Kobzova hostina na Karlově mostě: vpředu párty, vzadu všechno při starém

Radnice Prahy 1 včera posvětila hostinu na Karlově mostě, regulaci hazardu v pražském centru ale neodhlasovala.

Známý kavárník Ondřej Kobza zorganizoval na Karlově mostě sousedskou hostinu u půl kilometru dlouhého stolu, prý na oslavu konce epidemie. Připomněl tak svou proslulou schopnost oblažit Pražany co půl roku poetickým nápadem realizovaným ve veřejném prostoru. Tentokrát na Praze 1, kde ho podpořil a ochotně pro média zapózoval starosta Petr Hejma. Ten měl přitom v ten den jinou práci – hlasování o zrušení hracích automatů na území čtvrti. Ještě v lednu, poté, co se do čela radnice dostal, prohlašoval nulovou toleranci hazardu za klíčový bod programu. V úterý pro ni ale nehlasoval. Kobzův stůl mu v poslední červnový den pomohl k mnohem hezčí fotce, než by pořídil při (ne)hlasování.

Luxusní párty

Kavárníkovy projekty ve veřejném prostoru jsou tu s námi už pěkných pár let. Poté co se mu povedlo ze svého Café V lese na Krymské udělat centrum první pražské hipsterské ulice, o které se rozepsal i britský Guardian a další zvědavá média, rozvezl na česká nádraží klavíry. Na náměstích po světě instaloval poeziomaty, v New Yorku rozdával růže, otevřel střechu Lucerny, kde od té doby proběhl nespočet událostí pro kreativně naladěné Pražáky, a gejzír dalších nápadů ještě donedávna pravidelně podroboval hlasu lidu na Facebooku. „Chodili byste na jídlo do bistra s autentickou českou kuchyní, kde by vás obsloužily opravdové české babičky?“ ptal se kdysi.

Události a nápady Ondřeje Kobzy vám dozajista mohou udělat pěkný den, pražský veřejný prostor však víc potřebuje dlouhodobou pozornost a péči než občasné happeningy někoho s uměleckou duší.

Co je na tom špatného, řeknete si. Lidé si posedí u stolu, seznámí se, získají zážitek z mostu, který by v turistickém mumraji nikdy neměli, na nádraží si zahrají na piáno, na střeše Lucerny utratí za prosecco. Mnozí za to Kobzu milují a nedá se mu upřít, že když ze své kavárny expandoval ven, přispěl k zvýšenému zájmu o to, jak vypadají české ulice, veřejný prostor a jak příjemné jsou pro lidi, kteří v nich bydlí. Inspiroval i obyvatele menších měst, kteří začali oživovat své náplavky, pořádat pouliční festivaly a tak dále. Ale právě včerejší foto Kobzy s Hejmou na Karlově mostě ukazuje, jak snadno jeho nápady, které slouží k ozdobě ulic nebo jen k jejich dočasnému oživení, plní úlohu luxusní párty v popředí, zatímco k trvalému zlepšení veřejného prostoru nedochází.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Hezký den s Kobzou

Právě to je ale v různých městech na světě účelem událostí, které nás mají přimět se na chvíli zastavit, „zažít město jinak“, jak říká název známého festivalu, a na základě zážitku přehodnotit způsob, jakým ulice běžně používáme. Cílem je snaha tvořit město, ve kterém se jeho obyvatelům dobře žije. Tedy takové, kde prostor slouží jim samotným a ve kterém pouze neuhýbají byznysovým příležitostem někoho druhého – třeba hernám s automaty, které navíc pražský magistrát plánuje zrušit připravovanou celoměstskou vyhláškou. Události a nápady Ondřeje Kobzy vám dozajista mohou udělat pěkný den, pražský veřejný prostor však víc potřebuje dlouhodobou pozornost a péči než občasné happeningy někoho s uměleckou duší.

Starostovi Prahy 1 Petru Hejmovi se právě takové nápady a díky nim pořízené fotografie hodí. Rád vypadá jako někdo, komu na veřejném prostoru záleží. Jeho slib prosadit, aby z centra Prahy zmizely všechny herny s hracími automaty, si člověk až donedávna mohl přečíst v programu hnutí My, co tady žijeme. Jenže tento týden stejně jako pět dalších členů koalice jaksi nezmáčkl hlasovací tlačítko a jeho koaliční partneři z ODS na jednání vůbec nepřišli.

Z poslední doby má pak Hejma ještě jeden zářez v oblasti péče o pražský veřejný prostor – byl jedním z hlavních kritiků plánu Prahy sobě uzavřít jízdní pruh pro auta na Smetanově nábřeží a otestovat tak, jak by tohle exponované místo fungovalo bez aut. Právě omezování automobilismu je pro zlepšení městského veřejného prostoru klíčové. Praha si však v době, kdy evropská města houfně následují Kodaň a Amsterdam v podpoře pěších a cyklistů, kvůli lidem jako je Hejma drží tradici místa, kde můžete autem zajet, kam se vám zachce, i kdyby to bylo mělo být na náměstí v samém centru města. Místním lidem a kvalitě vzduchu i prostoru navzdory.

Párty ve městě ucpaném auty, neochotném omezovat i prokazatelně škodlivý byznys, podporu vedení Prahy 1 naopak má. Trend oživování veřejného prostoru tak spolu s kavárníkem dokázalo tento týden dokonale přizpůsobit svým zájmům. V novinách je vidět hostina, a o tom, co by skutečně mohlo veřejný prostor v centru zlepšit, se nemluví.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále