Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ROZHOVOR: Desítku pod třicet bych rád dal už letos, budou-li příležitosti

ROZHOVOR: Desítku pod třicet bych rád dal už letos, budou-li příležitosti
foto: Aleš Gräf pro Česká atletika

Zuzana Kotěšovcová | 01.07.2020 | přečteno: 7792×

Do povědomí širší běžecké veřejnosti tento mladý běžec doslova vletěl při republikovém šampionátu v běhu na 10 000 m na dráze. Dvacetiletý Brňan Martin Zajíc si doběhl v osobním rekordu (30:46) pro stříbrnou medaili a naplnil očekávání těch, kteří mladého svěřence Jirky Homoláče tipovali za černého koně mistrovského závodu. A naznačuje, že toto je teprv začátek.

V sobotu jsi podal skvělý výkon. Čekal jsi, že budeš mít medaili? Bylo vedro, jak jsi spokojený s časem 30:46.73?

“Moc děkuji. Měl jsem hrubý přehled o výkonech ostatních závodníků, takže jsem věděl, kdo by mi mohl v závodě konkurovat. Proto jsem doufal v první trojku, nakonec z toho bylo dokonce i stříbro. Ale s časem spokojený rozhodně nejsem, chtěl jsem běžet rychleji, ale podmínky k tomu ten den bohužel nebyly.”

Jak se pro tebe závod vyvíjel? Jakou jsi volil taktiku?

“Před závodem jsem se domluvil spolu s Vladimírem Marčíkem a Vítkem Pavlištou na tempu 3:00/km tak, abychom mohli běžet ideálně pod 30 minut. Střídali jsme se zhruba po jednom kole a tempo jsme drželi s Vladimírem tak do 4. kilometru. Pak už ho držel jen Vítek a my se s Vladimírem snažili přežít. Jinou taktiku jsem neměl. Chtěl jsem zkrátka zaběhnout čas, se kterým bych byl spokojený. Medaile měla být bonusová.”

Máš za sebou několik úspěchů v juniorech. Kterého dosavadního běžeckého úspěchu si nejvíc vážíš? Který tě stál nejvíc sil?

“Zatím to bude určitě teď nejčerstvější z MČR na 10 000 m. Mezi juniory se mi nic moc velkého nepodařilo, tak proto medaile z kategorie mužů hned prvním rokem, co jsem odešel z kategorie juniorů, má pro mě velkou hodnotu. Nejvíc sil mě stála už bronzová medaile z MČR juniorů na dráze na 5 000 m, a to jen proto, že jsem neměl natrénováno. Jinak to taky nebyl extra výkon.”

Většinu svých dosavadních závodů jsi odběhal na dráze. Která je tvoje nejoblíbenější závodní vzdálenost? Na které si nejvíc věříš?

“Paradoxně dráhu moc nemusím… Nejraději běhám na silnici. Začínal jsem s půlmaratonem a často jsem běhával i brněnský Triexpert cup. Fanoušků je zde více a na startu není jen malé množství běžců, ale i hobby běžci, to mě baví víc. Lidé jsou více empatičtí a ví, jaké úsilí daná trať vyžadovala. Na dráze se fanoušci už tolik do toho nevcítí. Pokud to ale musí být dráha, tak mám nejraději závody na 3 000 m a na 5 000 m, tam si věřím nejvíc.”

Trénuješ pod Jirkou Homoláčem, se kterým jsi byl už dvakrát v Keni. Jak ti jako trenér vyhovuje? Máte stejné tréninky?

“Jirka mi vyhovuje nejen jako trenér, je to i super člověk, který umí perfektně namotivovat. K tomu zná snad úplně všechna rčení, která existují. Samozřejmě je pro mě i běžeckým vzorem, takže pro mě bylo lehké napodobovat jeho běžecké praktiky, které z něho dělají výborného běžce. Na začátku jsem s ním netrénoval, to až poslední necelý rok spolu sdílíme většinu tréninků. On má ale častější opakování a delší intervaly.”

Kdy si myslíš, že Jirku předběhneš? V sobotu musel ze závodu odstoupit…

“To není otázka, která by byla nyní důležitá. Oba se zaměřujeme na něco jiného a oba chceme, aby byl ten druhý každým dnem lepší."

Jaké byly tvoje letošní plány, než zasáhl koronavir? Chtěl jsi běžet pražský půlmaraton, že?

“S trenérem jsme se domluvili na začátku roku, že bych si zaběhl Pražský půlmaraton. Byla by to výborná příležitost, kde bych se mohl prosadit a ukázat se světu. Přece jenom sledovanost tohoto závodu je obrovská v porovnání například s Extraligou, kterou tolik lidí nesleduje. Věřil jsem si v tu dobu na čas pod 66 minut. Potom jsem se chtěl vrátit na dráhu a trénovat na něco kratšího.”

Jarní top závody však byly zrušeny. Na jaké se nyní připravuješ? Jaké tratě budeš v letošní sezoně upřednostňovat?

“Tenhle rok to bude hodně experimentální… Pokusím se co nejvíce vytěžit ze soustředění v Keni a prosadit se tak, abych měl lepší podmínky na trénink. Mám v plánu všechny extraligy, MČR v půlmaratonu, MČR na dráze, jak mužů, tak U23 (5 000 m). Potom běh do vrchu, Běchovice a MČR v přespolním běhu.”

Myslíš si, že jsi schopný běžet desítku pod 30 minut? Třeba za pár let…

“Rozhodně ano, nevidím to jako nějakou bariéru. Věřím si na to i tenhle rok. Otázkou je, jestli bude dostatek příležitostí.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

zuzanarusinova@post žena 01.07.2020 22:57:34

Do povědomí širší běžecké veřejnosti tento mladý běžec doslova vletěl při republikovém šampionátu v běhu na 10 000 m na dráze. Dvacetiletý Brňan Martin Zajíc si doběhl v osobním rekordu (30:46) pro stříbrnou medaili a naplnil očekávání těch, kteří mladého svěřence Jirky Homoláče tipovali za černého koně mistrovského závodu. A naznačuje, že toto je teprv začátek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.