Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Boeing 737 MAX opět vozit pasažéry? Testovací lety skončily

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX
Foto: Pixabay

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) a strojírenská společnost Boeing dokončily testovací lety letadel 737 MAX, které jsou klíčové pro obnovení provozu těchto strojů. Oznámil to v noci na dnešek úřad. Dodal, že nyní musí výsledky třídenního testování vyhodnotit a učinit další kroky k nové certifikaci letadla.

Testovací lety začaly v pondělí a jejich cílem bylo posoudit změny automatizovaných řídicích systémů. "Zrušíme zákaz provozu až poté, co si naši bezpečnostní odborníci budou jistí, že toto letadlo plní certifikační normy," uvedl úřad.

Letadla 737 MAX, až do loňska nejprodávanější model Boeingu, byla vyřazena z provozu loni na jaře kvůli dvěma tragickým nehodám v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Problémy kolem těchto letadel již stály Boeing více než 18 miliard dolarů (425 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Témata:  Boeing 737 MAX Boeing letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy