Jak zařídit reprezentativní obývací pokoj?

02. Červenec 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13488

Možná je právě obývací pokoj Vaší slabinou: místem odložených věcí, nedokončených projektů, zapomenutých hraček a knih. Dokonalý úklid od zbytečností je prvním krokem k reprezentativnímu obýváku. Jak ale postupovat, pokud chcete zajít ještě o krůček blíž k tomuto cíli?

Jednotný styl a minimalismus

Mocní lidé měli dříve tendenci dávat své úspěchy na obdiv. Ti nejextravagantnější se nebáli jít do extrémů. Bláznivé kusy nábytku, různé druhy trofejí (čím vzácnější zvíře, tím líp), co nejvíce zlata a drahého kamení, křišťálové lustry, zlaté rámy obrazů i zrcadel, barokní prvky. Ve snaze žít svůj sen se je nešťastným způsobem pokoušeli jejich následovníci napodobovat. Z obýváků lidí, kterým se najednou začalo dařit, se tak v některých případech stala ztřeštěná směsice všech uměleckých a architektonických slohů, kočkopes různých barev a stylů, jako by se majitel dané nemovitosti nemohl rozhodnout, jestli se cítí být více Ludvíkem XIV. ve Versailles, nebo Hughem Hefnerem v jeho apartmá ve Vegas. Nemusíte se úplně vyhýbat výstřednostem, avšak jejich počet by se měl omezit na co nejnižší číslo. Ideálně na jedničku.

V současnosti ve světě stylu vládne minimalismus. Neděste se jednoduchých barev a tvarů. Nemusí to znamenat, že byste byli obyčejní. Namísto barevné a tvarové pestrosti vyzkoušejte vložit svou kreativitu do materiálů: kůže a kožešiny, ocel, platina. Nenápadně, kvalitně, v čistých obrysech. Onou zmíněnou výstředností může být třeba jeden výrazně barevný prvek v celé místnosti. Ať strhne pozornost. Obývací pokoj není matějská.

Kvalitní sedací souprava

Sériový nábytek je pasé, v tom se asi všichni spolu shodneme. Jakou sedací soupravu ale vybrat, aby byla pohodlná a zároveň reprezentovala?

Ideální možností je kvalitní luxusní sedací souprava z kůže. Vybrat si můžete z hladké nebo broušené kůže. S hladkou kůží jste se v této podobě jistě už setkali. Je to právě ten typ kůže, který vídáte na motorkách nebo kožených bundách. Do interiéru přináší dravost, kterou byste možná chtěli dát najevo.

Pokud Vám jde o originalitu a pohodlí, určitě zabodujete s pohovkou z broušené kůže. Sedačka Lionel je dobrým reprezentantem této kategorie. Tento model je právě oním minimalistickým kouskem, který je sám o sobě mocný. Proč? Snad svým moderním a zároveň jednoduchým tvarem, snad přírodní zvířecí barvou a strukturou příjemnou na dotek v létě i v zimě. Na nelakovaném nubuku je krásná jedna věc; čistá přírodní hovězina se nedá okopírovat, nikdo na světě tedy nemůže mít stejnou pohovku jako Vy. Na kůži vidíte každý záznam ze života zvířete. Jeho poranění, komáří štípance, přirozené zbarvení. Kůže je ošetřena jemným voskem, který materiál po dlouhá léta zachová silný a krásný.

Barvy moci

Jaké barvy používají důležití lidé? Vzpomeňte si, jak se oblékáme do společnosti a na důležité schůzky. Ano, „barvy obleku“ jsou pro reprezentativní obývací pokoj tím pravým. Přineste je do obýváku nejen skrze nábytek, ale třeba i závěsy nebo polštáře. Bytový textil může být v holém jednobarevném prostoru nositelem barev. Mluvíme tedy o černé, modré a bílé, které se dají pokrýt prakticky jakkoli. V nábytku i doplňcích, v obrazech i sochách. O jaké další barvy a materiály jde?

Rozhodně jděte do kovu; v maličkostech, jako jsou třeba nožky sedačky, malá dekorace na knihovně nebo lesklé kliky u dveří. V první části článku jsme mluvili o zlatě, zlatých rámech a křišťálu. Hromadění takových prvků (zvláště pokud se sejde na jednom místě deset odstínů kovu) působí lacině, ale jeden dominantní kovový prvek na velké ploše působí elegantně a živě.

Bát se nemusíte ani jiných lesklých ploch, mramoru či skla, zvláště je-li obojí čisté a naleštěné, dáte návštěvníkům najevo, že jste precizní člověk, na kterého se dá spolehnout.

„Mluvící“ doplňky

Doplňkům dáváme někdy menší váhu, než skutečně mají. Přemýšlejte nad tím, kým chcete být před lidmi, které vítáte v místnosti. Chcete aby si o Vás návštěva myslela, že jste vzdělaní intelektuálové? Položte na poličku několik knih (ideálně slovníky a manifesty) nebo postavte do rohu globus. Chcete, aby byl znát Váš cit pro rodinu? Vyberte dvě nebo tři nejhezčí fotografie s rodiči a s dětmi, zarámujte je do hezkých malých jednoduchých rámů nebo paspart a pověste je na některou z bočních stěn.

Nebo chcete být raději za estéta a lidumila? Nechte bílé stěny holé a do středu místnosti pověste výrazný obraz začínajícího malíře, na jehož kousek jste náhodou narazili v aukci psího útulku. Parapet s květináči zdravých květin zase svědčí o tom, že je na Vás spoleh, že pečujete o prostředí okolo sebe a že si najdete v kalendáři čas na něco tak jednoduchého a pravidelného, jako je zálivka květin a jejich ošetření proti škůdcům. Co na tom, že danou roli v konečném důsledku zastane Vbytcentrumaše hospodyně.

Galerie