Plzeňskou továrnu Pilsen Steel nově vlastní německý holding Max Aicher

Z plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které byly v konkurzu od loňského června, na začátku letošního roku odešla většina zaměstnanců. Nový majitel, který podal nejvýhodnější nabídku, si totiž přebral jen 40 lidí.

Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký pohled na areál bývalých plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel

Letecký pohled na areál bývalých plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Skupina Max Aicher je rodinnou firmou, založenou v roce 1924 v jižním Německu. Její obrat se nyní pohybuje kolem jedné miliardy euro ročně. Skupina je činná v oblastech ocelářství, životního prostředí, stavebnictví, nemovitostí a turistiky,“ představil nového majitele insolvenční správce továrny Pilsen Steel Jaroslav Brož.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým majitelem plzeňské továrny Pilsen Steel je od 1. 7. 2020 německá společnost Max Aicher Pilsen. Oznámil to insolvenční správce Jaroslav Brož. Věřitelský výbor vybral tuto německou firmu, která podala nejvýhodnější nabídku v prosinci 2019

Případné znovuzprovoznění továrny by mohlo podle Jana Chalupy ze společnosti Tarpan partners, která se na prodeji továrny podílela, trvat roky.

„My, v době, kdy se továrna prodávala, už jsme věděli, že je velký útlum metalurgie na trhu, takže myslím, že covidová doba tomu moc nepomůže. Pokud by se někdo pokoušel obnovovat tu továrnu, tak věřte, že to bude trvat dva až tři roky, než se továrna vůbec bude schopná rozjet,“ vysvětlil Jan Chalupa.

Nový vlastník má své plány

Z původních více než 500 zaměstnanců, kteří odešli začátkem letošního roku po dohodě, nebo po převzetí výpovědi, zůstává dál ve firmě zhruba 40 zaměstnanců.

„Co se týká našich čtyřiceti zaměstnanců, určitě si je chceme nechat. V tuto chvíli neplánujeme žádné větší změny. Mezitím dáváme dohromady nějaké plány, nevylučujeme, že obnovíme výrobu, ale zároveň můžeme slíbit, že ke stoprocentnímu obnovení určitě nedojde. Náš záměr je v tuto chvíli trochu jiný. Ještě ale nejsme schopni říct, co, kdy a jak,“ upřesnil Lukáš Kučera, jednatel společnosti Max Aicher Pilsen.

Pilsen Steel propustí 500 lidí. Zůstane jeden zaměstnanec z výroby, zbytek z administrativy

Číst článek

Celkovou částku, kterou zaplatila německá společnost Max Aicher Pilsen za zkrachovalou továrnu Pilssen Steel, Lukáš Kučera nechtěl prozradit.

Podle insolvenčního správce Jaroslava Brože budou zaměstnanci jedni z prvních, kteří dostanou náhradu dlužné částky.

„Jakmile to bude možné, umožní to majetková podstata a bude známý okruh zajištěných a nezajištěných věřitelů, tak bude podán návrh na vydání výtěžku zajištěnému věřiteli. Od toho se odvíjí, kolik peněz nám připadá na tak zvané nezajištěné věřitele, mezi kterými mají zaměstnanci super prioritní postavení. Je již zřejmé, že veškeré mzdové nároky nebudou uspokojeny, ten výtěžek, tak veliký nebyl, ale nějaké další uspokojení mzdových nároků bude,“ uzavřel Jaroslav Brož.

Karolína Sedláková, Kateřina Jiřincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme