1. července 2020 • 18:15

Hvězdy z NHL na OH 2022 a 2026? Dohoda o návratu na Hry je blízko

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nejisté době, kdy se ještě ani nerozběhlo dohrání sezony NHL a není jasné, kdy začne nová, přichází nadějná a hodně příjemná zpráva. Hráči z nejslavnější soutěže světa jsou blízko k tomu, aby se znovu objevili na olympijských hrách. Podle uznávaného zámořského novináře Pierra LeBruna vedení ligy společně s hráčskou asociací NHLPA dolaďují novou kolektivní smlouvu, která by měla zajistit účast hokejových hvězd na Hrách 2022 v Pekingu a také na těch následujících v roce 2026 v Miláně a Cortině. 



Nejen vzhledem k okolnostem by šlo o pořádně velké překvapení. Ještě než v zámoří naplno propukla pandemie koronaviru a NHL přerušila ročník, vedení klubů i s komisařem Garym Bettmanem tvrdošíjně a dlouhou dobu odmítalo jenom uvažovat o tom, že by se hokejisté z Národní hokejové ligy vrátili na Zimní olympijské hry.

Po turnaji v Jižní Koreji (2018), který se musel poprvé od roku 1998 obejít bez zámořských hvězd, byl šéf NHL ochoten „pouze“ přijmout radikální kompromis, že by se hokej konal na letní olympiádě a hokejisté by tak měli čas reprezentovat své země. „Myslím si, že by to uvítali i samotní hráči. Zmizet na tři týdny z povrchu Země během sezony, to rozhodně NHL nijak nepomáhá,“ řekl Bettman. 

Jak se však nyní zdá, NHL by zřejmě byla ochotna otočit a pustit hráče na příští dvě akce pod olympijskými kruhy. Účast hráčů na ZOH by měla být jedním z předmětů jednání mezi NHL a NHLPA. Na svém twitteru o tom s radostí informoval Pierre LeBrun, kanadský hokejový expert pracující pro TSN a RDS Hockey. Záleží už jen na doladění všech náležitostí, podpisech hráčů a vyjednávání s Mezinárodním olympijským výborem (MOV).

Více informací by se mělo objevit během následujících dní, pro vedení soutěže ale nadále zůstává prioritním cílem dohrání ročníku, na který by se zúčastněné týmy měly připravovat od 10. července. Hráči z Evropy se tak již vrátili, nebo se brzy vrátí do svých klubů. Mezi Čechy, kteří už odcestovali zpět do zámoří, je například střelec Chicaga Dominik Kubalík či osadníci české kolonie ve Washingtonu ( Jakub Vrána , Michal Kempný a Radko Gudas ).  

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud