Obří graffiti bude v Teplicích připomínat letce RAF Kurta Taussiga

2. červenec 2020 09:34

Jméno Kamil Vacek nebude úplně povědomé ani lidem v Teplicích. Většina ale bude znát jeho rozměrná graffiti. Pod přezdívkou Camo oživuje 43letý streetartový umělec po dohodě s radnicí nevzhledné plochy ve městě od roku 1995.

Jeho poslední prací bude pocta Kurtu Taussigovi – letci Královského letectva, který se v Teplicích narodil a před dvěma lety se stal jejich čestným občanem.

Ze severočeských Teplic odešel Kurt Taussig, když mu bylo 15 let. Němci ho společně s rodiči a dalšími dvěma bratry odvlekli do internačního tábora.

Díky Nicolasi Wintonovi se mu podařilo vyhnout koncentračnímu táboru a dostat se do Anglie. Tam cítil, že by měli svůj dluh splatit a přihlásil se jako pilot do Královského letectva.

Kurt Taussig, zapomenutý hrdina z Teplic

„Kurt Taussig nebyl prijatý do československých jednotek proto, že byl německy hovořící československý občan a československé orgány v Británii vyžadovaly znalost českého nebo slovenského jazyka pro službu v letectvu,“ vypráví historik Milan Herčút.

Nevzdal se a v RAF od roku 1945 létal na spitfiru jako člen britské perutě. Proto byl dlouhá desetiletí příběh rodáka z Teplic pro historiky neznámý.

„Ani já jsem nikdy toto jméno neslyšel, ani nebylo publikované v Česku nebo na Slovensku, díky moderním komunikačním technologiím jsem se ale k němu dostal – kdyby nebyl internet, asi o něm nikdo nebude vědět,“ dodává Herčút.

V rodných Teplicích ho teď na 250 metrech čtverečních budou připomínat jeho oči, nastříkané na betonu v blízkosti rušné křižovatky nedaleko soudu. Malba oživí jindy obyčejné a šedé místo.

„Na tom, jestli mě lidé znají, nebo ne mi moc nezáleží. Hlavní je, že se jim líbí moje díla. Dělám to, co mě baví,“ zhodnotil sprejer Camo, občanským jménem Kamil Vacek.

Související