávání ve škole. Spousta učitelů říká, že mnoho dětí při online výuce vyrostlo,“ řekl Šteffl. On-line výuka je pro některé děti skvělá a dobrá, problémem je ale nedostatek sociálních kontaktů, proto vidí jako vhodnou cestu kombinovanou výuku. Spoustu věcí pro školu si mohou děti totiž dělat doma samy.

Koronavirová krize podle něj ale také ukázala ohromné rozdíly mezi školami i mezi učiteli. Sociolog Prokop také upozornil, že právě zvládnutí toho, aby se při výuce na dálku zapojily skutečně všechny děti, i ty ze sociálně slabších rodin, je klíčem, aby se nerozevíraly nůžky mezi skupinami ve společnosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

VIDEO: S hlavou v oblacích. Prezident Pavel popřál hezké Velikonoce z letadla

28. března 2024  16:41

O tom, že má prezident Petr Pavel adrenalinové zážitky v oblibě, není pochyb. Dokázal to i ve...

Překvapení. Jurečka na Hradě kladně hodnotil návrh ANO na druhý penzijní pilíř

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  16:40

Prezident Petr Pavel zkoušel smířit pohled vlády a ANO na důchodovou reformu. Řekl, že účastníci...

Prokázala se vazba teroristů na Kyjev, oznámili Rusové. Bílý dům hned reagoval

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  16:25

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Pěstitelé v problémech. Cena vína prakticky neroste a jeho spotřeba klesá

28. března 2024  15:58

Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...