Slibných zpráv o testech možných vakcín proti koronaviru přibývá

Další dva týmy vědců pracující na vývoji vakcín proti nemoci covid-19 dnes přišly s pozitivními zprávami ohledně testů svých přípravků na lidech.

Farmaceutická firma Pfizer zveřejnila předběžné výsledky svého programu, podle nichž jedna ze zkoušených látek vyvolala u části pacientů kýženou reakci imunitního systému, byť někteří očkovaní zároveň pociťovali vedlejšími účinky. O podobných poznatcích pak podle agentury Reuters hovořila na půdě britského parlamentu také členka týmu Oxfordské univerzity.

Americký Pfizer se snaží vakcínu proti nemoci z koronaviru vytvořit ve spolupráci s německou firmou BioNTech a badatelé první výsledky svých klinických testů zveřejnili na webu medrxiv.org, přičemž daný článek ještě nebyl přezkoumám dalšími experty.

V rámci studie byly účastníkům podávány čtyři různé potenciální vakcíny a jedna z nich údajně při jistém způsobu dávkování u všech pacientů vyvolala tvorbu protilátek na koronavirus SARS-CoV-2. Web STAT, který se specializuje na zdravotnické zpravodajství, vysvětluje, že část protilátek byly tzv. neutralizující, které podle dosavadních poznatků mohou virus zneškodnit. Vědci prý zaznamenali i více než dvojnásobnou míru výskytu těchto protilátek než u lidí, kteří covid-19 prodělali.

Slibná očkovací látka se testovala na 45 osobách, přičemž nejlepší výsledky se dostavily u skupin, které dostávaly nižší a střední dávku. Zejména při vyšších dávkách pacienti pociťovali vedlejší účinky včetně horečky a problémů se spánkem, autoři výzkumu ale nežádoucí projevy nepovažovali za vážné, píše STAT.

"Stále je před námi dlouhá cesta a zkoušíme i jiné kandidáty," uvedl jeden z lídrů výzkumu vakcín pod záštitou Pfizeru Philip Dormitzer. "Můžeme však v tuto chvíli říci, že je zde slibný kandidát, soudě podle prvních dat o imunogenicitě a bezpečnosti," shrnul.

Testy potenciálních vakcín na lidech aktuálně provádí i řada jiných týmů a podle Kate Binghamové, která předsedá speciálně vytvořenému výboru britské vlády, je v tomto směru vůbec nejdál výzkum pod hlavičkou Oxfordské univerzity. Tamní profesorka Sarah Gilbertová dnes britským poslancům řekla, že do projektu už se v Británii zapojilo 8000 dobrovolníků. Klinické testy experimentální látky nazvané AZD1222 údajně vstoupily do třetí fáze a podle Gilbertové jsou vědci z Oxfordu rovněž svědky "správného typu imunitní reakce" u naočkovaných lidí.

Podobné povzbudivé signály přišly už v úterý od americké biotechnologické společnosti Inovio, čínská vláda zase pro použití mezi vojáky schválila experimentální vakcínu z dílny pracovníků čínské vojenské akademie věd. Podle agentury AFP se už na lidech začalo v různých zemích světa testovat přes 20 očkovacích látek.

Odpovědi na otázku kdy bude lidstvo disponovat účinnou vakcínou na covid-19 jsou však stále poněkud mlhavé. Při dnešním slyšení expertů v britském parlamentu mimo jiné zaznělo, že britská vláda by se měla připravit na podzim a zimu bez klíčové zbraně pro boj proti nákaze. Binghamová považuje za pravděpodobné, že hotové vakcíny se začnou objevovat na začátku příštího roku.

Související

Více souvisejících

očkování věda Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy