Britští hudebníci vyzvali vládu, aby jim pomohla překonat krizi

Paul McCartney, Ed Sheeran či kapela The Rolling Stones se připojili k výzvě britských hudebníků, která vládu premiéra Borise Johnsona žádá, aby pomohla hudebnímu průmyslu překonat následky koronavirové krize. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

"Budoucnost koncertů, festivalů a stovek tisíc lidí, které v tomto odvětví pracují, vypadá bledě," stojí v dopise adresovaném ministrovi kultury Oliverovi Dowdenovi.

Podle autorů otevřeného dopisu se bude moci hudební branže ke stavu před pandemií vrátit nejdříve v roce 2021. Vládní podpora tak prý bude klíčová, aby se zabránilo masovým insolvencím a zániku celého odvětví, které má podle hudebníků na světě výjimečné postavení.

V roce 2019 se podle autorů výzvy hudební odvětví podílelo na britské ekonomice 4,5 miliardy liber (téměř 133 miliard Kč) a navázáno na něj bylo 210.000 pracovních míst.

Johnsonova vláda by měla podle muzikantů mimo jiné jasně říci, kdy bude možné opět pořádat koncerty a festivaly. Firmy a zaměstnance by měla podpořit také finančně, aby těžké období dokázali překlenout.

Pod výzvu se podepsalo více než 1500 hudebníků, producentů či provozovatelů koncertních hal a klubů. Kromě McCartneyho, Sheerana a kapely The Rolling Stones například i Rod Stewart, Eric Clapton, Bob Geldof, Liam Gallagher, skupina Coldplay, Sting či Dua Lipaová.

Ministr Dowden v reakci na otevřený dopis na twitteru napsal, že obavy hudebníků chápe a rozumí i tomu, že chtějí znát termín, kdy budou akce znovu povolené. Aby bylo možné jasný plán představit, je podle něj třeba učinit "velmi těžká rozhodnutí týkající se rozestupů mezi lidmi, o kterých víme, že zachraňují životy".

Kvůli opatření, které britská vláda kvůli šíření koronaviru zavedla na konci března, se letos nemohou v Británii - stejně jako v řadě dalších zemí světa - konat žádné festivaly a koncerty. Zrušen byl i letošní ročník festivalu Glastonbury, který je největší akcí svého druhu na světě.

Čtyři části Spojeného království - Anglie, Skotsko, Wales i Severní Irsko - o opatřeních proti koronaviru rozhodují zvlášť. Nyní restrikce v různém tempu uvolňují. Anglii, o jejímž postupu rozhoduje ústřední vláda v Londýně, chystá poslední velkou etapu rušení restrikcí na sobotu.

V Británii zemřelo s covidem-19 podle středečních informací ministerstva zdravotnictví celkem 42.906 lidí. Podle agentury Reuters, která do svých dat zahrnuje i případy, které nebyly potvrzeny laboratorně, si ale epidemie v zemi vyžádala téměř 55.000 životů.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Paul McCartney skupina Rolling Stones Hudba Ed Sheeran Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy