Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi a dovolená v zahraničí? Mnoho lidí váhá, převládá touha podpořit české podnikatele

Cestování

  6:15
PRAHA - Mezi zahraniční a tuzemskou dovolenou nyní váhá o 21 procent Čechů víc než v dubnu. V době nouzového stavu a uzavřených hranic plánovalo léto strávit v České republice 58 procent lidí, aktuálně jich je 47 procent. U domácí dovolené je největší motivací podpora českých podnikatelů.

Letní dovolená. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Ze zahraničních pobytů je největší zájem o Slovensko, Chorvatsko a Řecko. Vyplývá to z aktuálního průzkumu cestovního portálu Skrz.cz. 

Dovolená je k regeneraci, nepřepínejte se. Hrozí i vážné úrazy, varuje lékař

Růst prodejů dovolených v tuzemsku podle ředitele Skrz.cz Matěje Dvorského v současné době mírně zpomalil, ale prodeje zahraničních cest zatím nestouply tak, jak by se dalo očekávat. „To znamená, že zákazníci dávají šanci zahraniční dovolené, ale stále ještě vyčkávají,“ vysvětlil. Podle průzkumu nemá 62 procent Čechů na léto jasné plány.

Z hlediska typu ubytování převládá poptávka po hotelech na úkor penzionů a chat. „To může být částečně dáno nabídkou, protože chaty se vyprodaly jako první již během jara. Ale taky to může znamenat, že už se lidé tolik nebojí a klidně se ubytují ve větším zařízení, tedy že dají přednost komfortu nad určitým bezpečím,“ řekl dále Dvorský.

Češi mohou nyní cestovat do většiny evropských zemí bez omezení. Pouze při návratu z Portugalska, Polska - Slezského vojvodství a Švédska se musejí prokázat negativním testem na covid-19, nebo dodržet 14denní karanténu.

Jedním z motivů pro strávení letošní dovolené v tuzemsku je pro 70 procent lidí podpora místní ekonomiky. Klesl počet lidí, kteří se pro dovolenou v ČR rozhodovali kvůli obavám o zdraví z dubnových 57 procent na červnových 48 procent.

Z průzkumu dále vyplývá, že 21 procent Čechů u zahraniční dovolené plánuje odjet na Slovensko, 17 procent se chystá do Chorvatska a 16 procent do Řecka. „Menší zájem je pak u Bulharska, Španělska, Maďarska a Itálie,“ dodal Dvorský.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!