Hlavní obsah

Praha potřetí za dva roky hledá ředitele magistrátu. Hřib to schytává i z koalice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dva roky čeká pražský magistrát na nového ředitele. Současné vedení města pod primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) má za sebou dvě neúspěšná výběrová řízení a ke 30. červnu skončilo třetí, které čeká na zpracování přihlášek. Opozice mluví o nekompetentnosti a amatérismu současné koalice, kritika na adresu primátora ale zní i od koaličních partnerů.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Čižinský (Praha sobě), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Článek

„Je to největší zodpovědnost primátora. Ten by měl bouchnout do stolu a říct, že tady jsou kandidáti, o které stojí, a věnovat se tomu trochu aktivněji. Je to jeho laxní přístup. Kdybych já takto vedl ministerstvo a vybíral takhle náměstky, tak se resort úplně rozpadne,“ řekl Novinkám šéf koaličních Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil, který byl ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase ministrem spravedlnosti.

To, že je absence ředitele úřadu částečně zodpovědnost primátora, připouští i sám Hřib.

„Ředitele skutečně po výběru jmenuje primátor, jenže proces je komplikovanější. Chceme dosáhnout shody s koaličními partnery, je to obtížné, ale chceme najít toho pravého člověka,“ uvedl Hřib pro Novinky k dosavadnímu průběhu výběrových řízení.

Krnáčová se chce vrátit na magistrát. Tentokrát má ambici šéfovat úředníkům

Domácí

Doposud byl proces takový, že kandidáti se přihlásili a následně z nich vybírala tzv. výběrová komise. Ta byla složená ze čtyř úředníků magistrátu, dvou zástupců každé z koaličních stran a dvou zástupců opozice. Každá z koaličních stran se snažila prosadit svého kandidáta a právě na tom výběr ztroskotal.

Nově by měla být složená pouze ze zástupců koalice a úředníků. Opozice v komisi nebude.

Nyní se vedení Prahy rozhodlo oslovit externí společnost, která by měla s výběrem pomoci. „Byla najata expertní firma na personální poradenství a proces probíhá podle zákona. Snažíme se tomu jít po předchozích dvou pokusech trochu naproti,“ dovysvětlil Hřib.

I tak ale definitivní výběr bude na městské komisi. Ta se teprve bude skládat.

Čižinský: My jsme si vždycky vybrali

„Tlak na každého z nás je větší, abychom vybrali správně. Byli vytipováváni lidé, kteří by se toho měli účastnit,“ doplnil třetí z koaličních partnerů, předseda Prahy sobě Jan Čižinský s poznámkou, že jejich zástupci v předchozích komisích si z kandidátů vždy vybrali.

Jiří Pospíšil se nechal slyšet, že pokud i další výběr skončí neúspěchem, vloží se do toho sám.

„Pokud to skončí blamáží, tak někoho vybereme my. Když lidé, které bych si já představoval, vidí správu města, tak to odmítli. Bohužel to považuji za chybu. Předchozí řízení probíhalo chaoticky, unikly informace a poškodilo to kandidáty,“ pohoršoval se Pospíšil nad předchozím postupem.

ODS: Koalice neumí kompromisy

Kritikou nešetří ani opozice, ANO a ODS mluví o neschopnosti či amatérismu.

„Je to koalice amatérů, která neumí vůbec o ničem rozhodovat, a je evidentní, že každý z nich tam má nějaké své zájmy a neumí dojednat kompromis. Ředitel je naprosto klíčová postava, aby Praha fungovala. Divím se zastupující paní ředitelce (Zdeně) Javornické, že to všechno zvládá,“ řekla Novinkám šéfka klubu ODS Alexandra Udženija.

Podle ní byli v předchozích výběrových řízeních dostatečně kvalitní a zkušení kandidáti.

„Myslím, že to názorně ukazuje fungovaní současné koalice - na důležitých věcech těžko hledá shodu a raději opakovaně ruší výběrové řízení, a oddaluji tak důležité rozhodnutí,” doplnil ji šéf klubu ANO Patrik Nacher.

Požadavky: Vzdělání, praxe a znalost samospráv

První výběrové řízení bylo vypsáno v dubnu 2019, druhé pak na podzim loňského roku. Na post se hlásila mimo jiné bývalá primátorka Adriana Krnáčová nebo šéf legislativního odboru Tomáš Havel.

Kdo se hlásí do současného řízení, zatím není známé. Výběrové řízení bylo uzavřeno v úterý a probíhá zpracování přihlášek.

Požadavky na uchazeče zahrnují například vysokoškolské vzdělání v magisterském stupni, minimálně tři roky praxe v pozici vedoucího zaměstnance jakéhokoliv státního nebo samosprávného úředníka nebo zastupitele.

Spolu s přihláškou musí uchazeč předložit i svoji vizi fungování magistrátu. Mezi další požadavky patří znalost fungování pražských samospráv a veřejné správy obecně, znalost anglického nebo německého jazyka a „etická a morální integrita, profesionální přístup a otevřenost“.

Ředitelkou magistrátu je už dva roky pověřená zástupkyně ředitele Zdena Javornická. Ta má na starosti až 2300 úředníků. Řízení se ujala poté, co minulou ředitelku Martinu Děvěrovou odvolala tehdejší primátorka Adriana Krnáčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám