Kauza Čapí hnízdo se protahuje. Vyšetřovatelé si řekli o další dva měsíce

O více času požádali pražští kriminalisté na vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí premiér Andrej Babiš (ANO) obvinění z dotačního podvodu. Trestní spis mají doplnit o důkazy na pokyn šéfžalobce Pavla Zemana. Hotoví měli být původně do konce června, to ale nestihli. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch tak povolil protáhnout lhůtu až do konce srpna. Ani tento termín ovšem nemusí být konečný.

Tento článek je více než rok starý.

Doporučujeme Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo | Foto: Beznoska Radim / Alamy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Lhůta pro skončení vyšetřování je stanovena ke konci měsíce srpna,“ odpověděl na dotaz serveru iROZHLAS.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch tak vyhověl žádosti policistů o prodloužení termínu, ten původní měl vypršet na konci června.

Rathova kauza byla nejnáročnější v mé kariéře, říká Bradáčová. Exhejtmanovi nevěří, že nemá peníze

Číst článek

„Nadále probíhají úkony související s doplněním vyšetřování,“ reagoval Cimbala dále na otázku, proč se dotační aféra kolem českého premiéra protáhne.

„Celková doba vyšetřování bude odvislá od výsledku jednotlivých úkonů, respektive od nově zjištěných skutečností a na ně navazujícího postupu, který si tato nová zjištění pro řádné doplnění vyšetřování vyžádají,“ upřesnil.

Podle mluvčího pražských žalobců tak nemusí být srpnová lhůta konečná. „Časovou dotaci, kterou si doplnění vyšetřování vyžádá, není možné v současné chvíli blíže určit. Lhůtu je možné i opakovaně prodloužit, pokud to bude s ohledem na stav vyšetřování nezbytné,“ doplnil Cimbala. 

Průběh kauzy Čapí hnízdo v úterý v České televizi okomentovala také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na případ prý průběžně dohlíží. „Máme přehled o každém úkonu v této věci, týká se to jak policejního orgánu, tak státního zástupce. Především chceme dohlédnout na to, aby nedocházelo k žádným zbytečným průtahům,“ uvedla.

Žádná zákonná lhůta pro doplnění vyšetřování podle Bradáčové neexistuje. Dodala ale, že každá žádost o průtah musí být vždy podmíněna potřebou úkonu. Na možné prodloužení lhůty už zkraje prosince upozornil server Echo24.

Zemanův přezkum

V kauze Čapí hnízdo čelí obvinění z dotačního podvodu kromě Babiše ještě dotační expertka Jana Mayerová. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jejich stíhání po přezkumu obnovil loni v prosinci, podle něj bylo řízení zastaveno nezákonně a předčasně. Případ proto nařídil došetřit.

„Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod. “

Andrej Babiš (premiér a šéf ANO 23. března 2016)

Co všechno měli vyšetřovatelé doplnit, Zeman shrnul v 63stránkovém usnesení. Nejvyšší státní zastupitelství dokument zveřejnilo na základě žádostí podle svobodného přístupu k informacím, značnou část dokumentu ale začernilo. Skryty tak zůstaly především pasáže týkající se dalšího postupu v dotační aféře.

Redakce se na obnovené stíhání zeptala také právních zástupců Babiše a Mayerové. Zajímala se především o to, jestli je kriminalisté v uplynulých měsících kontaktovali s žádostí doplnění či vysvětlení shromážděných důkazů. Ani jeden z nich však na zaslané dotazy zatím nereagoval.

Zeman ve zveřejněných pasážích Šarochovi například vytkl nesprávné hodnocení důkazů, otázku propojení podniků, neúplné vyhodnocení evropské legislativy i nedostatečné posouzení práce dotačního úřadu. „Hodnocení projektu bylo naprosto formální, vložené údaje nebyly ověřovány, nebyla přezkoumávána majetková struktura,“ napsal nejvyšší státní zástupce.

Převod akcií

Kriticky se šéfžalobce ve svém rozhodnutí vyjádřil také k možnosti, že kupní smlouva týkající se převodu akcií farmy Čapí hnízdo do rukou Babišových blízkých mohla být neplatná. V tom případě by byl jejím vlastníkem v době žádosti o dotaci nadále holding Agrofert.

„Zcela stranou hodnocení zůstala i otázka možné absolutní neplatnosti právních úkonů spojených s převody akcií,“ napsal.

Podle Zemana jde totiž o důležitý moment pro „posouzení existence definičních znaků partnerských i propojených podniků“. V překladu: Čapí hnízdo by coby součást velkého koncernu neměla na dotaci z evropských peněz pro malé a střední firmy nárok.

Vyšetřovatelé se přitom převodem akcií zabývali. Měli za to, že se nemohl odehrát tak, jak stálo v oficiálních dokumentech. V době podpisu kupní smlouvy byl totiž Andrej Babiš mladší, jeden z vlastníků akcií, v zahraničí. Konkrétně ve Spojených státech. Nakonec ale policisté došli k závěru, že kontrakt mohl podepsat dodatečně.

Krymská větev

Babiš mladší, syn premiéra z prvního manželství, byl rovněž mezi obviněnými. Jeho případ se ale posléze vydělil k vlastnímu projednávání. Žije totiž dlouhodobě ve Švýcarsku a nepodařilo se ho dosud – s pomocí švýcarských úřadů – vyslechnout. Policisté s ním totiž potřebují mluvit ještě kvůli dalšímu případu, a to kvůli možnému zavlečení na Krym.

Syn premiéra z prvního manželství Andrej Babiš mladší pobýval v roce 2017 na Ruskem anektovaném Krymu, kam ho odvezl jeho ošetřovatel Petr Protopopov | Zdroj: Facebook Andrej Babiš

„V dané věci nadále probíhá prověřování, k jednotlivým úkonům se nelze zatím vyjádřit,“ uvedl redakci státní zástupce Jan Lelek, který má případ na starosti. Podle advokáta Babiše mladšího Petra Topinky je ale policie zatím nekontaktovala. „O ničem nevím, nikdo se na nás neobrátil,“ řekl. Proč se tak aféra zadrhla, není jasné. Švýcarské úřady nechtějí případ dlouhodobě komentovat.

Kauza se přitom táhne už od listopadu 2018, kdy reportéři serveru Seznam Zprávy vypátrali Babiše mladšího ve Švýcarsku. Novinářům tehdy vylíčil, že ho manžel jeho ošetřující lékařky Dity Protopopové a jeho tehdejší pečovatel Petr Protopopov nedobrovolně odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. „Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ popsal reportérům syn premiéra.

Podle žalobce Lelka vyšetřovatelé ale nemají žádný závazný termín, případ je zatím ve fázi prověřování. „Prověrka dohledového státního zastupitelství, jímž je Městské státní zastupitelství v Praze, proběhla v této věci opakovaně a nebyly zjištěny žádné závady v postupu dozorového státního zástupce,“ doplnil.

Důkazní řetězec

Policie aktéry kauzy Čapí hnízdo v čele s premiérem Babišem obvinila z dotačního podvodu na podzim 2017. Jejich stíhání v té době stálo na desetičlánkovém důkazním řetězci, jak už v minulosti popsal iROZHLAS.cz. Především vycházelo z interní zprávy banky a ekonomického posudku vypracovaného pro policii.

Kauza čapí hnízdo

Server iROZHLAS.cz dotační aféru kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) sleduje dlouhodobě. Přečtěte si i následující texty:

Když posléze Šaroch stíhání zastavil, zveřejnil své rozhodnutí ani ne z poloviny. Šlo přitom o klíčový dokument, ve kterém shrnul, proč kauza Čapí hnízdo podle jeho názoru nemá jít před soud. Server iROZHLAS.cz však verdikt získal v nezačerněném znění. Přinesl proto přehled dalších důkazů a indicií, s nimiž vyšetřovatelé pracovali. Šlo třeba o machinace kolem akcií, americkou stopu nebo nájem ústředního objektu farmy.

Pro připomenutí: policie byla přesvědčena, že Babišovi spolupracovníci pod jeho dohledem účelově vyčlenili z holdingu Agrofert firmu Farma Čapí hnízdo. Její vlastnickou strukturu podle vyšetřovatelů zastřeli tak, aby vypadala jako začínající podnik.

Společnost díky tomu uspěla se žádostí o evropské dotace pro malé a střední podniky a získala 50 milionů korun z evropských peněz na stavbu luxusního komplexu poblíž Benešova. Podle Šarocha ale farma na dotaci měla nárok. Ve svém rozhodnutí napsal, že se podle něj nepodařilo prokázat, že by Čapí hnízdo nesplňovalo definici malého a středního podniku.

Babiš od začátku jakékoli pochybení odmítal. Tvrdil, že je nevinný a že jde o politickou kauzu. Podobně hovořil také šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který byl původně v případu také obviněn. Jeho stíhání ale skončilo již v květnu 2018.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme