InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přístavba zdravotního střediska v Chyškách se bortí. Nikdo necítí vinu

CHYŠKY – Hodně zamotanou hlavu mají v Chyškách ze situace kolem budovy čp. 95, v níž se dnes nacházejí ordinace praktické a dětské lékařky. Obec před nedávnem avizovala záměr obě ordinace přestěhovat do přízemí radnice, kde budou lépe přístupné. Na posledním zasedání zastupitelů 17. června ale vyšlo najevo, že situace je mnohem vážnější. Nynější dům čp. 95 s ordinacemi a dvěma byty totiž spěje k havarijnímu stavu. Přístavba, realizovaná v roce 2000, se odtrhla od základní budovy. Železná konstrukce, zpevňující popraskané zdi, podle znaleckého posudku zkázu nezastaví. Na vině je šlendriánská práce a zastupitelé se minulou středu marně dohadovali, kdo za to může a jestli ještě mají šanci vyvodit nějakou odpovědnost.

 

Na základech se šetřilo

Starostka Stanislava Hejnová řekla, že je tu možnost buď ukázat na viníka, tedy podat žalobu, nebo podat trestní oznámení na neznámého pachatele, anebo se už minulostí nezabývat a napřít síly k řešení problému. Vedení obce na základě vyjádření znalce, který dává budově tak pět let, než dospěje do havarijního stavu, pozvalo v únoru na schůzku tehdejšího projektanta Luboše Vaniše, tehdejšího starostu Jaroslava Kubce a zástupce firmy Pezestav, která stavbu prováděla. „Jiří Zeman z Pezestavu nepřišel, oznámil, že to nepovažuje za nutné. Je už v důchodu a nepodniká," uvedla starostka.

Zajímavou informaci ovšem skýtá pohled do obchodního rejstříku – firma Pezestav nezanikla. Jejím majitelem je od roku 2016 Jaroslav Kubec z Květuše, tedy syn tehdejšího starosty Chyšek a stále aktivního zastupitele. To ale na zasedání ani jedinkrát nezaznělo.

Starostka Hejnová popsala, že znalec na únorové schůzce konstatoval pochybení projektanta, který si nevymínil, že bude u zakládání spáry budovy. „Dále podle znalce došlo k pochybení zhotovitele, který by ani podle případně vadného projektu neměl budovu založit. Pan Vaniš se hájil, že projekt byl v pořádku, ale nebyl k založení pozván. Nabídl, že na nynější řešení problému přispěje, i když za něj necítí vinu," pokračovala starostka.

Další schůzka se odehrála 9. března a zúčastnili se jí projektant, exstarosta Kubec a dostavil se už také Jiří Zeman, bývalý společník Pezestavu.

„Pan Zeman nám sdělil, že necítí vůbec žádnou vinu. Podle něj tkví problém v tom, že kolem stavby není chodník a do základů teče vyspádovaná voda. Firma Pezestav měla záruční dobu, za skryté vady mohla ručit pět let a nikoliv 19 let jako v tomto případě. Dnes je Jiří Zeman důchodce a nemá ani prostředky. Projektant nyní udělal sondy a zjistil, že namísto dvoumetrových základů je budova založena jen do 80 centimetrů a základy nejsou stupňovité, jak podle projektu měly být. Po tomto zjištění nám oznámil, že on na nápravu také přispívat nechce," uvedla starostka.

Dokumenty nejsou k dohledání

Všichni byli pochopitelně zvědaví na vyjádření kolegy Jaroslava Kubce, který tehdy u budování přístavby byl. Jaroslav Kubec řekl, že stavba při přebírání žádné vady nevykazovala a ani on necítí žádné pochybení. Tvrdil, že technický dozor vykonával Antonín Kučera z Písku. Starostka ale upozornila, že v archivu obce neexistují žádné doklady o tom, že by obec měla na tyto práce technického dozoru smlouvu a něco někomu platila. A není dochován ani stavební deník.

Jaroslav Kubec se dál bránil, že už si to moc nepamatuje, podle něj se každý snažil, aby akce dopadla co nejlépe. „Stavebním dozorem byl pan Kučera, který sem dojížděl ještě s panem Maškem. Tehdy ještě existoval okresní úřad a ta akce se dělala z dotace. Překvapuje mě, že se dokumenty nedochovaly a nevím, kde je stavební deník. Asi to bude tím, že se archiv stěhoval," řekl.

Starostka namítla, že dokumentace ostatních stavebních akcí obce v archivu jsou, například i na časově starší hasičárnu v Hněvanicích. „Já jsem v roce 2002 ve funkci skončil, tak jestli se pak objevily problémy, mělo se to řešit," přehodil Jaroslav Kubec problém na následující vedení obce v čele se starostou Miroslavem Maksou. „K reklamacím docházelo. Obyvatelé bytů v domě už tehdy upozorňovali na problémy, ale vznikající spáry se vždycky jen zamázly silikonem. Firma Pezestav tvrdila, že si budova sedá a zahrála to do autu," naznačila starostka, že doba na řádnou reklamaci se propásla.

Trestní oznámení ani žalobu nechtějí

Proti vytváření dojmu, že na stavbě odbyl své povinnosti technický dozor Antonín Kučera, se rázně ohradil zastupitel Vladimír Hejna. Ten si dal tu práci a Antonína Kučeru vyhledal. „Pan Kučera byl vždycky postrach všech stavebních firem. Byl to pedant. Proto mi nešlo do hlavy, že by si nevšiml, že základy mají místo dvou metrů necelý metr, a že u domu měla být čistírna odpadních vod, která tam není dodnes. Pan Kučera do Chyšek jezdil, ale byl technickým dozorem na škole, nikoliv na této stavbě," sdělil kolegům Vladimír Hejna. Podle něj je vysvětlení chybějících dokladů o technickém dozoru prosté. Antonín Kučera nikdy nebyl technickým dozorem na budově čp. 95. „Je ochoten vám to přijít říct osobně," dodal zastupitel Hejna.

Zastupitelé ale zjevně o další rozkrývání detailů tohoto průšvihu nestáli. Vladimír Hejna poté oslovil bývalého starostu: „Tady je papír o předání stavby, kde se tvrdí, že je voda svedena do jímky. To sis nevšiml, že tam žádná čistička není?"

Místostarosta Marek Hadrbolec poté už směroval debatu k tomu, co se má dělat teď, po 19 letech od kolaudace. „I kdybychom se chtěli soudit, nemáme v ruce důkazy, když dokumentace té akce v archivu chybí," řekl.

Zastupitelé poté odhlasovali, že všechny podané informace o jednáních kolem problému berou na vědomí a jelikož by soudní řešení či podání trestního oznámení hrozilo dalšími náklady, s podáním žaloby ani trestního oznámení nesouhlasí. Nejspíš už by také bylo vše promlčeno.

Redakce oslovila Antonína Kučeru a ten se vyjádřil: „Jako technický dozor jsem do Chyšek jezdil pouze na školu. Obecně je to tak, že obec mít technický dozor vůbec nemusela. Projektant mohl provádět maximálně autorský dozor. Každopádně já jsem na této stavbě nikdy nebyl."

Pokud technický dozor nebyl stanoven, mohou se tehdejší aktéři už jen dohadovat, kdo co zapříčinil. Starostka Hejnová podotkla, že i když už obec nebude věc řešit, morální odpovědnost tady je.

Podle odhadu teď bude stát oprava přístavby kolem milionu. Druhou možností je po přestěhování zdravotního střediska opravit celou budovu i s byty. Znalec upozorňuje, že věc je třeba řešit neodkladně.

 

 

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace