Zmínění umělci jsou známí především na internetu. Díla publikují na blozích, sociálních sítích a internetových televizích. Na brněnské výstavě si mohou fanoušci prohlédnout jejich tvorbu na papíře.

První návštěvníky při oficiálním otevření ve středu ve čtyři hodiny odpoledne přivítali pořadatelé i samotní autoři. Výstavu s vernisáží si nenechal ujít návštěvník Marek Gajda. „Přišel jsem se podívat na Opráski, ostatní díla mě ale taky zajímají. Na těch se mi líbí nejvíc jejich aktuálnost a údernost," řekl Gajda. Tvorbu zná z internetu, prohlédnout si ji v hmotné podobě mu přišlo neobvyklé, ale zajímavé.

Terralóna při nafukování na Kraví hoře v Brně.
V Brně nafoukli obří model Země. Pokochejte se pohledem jako z vesmíru

Tomáš Břínek pod jménem TBMK vytváří koláže parodující současné společenské a politické dění. „Vystavuju tady několik starých věcí, které už si možná nikdo nepamatuje. Nejaktuálnější jsou tu koláže o koronaviru," sdělil Břínek.

Brno je podle něj pro satiru vděčným tématem. „O Brně jsem udělal asi třicet koláží, lidem se líbily," dodal. Loni vyhrál Břínek za svou tvorbu internetové ocenění Křišťálová lupa.

Tvůrce komiksů s názvem Opráski sčeskí historje přišel na výstavu v kostýmu Zikmunda Lucemburského. Ve své tvorbě, která je typická zkomolenou češtinou, mu říká Zmikund Lucembruský. „Stylizuji se do Zmikunda, protože je to nejzajímavější osobnost dějin, mnohem zajímavější než já. Líbí se mi na něm, jakým způsobem už v jeho době řešil evropskou politiku," vysvětlil umělec pod maskou a pseudonymem Jaz.

Vykolejená šalina na Milady Horákové v Brně, do které narazila dodávka. Cestující ocenil práci řidiče tramvaje.
Frajer, který nás zachránil, pochválil cestující řidiče nabourané šaliny v Brně

Ve svých komiksech satiricky vypráví kapitoly z bohaté české historie. „Historie je dlouhá a zajímavá, proto mám inspirace opravdu hodně," dodal Jaz.

Výstava vznikla podle autora Filipa Hrbka spontánně a dost narychlo. „Náš cíl bylo udělat akci pro lidi, kde by se mohli pobavit a přijít na jiné myšlenky," řekl Hrbek. „Spontánnost dost vystihuje i samotnou tvorbu vystavujících autorů," dodal. Jako symbol konce nošení roušek slavnostně přestřihli internetoví umělci místo pásky jednorázovou roušku.

Kromě koláží TMBK a komiksů Opráski fanoušci na výstavě uvidí také kresby Martina Pohla s názvem Mártyho Frky. Pohl je známý také jako režisér a rapper Řezník.

Pasohlávky 30.6.2020 - zprovoznění unikátního tobogánu High Five v Aqualandu Moravia
Tobogán, líná řeka i vodní svět s vodotrysky. Aqualand Moravia ukázal novinky

Filmový publicista Petr Cífka je spoluautorem blogů 1000 věcí, co mě serou a Poslední důvod, proč se nezabít. Spolu s obrázky ostatních autorů jsou v Semilassu k vidění jeho texty.

Výstavu mohou zájemci starší osmnácti let navštívit od prvního června až do konce srpna 2020.

IVA KOVAČIČOVÁ