Hlavní navigace

Slavný americký fond Carlyle Group kupuje české Memsource, dělají i pro Uber

2. 7. 2020

Sdílet

David Čaněk, Memsource Autor: Memsource

V České republice začíná působit další ze slavných amerických investičních fondů. Jeden z největších hráčů na světě v podobě Carlyle Group za nespecifikovanou částku koupil majoritní podíl v pražské společnosti Memsource vyvíjející software pro automatické překlady. Využívají ho třeba Uber, Zendesk nebo Supercell.

Carlyle Group na trhu operuje už od roku 1987 a točila se i kolem značek jako Freescale Semiconductor, Dunkin' Donuts, Magnavox Electronics a řady dalších. Jméno si vybudovala obchody ve zbrojním průmyslu. Její akcie se obchodují na newyorské burze NASDAQ s tím, že tržní kapitalizace dosahuje na 9,3 miliardy dolarů.

Carlyle do Memsource Carlyle vstoupila skrze fond Carlyle Europe Technology Partners IV (CETP IV) zaměřený na investice do telekomunikací, médií a technologií v Evropě a USA.

Peníze mají české firmě posloužit k urychlení růstu na trzích v Severní Americe a Asii. „Budeme schopni výrazně urychlit tempo vývoje a monetizace našeho produktu. Naším cílem je stát v čele technologických inovací, které v současné době v překladatelském odvětví probíhají,“ uvádí zakladatel a výkonný ředitel Memsource David Čaněk. Ten nadále bude se svým managementem firmu řídit.

Memsource funguje od roku 2010. Jeho cloudový software umožňuje automatizaci lokalizace korporátního obsahu. Je postavený na patentované technologii využívající prvky umělé inteligence. Kromě již zmiňovaného Uberu a další velkých korporací patří mezi zákazníky překladatelské agentury, univerzity a podobně.

Memsource prozatím zveřejnilo účetní závěrku za rok 2018, kdy dosáhla na tržby 124,9 milionu korun se ziskem 9,5 milionu. „Memsource v letošním roce plánuje tržby okolo 10 milionů dolarů s meziročním růstem přes 30 procent,“ uvádí společnost.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).