Zemřel nejstarší Dannyho parťák - legendární americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner

Zemřel nejstarší Dannyho parťák - legendární americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner
Dannyho parťáci 2 | Warner Bros.
Reiner se narodil v newyorské čtvrti Bronx. K showbyznysu se poprvé dostal za druhé světové války, když coby člen souboru hrál představení pro vojáky. Po válce se stal členem scenáristického týmu průkopníka americké televizní zábavy Sida Caesara, kde se potkal například s legendárním scénáristou Melem Brooksem, s nímž jej poté pojilo celoživotní (až dojemné) přátelství.
zemrel-nejstarsi-dannyho-partak-legendarni-americky-herec-reziser-a-scenarista-carl-reiner
Mel Brooks (vlevo) a Carl Reiner (vpravo) | Mel Brooks
Za svou práci na sitcomu The Dick Van Dyke Show obdržel několik televizních cen Emmy. V roce 1967 režíroval a produkoval svůj první celovečerní film Enter Laughing a v dalších letech natočil například sérii snímků s komikem Stevem Martinem jako Mrtví muži nenosí skotskou sukni či Muž se dvěma mozky. Martina považoval za jednoho ze svých nejoblíbenějších lidí vůbec: "Má úžasnou mysl, umí spojit nespojitelné a donutí vás se smát. Je jednou z nejlepších kreativních sil dneška."
V roce 2001 se dočkal nečekané popularity coby herec, když se vrátil na plátna kin jako Saul Bloom ve filmu Dannyho parťáci. Zahrál si poté i ve dvou pokračováních snímku. Hraní a dabingu se aktivně věnoval ještě loňský rok.
Reiner napsal čtyři svazky pamětí a několik knih pro děti. Zanechal po sobě tři děti, přičemž syn Rob Reiner se stal věhlasným režisérem - natočil hity Když Harry potkal Sally, Americký prezident nebo Princezna nevěsta.
Carl Reiner
Carl Reiner | Warner Bros.